Futás kezdőknekFutóvilág

7+1 tipp a biztonságos futásért nőknek (…és férfiaknak)

Ajánló

Tudtad, hogy a nők 69%-a nem érzi magát biztonságban, amikor futni megy , és emiatt változtatott a viselkedésén? Még megdöbbentőbb, hogy 79%-uk állította, hogy futás közben zaklatás áldozatává vált (a beszólásoktól kezdve a konkrét szexuális támadásig) – és sajnos 31%-uk teljesen abbahagyta a futást az ilyen biztonsági aggályok miatt. (A statisztikák a Women’s Running National Running Survey 2021-es felméréséből származnak).  Kezdi a Runningshoesguru.com honlap az aggasztó cikkét.

Te érezted már hasonlóképp magad? Már én is foglalkoztam a témával az így védd meg magad futás közben cikkbenHa igen, akkor kétségtelenül a viselkedéseden is változtattál, például olyan útvonalakat választva, amelyeket biztonságosabbnak és jól kivilágítottnak éreztél. A fölmérésben szereplő nők 11%-a kulcsokkal a kezében fut. 

Íme néhány tipp a cipőgurutól, mire érdemes figyelned, ha egyedül futsz.

Maradj éber.

A fejhallgató viselése jelentősen csökkenti a környezeted érzékelését. Válaszd inkább az „Aftershokz„-t. A fülhallgató helyett a hangszórók a füledre tekerednek – így továbbra is hallod a környezetedben lévő zajokat. Kerüld a parkolókat és a rosszul megvilágított területeket.

futas

LegyéL Látható.

A nappali órákban való futás több okból is kedvező, ám ha mindenképp este húzol futócipőt, kerüld a sötétebb területeket, viselj világos, fényvisszaverő ruházatot . Használj fejlámpát, különösen, ha ösvényeken futsz; ragaszkodj ismerős útvonalakhoz.

Tartsd be a közúti szabályokat:

Maradj a járdán, amikor csak lehet. És ha ez nem lehetséges; fuss a szembejövő forgalommal szemben. Soha ne feltételezd, hogy az autók megállnak előtted, ezért szokj hozzá, hogy elengeded őket. És végül tartsd be az összes közlekedési jelzést és szabályt – állj meg a kereszteződésben, függetlenül attól, hogy milyen irányba. tartasz.

Óvakodj a kutyáktól.

És nem csak a harapásuktól. A kutyuska könnyen cikázhat előtted, hirtelen megváltoztatva addigi útját, szóval hagyj kellő helyet neki ehhez. A futó látványa néha beindítja a kutyákban a vadászösztönt, és a futók Murphy törvénye alapján a legbékésebb eb is lehet pont benned látja meg a könnyű prédát.  Lehetőleg ne száguldj el mellettük, mert szimplán meg is ijedhetnek tőled.

Csak ott fuss, ahol biztonságos.

Tudom, hogy ugyanazok az útvonalak unalmassá válnak, és a visszafelé futás furcsa, így ha új területeket fedezel fel, akkor sétálj egyet előtte ott egy barátoddal vagy kutyával. Így tisztában lehetsz vele, nagyjából mikre számíthatsz.

Vidd magaddal a telefonodat.

A józan észnek megfelelően, ha bajban vagy, telefonálhatsz, lámpát kapcsolhatsz, GPS nyomkövető is aktív, térképet használhatsz, ha eltévednél. Stb.

Védelem.

A korábban említett 11%-ék kulcscsomót vitt magával. Létezik paprikaspray, vagy egy biztonsági síp, hogy felhívd magadra a figyelmet. A napvédelem is képbe kerülhet; naptej, szemüveg és sapka napellenzővel, ha különösen meleg van. Vazelin, gyapjú zokni és kesztyű a hideg ellen. És persze akár szúnyogriasztó.

Kettő sem túl sok. A több meg még jobb:)

A barátokkal való futás nagyszerű a biztonságérzet fokozására. Ha új vagy egy területen, vagy ha a futást mint sportot (vagy társasági életet) szeretnéd jobban felfedezni, fontold meg, hogy futótársat találsz magadnak. Bónusz hozadéka a dolognak a tudat, hogy az emberek várnak rád, arra késztet, hogy kimozdulj és fuss, amikor a motivációd esetleg lecsökken. További bónusz adaléka már akár romantikus jellegű kapcsolat is lehet. Nem, nem csak futó kaland:).

Forrás link

Az okos futó olvas is..

Kérj azonnali blogértesítőt,
és meglepünk egy ajándékkal.

Kérlek, add meg az email címed itt:

Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!

Bármikor leiratkozhatsz a hírlevélről. Marketing anyagot nem küldünk részedre. Adatkezelési irányelveinket itt találod. 

A Szerzőről:

Adam G. Steve.

Polgári nevén: Galambos Ádám. 1991 óta fut, melyből bő 10 év volt élsportolói szinten. Közép -és hosszútávfutó. Versenyző. Többek között kismaratoni csapatbajnokság országos harmadik helyezett. 3K 9:18 12K 42:15 21K 1:18:36 Futás könyvek szerzője: Könyvei a DiBookon: https://dibook.hu/szerzo/adam-g-steve Könyvei a Bookline-on: https://bookline.hu/search/search.action?page=1&searchfield=Adam+G.+Steve

Témába vág

'Fel a tetejéhez' gomb