Futóvilág

Így térj vissza a futáshoz hosszú kihagyás után

Ajánló
Az élet fennforgásai megakadályozhatják, hogy a napi rutinba emeld a testmozgást. Ha éppen azon gondolkozol, hogy újra rendszeresen futni kezdesz ajánlatos a következőket figyelembe venned. Legalábbis Matt, a futó apa ajánlásai szerint. 

A tempó beállítása

Élénken Él benned az emlék, amikor minden happy volt, kitűnő formában érezted magad, de ezek emlékek, nem pedig a valóság. Számolnod kell a jelenlegi testalkatoddal, állóképességeddel, különösen futóként. Ha hozzászoktál az átlag az öt kilométeres futásokhoz, és néhány hónapig hanyagoltad az edzést, ne tervezz újabb öt km-mel, pláne ne mérd magad a korábban teljesített tempódhoz. Vedd alapul a 3km-et, vagy az alkalmankénti belesétát is az első néhány hét edzésébe.

Készülj fel a fájdalomra

Szembe kell néznie azzal a valósággal is, hogy tested nem olyan, mint régen avagy néhány hónappal azelőtt. Fájdalmas következmények nélkül nem tudod gyorsan formába hozni magad. Ha ezt erőltetnéd, súlyos sérülést is összeszedhetsz. Vissza kell építened az egykori erőnlétet, ami azt jelenti, hogy újra olyannak tűnik majd az edzések utáni nap, mintha teljesen elölről kezdted volna. Hagyj nagyobb pihenőket. De minél tovább kitartasz, annál hamarább érkezik a siker.

Fokozatosan építsd fel magad

Az A hatékony edzésprogram, amely fokozatosan növeli a terhelést. Ezt kell követned.  Az A Maratonfutó, aki elfutja a táv elejét, könnyen megég a vége felé, és ugyanez történhet veled is, ha egy nap alatt akarsz mindent pótolni, és eljutni az általános fizikai sporttevékenységtől az intenzív edzésig. Ha triatlonra készülsz, ugyanezt az elvet kell követned a futástól a kerékpározáson át egészen az úszásig. Mert hasonló a helyzet a kerékpározás és az úszás esetében is.

Találj egy barátot

A barátok az élet számos minden területét szebbé varázsolhatják, és így van ez az edzéssel is. A futótárs ugyan nem veszi el az esetleges nehézségeket, de bátorítást, lelki segítséget adhat a kemény időszakok átvészeléséhez. A nyomásgyakorlás persze nem feltétlenül a motiváció legegészségesebb formája, de ilyen körülmények között felettébb hatékony. Ha van egy barátod, aki végigvezet téged a futás nehéz szakaszain, akkor valószínűbb, hogy kitartasz.

Forrás.

futas

Az okos futó olvas is..

Kérj azonnali blogértesítőt,
és meglepünk egy ajándékkal.

Kérlek, add meg az email címed itt:

Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!

Bármikor leiratkozhatsz a hírlevélről. Marketing anyagot nem küldünk részedre. Adatkezelési irányelveinket itt találod. 

A Szerzőről:

Adam G. Steve.

Polgári nevén: Galambos Ádám. 1991 óta fut, melyből bő 10 év volt élsportolói szinten. Közép -és hosszútávfutó. Versenyző. Többek között kismaratoni csapatbajnokság országos harmadik helyezett. 3K 9:18 12K 42:15 21K 1:18:36 Futás könyvek szerzője: Könyvei a DiBookon: https://dibook.hu/szerzo/adam-g-steve Könyvei a Bookline-on: https://bookline.hu/search/search.action?page=1&searchfield=Adam+G.+Steve

Témába vág

A FutótárShop bajnokai

[products limit="3" columns="3" class="woo" best_selling="true" ]
'Fel a tetejéhez' gomb