FélmaratonTudástár

Mennyi a félmaraton pontos távja?

A félmaraton táv egész pontosan a maraton felét jelenti. Ez így elég egyszerű, legalábbis elviekben. Mivel a Maraton 42 kilométer, így logikusan adódna, hogy a fele 21, így a félmaraton hossza 21 kilométer. De legyünk még precízebbek.

Mennyi a félmaraton távja pontosan?

A klasszikus maratoni táv méteres pontossággal 42,195 kilométer. Összesen 42 195 méter. Ennek kell a felét vennünk.

A félmaraton pontos távja így: 21,097.5 km. Vagyis 21K és még 97,5 méter

 

Lássuk be, ebből nem az utolsó 97 és fél méteren lesz a hangsúly. A félmaratoni felkészülés markánsabb része az előtte lévő 21 K stabilizálásán múlik.

Mi felel meg a félmaraton távnak?

A szemléltetés kedvéért nézzünk olyan példákat, amik nagyjából 21 kilométert tesznek ki. Például városokat, melyek félmaraton távra vannak egymástól. Plusz mínusz 1 km. Ezek segíthetnek értékelni, mekkora teljesítményt is jelent a félmaraton teljesítése.

  • Budapest (Lánchíd budai hídfő) Érd központ távolsága a Budaörsi úton haladva
  • Visegrád Esztergom távolság
  • Velencefürdő Székesfehérvár távolság

Félmaraton táv másként:

  • Margit-szigeti futókör 4x
  • 52 és fél kör + 97,5 méter egy négyszázas futópályán
  • 19 kör és 187 méter a debreceni futókörön

Ha komolyan érdekel a félmaraton teljesítse, nézd meg az átdolgozott Félmaraton könyvemet, amelyben abban segítek, hogy végre elégedetten érhess célba a 21K végén.

 

Adam G. Steve.

Polgári nevén: Galambos Ádám. 1991 óta fut, melyből bő 10 év volt élsportolói szinten. Közép -és hosszútávfutó. Versenyző. Többek között kismaratoni csapatbajnokság országos harmadik helyezett. 3K 9:18 12K 42:15 21K 1:18:36 Futás könyvek szerzője: Könyvei a DiBookon: https://dibook.hu/szerzo/adam-g-steve Könyvei a Bookline-on: https://bookline.hu/search/search.action?page=1&searchfield=Adam+G.+Steve

Témába vág

'Fel a tetejéhez' gomb

TÖLTSD LE MOST AJÁNDÉKBA!