Félmaratonra készülök

Hogyan edzek a jobb félmaratonért?

Ajánló

Ahhoz, hogy teljesen magabiztosan állhass a rajthoz, célszerű rendesen felkészülnöd. Véleményem szerint ez azt jelenti, hogy heti szinten legalább 45 kilométert futsz. A tempó nem számít. Ha a felkészülés elején tartasz, ne foglalkozz az idővel. Próbáld meg élvezni a megtett távokat, haladni az úttal. Ne legyen más célod, csak lépésről – lépésre haladni.

Lényeges az edzéseid hossza. Ki kell számolnod előre, hogy milyen ritmust szeretnél futni, és azzal mennyi ideig tart majd a félmaraton teljesítése. Erre azért van szükség, mert minimum az így kikalkulált idő 2/3-át töltsd el edzéssel. Tehát. Ha 2 óra lenne a célidőd, akkor legalább másfél órás edzéseket tarts hetente egy alkalommal. Ez a felkészülés utolsó 2-3 hónapjában legyen így. Ez az “egybe mozgás” bármilyen más kardió is lehet. Azért van rá szükség, hogy hozzászoktasd magad a hosszabb ideig tartó igénybevételhez.

Miből álljanak az edzéseid?

Az edzésmunkádat a következőképp teheted a leghatékonyabbá:

Edzés: Hosszú futás egyenletes tempóban (Beszélgető tempónál picivel gyorsabban).

Edzés: Résztávozás. Bemelegítés, majd a versenytempónál néhány másodperccel gyorsabb tempók futása 2-3 perc pihenővel, vagy kocogással. Pl. 15x200m/10x400m/6x1000m lendületes, és közte a pihenők.

Edzés: Váltogatás: 10-12 km hosszú futás, melyben beszélgető tempóban futsz 10 percet, majd 5 percet versenytempó felett. Ezt váltogatod a 12 kilométer alatt.

Edzés: Hosszú futás, lehetőleg hegyen, vagy esetleg lépcsőzés beiktatásával. Vagy bármilyen más jellegű kardió edzés 1 –1,5 órás időtartamban.

Adam. G. Steve.

1991 óta futok, melyből bő 10 év volt élsportolói szinten. Eredményeimmel nem untatnálak... Könyveim: Szenvedély minden lépésben Félmaraton könyv Lefutom a félmaratont Impresszum: Galambos Ádám E.V. 1141 Budapest.Bazsarózsa utca 55. info@futotars.com +36203455393

Témába vág

'Fel a tetejéhez' gomb