Futás kezdőknekFutóvilág

Ezek a futás titkos előnyei, amikért már ma neked is el kell kezdened

Ajánló

A futás számtalan előnyei közül gyűjtöttem össze néhányat lendületbehozó szándékkal. Ha itt vagy, valószínűleg tudni szeretnéd, miért érdemes igazán beépítened az életedbe a rendszeres futást.

A futás kikezdhetetlen előnyei

Először csekkoljuk az általános előnyöket, aztán rátérhetünk a homlokra csapós felismerésekre. Égetően fontos tudod, a felsorolt előnyökre csak akkor számíthatsz, ha rendszeresen, heti 3-4 alkalommal legalább fél óra időtartamban edzel.

  1. Zsírégetés, fogyás. Megfelelő étrendi változtatások mellett.
  2. Masszívabb állóképesség. Jobban bírod a mindennapi megterheléseket is.
  3. Javuló keringés, vérnyomásértékek.

Futás előnyök #1: Zsírégetés

Megfelelő étkezési változtatások mellett a futás egyik kikezdhetetlen előnye, hogy fogyni tudsz tőle. Áldásosan hat a zsírégetésre. Persze csodát csak akkor érsz el, ha folyamatosan fejlődsz, és hajlandó vagy minél inkább kitolni a mozgással töltött időt.

Ehhez ragyogóan működő letesztelt edzéstervet találsz itt. 

Futás előnyök #2: Masszívabb állóképesség

A futás kardió sport lévén zseniális hatást gyakorol az állóképességedre. A fizikai teljesítőképességed fellendül. Jobban bírod a hétköznapokat is. Nem készülsz ki egy kis lépcsőzéstől, bevásárlásos cipekedéstől, energia csorog az ereidben. És, ha éppenséggel imádod a bulizást, speciel a másnapokat is könnyedébben leszerelheted.

futas

Futás előnyök #3: Javuló keringés, vérnyomásértékek

Távolról sem kell széthajtanod magad ahhoz a futásban, hogy szuper egészségnek örvendj. Sőt. Ha jóleső, kellemes fáradtságig futsz hetente 3-4 alkalommal, hónapokon belül érezheted az áldásos hatást. Laboreredményeid javulhatnak, a vérnyomásod stabilizálódhat. És ez akár alacsony, akár magasvérnyomás értékek esettén is igaznak bizonyulhat.

A futás nem várt, titkos előnyei

Két előny is van a futás áldásos hatása között, amit sokan nem ismernek, vagy nem így tapasztalták őket.

  1. Önértékelésed virágzása
  2. A lelked kisimulása

A futás titkos előnye #1. Önértékelésed virágzása

A legtöbben ezt letudják annyival, hogy a fogyás, a tested pozitív átalakulása lendületet ad az életed minden területén. Viszont létezik egy szempont, amelynek figyelembevételével egyenesen katapultálhatod az önértékelésed.

Ez pedig valamilyen példamutató tevékenység szokássá emelése az életedben

Ezt adhatja meg neked a futás. Mivel az emberek zöme utál futni, igazi hőssé emelheted magad a szemükben a megtett kilométereiddel. Nyilván túl se kell tolnod az edzésekről áradozást, de kiemelheted magad az átlagember teljesítménye közül.

Túlnyomó többségünk képtelen rendszeresen csinálni valamit, amivel meló van, és nem kötelező. A futásban pedig sokszor kell küzdeni, és ezek az apró harcocskák, győzelmek a jellemedet is formálják. Átültetheted A futásban megélt siker és kudarcélményeket az életed szinte bármely területére. És táplálkozhatsz belőlük.

És nemcsak te magad, hanem a környezeted is. Példamutatás lesz a kitartásod a barátod, barátnőd, még jobb esetben a gyerekeid előtt. Hogy apa/anya nem áll be a hétköznapiak sorába. Nem a piáért, hanem a futócipőért nyúl munka után. Mert Ő fut a szabadidejében.

És lehet, hogy látszatra nem kapod majd azonnal az álomszerű visszacsatolást, viszont hidd el, hogy beleég a gyerekbe a kiváló példa.

A futás titkos előnye #2. A lelked kisimulása

Ha engeded magad eltunyulni, előbb-utóbb utálni fogod magad. Aztán a világot is. Egy-egy futással töltött félóra, óra lenyűgözően hathat a lelki állapotodra. Megtelik a lelked a „csináltam valami hasznosat” érzéssel. És a futás előtt bóbiskoló kedélyállapotod tágra nyílt szemekkel fürkészi a világ csodáit. A göröngyös, gondokkal teli talaj kisimul. És nem azért, mert megszűntek a problémák, csak eltávolodtak tőled. Így könnyebb szívvel nézel rájuk, és talán a megoldás is hamarabb pattan ki a fejedből.

Való igaz, hogy ez sem törvényszerűen történik meg minden alkalommal. Azonban a rendszeresség megteremtésével kitapasztalod, hogy milyen lelkiállapotban, milyen edzések hatnak rád a legüdvözítőbben. Az erőlködés, vagy inkább a nyugodt tempó, amelybe bele tudsz „aludni”. És jószerivel azt sem veszed észre, hogy futsz?

Futás edzéstervek (Ingyenes)

Fogd és vidd alapon. Válassz kedvedre, akár többet.

Kezdő futó edzésterv. Első 5K.
Kiló ölő edzésterv.
Zsírégető edzésterv.
Szenior edzésterv (55+ egészségmegőrzésre).
10K haladó edzésterv.
Maraton edzésterv.

Az okos futó olvas is..

Kérj azonnali blogértesítőt,
és meglepünk egy ajándékkal.

Kérlek, add meg az email címed itt:

Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!

Bármikor leiratkozhatsz a hírlevélről. Marketing anyagot nem küldünk részedre. Adatkezelési irányelveinket itt találod. 

A Szerzőről:

Adam G. Steve.

Polgári nevén: Galambos Ádám. 1991 óta fut, melyből bő 10 év volt élsportolói szinten. Közép -és hosszútávfutó. Versenyző. Többek között kismaratoni csapatbajnokság országos harmadik helyezett. 3K 9:18 12K 42:15 21K 1:18:36 Futás könyvek szerzője: Könyvei a DiBookon: https://dibook.hu/szerzo/adam-g-steve Könyvei a Bookline-on: https://bookline.hu/search/search.action?page=1&searchfield=Adam+G.+Steve

Témába vág

'Fel a tetejéhez' gomb