Futóvilág

Lesérültél? Teszteltünk 3 alternatívát, amelyik segíthet a fölépülésben

Ajánló

Előbb utóbb minden futónak számolnia a kell a sérüléssel. A Woman’s Running cikkében 3 alternatívát vizsgált meg, amely segíthet a rehabilitációban, és abban is, hogy ne kelljen nélkülöznöd az edzés a felépülés időszakában. A szerző vádlija 2019 decemberében szakadt el, így 12-16 hetes rehabilitációs folyamat állt előtte. Ekkor kezdett el kutatni alternatívák után.

Általánosságban a sérült sportolók számára a futáshoz hasonló alternatív lehetőségek a következők: medence- vagy vízifutás, futás Alter G-n, vagy az új Lever futórendszer, amely futópadhoz csatlakoztatható. Mindhárom értékes, és valójában mindhárom használható egymást kiegészítve. De milyen előnyei vannak mindegyiknek? Jobb-e az egyik a másiknál? 

#1: Az AlterG

Mi ez?

Az AlterG.

Az Anti-Gravitációs futópad rövidítése. Eredetileg a NASA számára fejlesztették ki, hogy segítsen az űrhajósoknak megőrizni erejüket és csontsűrűségüket az űrben, mivel az egyre hosszabb ideig tartó, súlytalanságban töltött idő az űrhajósok súlyának és csontsűrűségének csökkenéséhez vezetett. A megoldás? Egy nyomás alatti légkamra, amely némi gravitációs terhelést szimulál. Később felismerték, hogy a gravitáció hatásának fordítottja, csökkentése jelentős előnyökkel járhat a Földre visszatért emberek számára – nevezetesen azok számára, akik nem akarják teljes mértékben terhelni a lábukat vagy a lábfejüket, mint például a sérült sportolók. A NASA megoldását visszafejlesztették, hogy létrehozzák a most az AlterG futópadban használt differenciált légnyomású rendszert.

Hogyan működik?

Egy kicsit úgy néz ki, mint egy kajakos permetszoknya a tetején. Az AlterG futópadra felsétállva kamraszerű képződménybe állsz bele, amely körülöleli az alsótestedet. A “gravitáció” (Azaz a nyomás) mennyisége ezután csökkenthető, így a 100%-os testsúlytól egészen 20%-ig mehetsz vissza 1%-os lépésekben. A gépek némelyike érzékelőkkel és kamerákkal rendelkezik, amelyekkel járáselemzést, lépésszámot, egyensúly adatokat közöl. 

Magyarországi lehetőség aLter G használatára.

#2: Aqua Jogging

Mi ez?

A vízi futás, medencés futás vagy aqua kocogás néven ismert futás nem

vízi aerobik, hanem a futás tényleges helyettesítője, alacsony terheléssel – mivel ebben az esetben a víz (szemben a nyomás alatti kamrával) megszünteti a gravitáció teljes hatását. A vízi futás nem csak a futás rehabilitációjára szolgál, hanem a normál rutinban is használható, hogy a test regenerálódhasson az edzés okozta megterhelésből.

Hogyan működik?

A vízi futás jellemzően mély vízben történik, futó mozdulatokkal, hogy a felszínen maradj. Mivel a vízben a felszínen maradás kihívásokkal jár, gyakran a legjobb, ha úszógumit használsz, hogy egy kis segítséget adj magadnak a felhajtóerővel szemben, és lehetővé tedd, hogy a formádra és a technikádra koncentrálj, valamint hogy a szívritmusodat is felpörgesd.

Aqua Jogging hátrányai:

 

  • Elég mély medencét találni néha nehézkes lehet, vagy kellő szabad területet az uszodában.
  • Könnyen lehet, hogy véletlenül a vízben taposás lesz a vége, vagy apró változtatásokat eszközölsz a “futás” technikádon, amelyek előre visznek a vízben, de nem segítenek a tényleges futómozdulatokban.

#3: Lever running

Mi ez?

A Lever Runner.

Az AlterG-hez hasonlóan megspórolja a testsúlyod egy részét. A Lever egy vázkeretet és rugalmas zsinórt használ, hogy a futót enyhén a futópad fölött tartsa, lehetővé téve számára, hogy a testsúly részleges támogatása mellett mozogjon. Körülbelül 45 kilót is levehet a testsúlyodból. Ez azt jelenti, hogy futhatsz (vagy sétálhatsz) a futópadon, de az izmokra és az ízületekre gyakorolt kisebb terheléssel, ami hasznos lehet a sérülésből való visszatérésnél.

Hogyan működik?

A Lever Runner esetében egy neoprén rövidnadrágot viselsz, a rövidnadrág oldalán pedig két nejlon csiga van. A váz viszonylag egyszerűen összeállítható, és pántokkal rögzíthető a futópadhoz. Ezután Egy bungee-zsinór csatlakozik a keret elejéről a rövidnadrág oldalán lévő csigán keresztül, és két további csigán keresztül vezet, amelyek a keret hátuljához csatlakoznak. Minél jobban meghúzod a bungee-zsinórt a rögzítés előtt, annál több súlyt vesz le. És máris gyakorlatilag egy babaként futsz a futópadon, akár egy hintában..


Forrás
The TriathLeteWoman's Running

Adam. G. Steve.

1991 óta futok, melyből bő 10 év volt élsportolói szinten. Eredményeimmel nem untatnálak... Könyveim: Szenvedély minden lépésben Félmaraton könyv Lefutom a félmaratont Impresszum: Galambos Ádám E.V. 1141 Budapest.Bazsarózsa utca 55. info@futotars.com +36203455393

Témába vág

'Fel a tetejéhez' gomb