Fejlődni szeretnékFutás FogyásFutás kezdőknekFutóvilágTudástár

Motiváció Újratöltés!

Ajánló

Az ősz beköszöntével sokan demotiváltak leszünk. Minden változik, rövidülnek a nappalok, és már nem lesz elég egy vékony technikai felső a hosszabb futásokhoz esténként.

A természet előkészül a megújulásra, mi pedig próbálunk erőre kapni. Ilyenkor többen panaszkodnak a lehangoltságra, és a plusz kilók is könnyebben felszaladnak. Nehezebben vesszük rá magunkat a kinti edzésekre, és hajlamosak vagyunk szőnyeg alá söpörni a teendőket. Nyáron az ember mindig jobban figyel a testére ,hiszen ott a bikini szezon, na de ősszel…

Beburkolózunk a kabátokba, és különben is, még van idő a következő strandszezonig.

Könnyebb kifogásokat gyártani, hiszen egy szabadtéri sportoló jobban ki van téve az időjárás viszontagságainak. Előkerül a réteges  öltözködés, a különböző fényjelző készülékek használata edzés közben. Romlanak a látási viszonyok, főleg a ködös tájakon. Több olyan futót is ismerek, aki ősztől tavaszig szögre akasztja a futócipőt, és áttér a konditermi edzésre. Ez is egy jó megoldás azoknak, akik szeretnének formában maradni.

futas

Azonban, ha te nem ezek közé tartozol, és szeretnél mindent megtenni annak érdekében, hogy ugyanolyan vehemenciával vethesd bele magad a futásokba, íme néhány trükk:

  • Nézz körül! Használd a vizualizációt, hogy erőre kapj. Kevés olyan tökéletes időszak van a szabadtéri futáshoz, mint az Ősz! A levegő friss és üde, éppen eléggé hűvös ahhoz, hogy energikusan tudj mozogni. A pulzusod alacsonyabban van, mint a nyári 35 fokban, és a folyadékpótlás sem igényel akkora odafigyelést. Persze hosszabb távoknál ugyanazok a szabályok vonatkoznak itt is a folyadékbevitelre, mint nyáron, de a mennyiség csökken. A fák színpompás levelei gyönyörködtetik a szemet, ezáltal fokozva a futás okozta Flow érzést.
  • Használd ezt az időszakot a mentális erősítésre! Koncentrálj befelé! Figyeld meg, hogyan érzed magad futás közben, és próbáld meg a tested jelzéseit meghallani. Miket kell javítani, mit szeretnél tavasszal elérni. Tűzz ki egy célversenyt. Télen egyébként is kevesebb futórendezvényt tartanak, bár az idő előrehaladtával, és a futás népszerűségnek növekedésével, és a szám folyamatosan növekszik.
  • Hallgass zenét! A megfelelő muzsikák összeválogatása segít túllendülni a holtpontokon. Zene +színes falevelek=plusz motiváció!
  • Tavasztól -őszig tele van futókkal, kirándulókkal minden tanösvény, és ismert futóútvonal, de ahogy beköszönt a hideg-esős időszak, szinte mindenki eltűnik. Maradunk mi fanatikusak :). Adjon ez erőt! Büszkeséggel töltsön el, hogy kicsit zordabb körülmények között is tudod teljesíteni a kitűzött edzéstervet. Mindig arra gondolj, hogy minél nehezebb elindulni, annál jobban fogod magad érezni a legvégén. Igen…megcsináltad!
  • Immunerősítés előtérben! Hallhattuk már a mozgás szervezetünkre gyakorolt jótékony hatását. Ilyenkor egy járványosabb, megfázásos időszakban különösen a hasznunkra lehet, ha nem hagyjuk abba az edzéseket. Megfelelő vitaminbevitel mellett, kihúzhatjuk az őszi- téli időszakot megbetegedések nélkül. Tapasztalatból beszélek…Amióta rendszeresen sportolok, a meghűléses megbetegedések messziről elkerülnek. Korábban azonban elég gyakori visszajáró vendég voltam a fül-orr gégészeten.
  • Keresztedzések beiktatása! Nem győzöm elégszer hangsúlyozni a súlyzós edzések fontosságát. Egy futónak is ugyanúgy szüksége van a megfelelő izomépítésre. Nyilván nálunk nem az a cél, hogy minél nagyobb testtömeget felszedjünk izomból, hiszen az csak lassítaná a mozgást. A sérülések elkerüléséhez azonban elengedhetetlen, hogy az ízületeinket megfelelő izomzat vegye körül. Nagyon sok olyan hobbi futóval találkoztam már, aki csak futással tartotta karban magát, nem volt megfelelően felépítve az izomzat, és nem volt meg a helyes futótechnika sem. Ennek következtében a tempóban fejlődés nem indult el, és még csak nem is sikerült megfelelően a kívánt testsúlycsökkentés sem. Szóval ne féljünk a súlyoktól, egy esősebb napon legjobb választás a jó kis edzőterem.

Végezetül jusson eszünkbe, hogy miért is szeretjük ezt a sportot?

Mert a legszebb Stadiont a futóknak építették! Bárhol, bármikor!

Edzésre Fel!

 

 

Az okos futó olvas is..

Kérj azonnali blogértesítőt,
és meglepünk egy ajándékkal.

Kérlek, add meg az email címed itt:

Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!

Bármikor leiratkozhatsz a hírlevélről. Marketing anyagot nem küldünk részedre. Adatkezelési irányelveinket itt találod. 

A Szerzőről:

Bánkuti Zsanett

2015-ben határoztam el, hogy teljes életmódváltásba kezdek, amelynek köszönhetően gyökeresen megváltozott az addigi életem. A futással kezdődött minden, februárban álltam rá először a futópadra és már tavasztól jöttek a versenyek ,ez szerelem volt első látásra. Elvégeztem a Fitness Akadémián a sportoktatói tanfolyamot ,idén (2021) pedig a személyi edző képzéssel egészítem ki tanulmányaimat. Ebben a szakmában elengedhetetlen a folyamatos fejlődés, így idén belevágtam még két területen elsajátítani az ismereteimet. Sporttáplálkozási Szakértő, és Gerinc Tréner. Eddz velem!

Témába vág

'Fel a tetejéhez' gomb