Fejlődni szeretnékFélmaratonFutás FogyásMaratoni futásTudástár

Megéri? A fehérjepor futás után mítosz

A fehérjepor futás után vajon megéri a futóknak? És ha igen, akkor milyen futócél esetén érdemes igazán beépíteni az étrendbe?

Szükségük van a futóknak fehérjére?

A rövid válasz: igen. A fehérjeturmixok nem csak gyúrósoknak való. Ha bármilyen formában sportolsz, a testednek szüksége van bizonyos mennyiségű fehérjére, hogy regenerálódjon. Ha helytelenül táplálod a tested futás előtt és után, az fáradtsághoz, fájdalmas sérüléshez vezethet. Ha pedig az izmaid nem jutnak a megfelelő mennyiségű fehérjéhez, az behúzhatja a féket a gyorsaságod szempontjából.

Az American College of Sports Medicine ajánlása szerint a szabadidősportolóknak naponta körülbelül 1 gramm fehérjét kell fogyasztaniuk testsúly kilogrammonként. Tehát, ha például 65 kiló vagy, akkor nagyjából 65 g fehérjét kellene fogyasztanod napi szinten

A versenysportolóknak napi 2 gramm fehérje fogyasztása ajánlott testsúly kilogrammonként. A fenti példánál maradva egy 65 kilós versenysportolónak (vagy komolyabb terhelésnek kitett), rendszeresen nehéz testmozgást végző futónak körülbelül 130 g fehérjére lenne szüksége naponta.

A fehérjeportól nem fogok hízni?

 

Ha fogyni szeretnél, figyelned kell arra, hogy mit eszel. A fogyásban, a zsírégetésben a fő szempont, hogy „kalóriadeficitet” kell kialakítanod – más szóval valamivel kevesebb kalóriát kell fogyasztanod, mint amennyit beviszel.

Nagyon durva iránymutató, hogy futott kilométerenként körülbelül 100 kalóriát égetsz el.

Néhány női futó attól tart, hogy a fehérjeportól meghízik. Ez egy mítosz.

Lehet, hogy észreveszel egy kis súlynövekedést, amikor új sportba vagy edzéstervbe kezdesz, de ne ijedt meg ettől. Normális, hogy extra izomtömeg fejlődik, amikor elkezdesz edzeni.

Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy plusz testzsírt szedtél fel. Ezért fontos, hogy a fogyást nem a mérlegen kell lemérned, hanem a testképeden.

Lehet, hogy egy 165 centi magas 65 kilós nő frászt kap a mérleg kijelzője láttán, azonban nem mindegy, hogy a testösszetételének mekkora százalékát teszi ki izom, és mennyi zsír. Egyszerűbben szólva, úgy is lehetsz X kiló, ami megfelelőnek tűnik BMI index szerint, hogy kevéssé vagy elégedett az alakoddal, és ugyanazon súly esetén maximálisan elégedett.

Futás után vagy előtte igyak fehérjeturmixot?

Ez egy forró vitatéma a sporttudósok körében. Mi azt javasoljuk, hogy edzés előtt kb. 2 órával fogyassz fehérjekészítményt néhány jó minőségű szénhidrát mellett, vagy az edzés befejezése után 1 órán belül.

Válassz olyan turmixot, amely 1:3 vagy 1:4 arányban tartalmazza a fehérje és a szénhidrát arányát az edzés után, magyarázza a Runners World. Tehát ha a turmixod 20 gramm fehérjét tartalmaz, törekedj arra, hogy 60-80 gramm szénhidrátot is fogyassz mellé.

Lehet, hogy az italodban nem találod meg a megfelelő arányt, ezért egyél mellé egy banánt, egy marék perecet vagy egy fél bagettet. Törekedj arra, hogy ezt a fehérje-szénhidrát arányt az edzés utáni első 20-30 percen belül fogyaszd el.

Csak rajtad múlik, hogy mi felel meg a legjobban a testednek és az időbeosztásodnak. Női fókuszú fehérjetermék-kínálatunkat itt találod meg.

Milyen futócél esetén érdemes igazán a fehérjepor futás után?

Ahogy láthattad, bármely futónak hasznos a fehérjepor futás után is. Azonban kiemelten akkor lehet jelentősége, ha elsősorban az izomépítés tüzel fel. Ha a pulzustartományod több esetben csúszik át az anaerob zónába, vagyis sokat futsz nagyobb megterhelés mellett, akkor a szervezeted „vészhelyzetet” érzékelve elsősorban a túlélés szempontjából kevésbé kulcsfontosságú anyagokhoz „fog nyúlni”. Így, ha minimálisan is, az izomból és nem zsírból fog elvenni. Ezért van jelentősége a különböző pulzustartományoknak az edzésben.

Mik a fehérjepor esetleges hátrányai?

A túl sok fehérje befolyásolhatja a veseműködést. A kutatások vegyesek. Az Annual Review of Nutrition című szaklapban 2017-ben megjelent tanulmány szerint a fehér hús és a tejfehérje valószínűleg nem növeli a krónikus vesebetegség kockázatát. A vörös húsok napi fogyasztása ezzel szemben hozzájárulhat ehhez az állapothoz. A fehérjeforrás tehát számít.

A tejsavófehérje például tejtermékeken alapul, így egészségesebb, mint a csirkehúsok, a füstölt vörös húsok és más magas fehérjetartalmú feldolgozott élelmiszerek. Emellett bármikor választhatsz kender-, borsó-, rizs- vagy zabfehérje-turmixokat, amelyek nem tartalmaznak állati eredetű összetevőket.

Ne feledd, hogy nem minden fehérjeturmix egyforma. Sok készítmény tele van cukorral, mesterséges édesítőszerekkel, szintetikus aromákkal és egyéb vegyi anyagokkal. Ezek az összetevők hátrányosak lehetnek az egészségedre. Megakadályozhatják, hogy elérd a fitnesz- és fogyókúrás céljaidat.

Keresse az organikus vagy természetes összetevőket tartalmazó fehérjeturmixokat. A minőségi formula kevés szénhidrátot vagy egyáltalán nem tartalmaz szénhidrátot és hozzáadott cukrot.

 

Források:

Should I drink a protein shake after running? – SoSupreme®

Is It Safe to Drink Protein Shakes if I Don’t Work Out? (livestrong.com)

 

Adam G. Steve.

Polgári nevén: Galambos Ádám. 1991 óta fut, melyből bő 10 év volt élsportolói szinten. Közép -és hosszútávfutó. Versenyző. Többek között kismaratoni csapatbajnokság országos harmadik helyezett. 3K 9:18 12K 42:15 21K 1:18:36 Futás könyvek szerzője: Könyvei a DiBookon: https://dibook.hu/szerzo/adam-g-steve Könyvei a Bookline-on: https://bookline.hu/search/search.action?page=1&searchfield=Adam+G.+Steve

Témába vág

'Fel a tetejéhez' gomb

TÖLTSD LE MOST AJÁNDÉKBA!