Futóvilág

Javíthatja a teljesítményedet, ha zenét hallgatsz futás közben

Ajánló
A Frontiers in Psychology című szaklapban megjelent tanulmány megerősítette, amit az elkötelezett futórajongók már tudnak – a gyors tempójú zene megkönnyíti az edzést. Legalábbis könnyebbnek tűnik általa, Az olasz és horvát kutatók mind a nagy intenzitású edzéseket, mind az állóképességi edzéseket négy körülmény között értékelték:
  • Zene nélkül,
  • alacsony tempójú zene (90-110 bpm),
  • közepes tempójú zene (130-150 bpm)
  • és magas tempójú zene (170-190 bpm).

Minden esetben értékelték a pulzusszámot és az érzékelt megterhelés mértékét (RPE). 

Amit megállapítottak:

A magas tempójú zene mindkét edzéstípus anyagcsereigényét növelte, miközben az érzékelt erőfeszítést jobban csökkentette, mint az alacsonyabb tempójú vagy a zene nélküli edzések

Az RPE-ben mutatkozó különbség pedig még nagyobb volt az állóképességi edzésnél. A kutatók magyarázata szerint állóképességi munka közben az agyunk érzékenyebb a külső ingerekre. Például amikor hosszú futás közben nem tudsz nem arra gondolni, hogy a szél felsérti az ajkaidat, vagy hogy a cipőd nincs jól megkötve. Mivel a zenehallgatás az agykérgi és a szubkortikális területeket is érinti, így szinte a teljes figyelmedet igényli, de legalábbis elég nehéz figyelmen kívül hagyni. Így elméletileg nem gondolsz arra a bosszantó szélre vagy a cipőfűződre, és folytathatod a futást anélkül, hogy “bekattanna” a gondolat.

Sőt. A légzésed intenzitását se hallod, ami egy másik befolyásoló tényező, ami akár idő előtt azt “mondhatja” az agyadnak, hogy túlságosan nagy megterhelés ér.

Az Edinburgh Egyetem által nemrégiben végzett tanulmány szerint a futás közbeni zenehallgatás segíthet egy hasonló problémán: a mentális fáradtságon.

fussgyorsabban

Próbáltál már futni egy megterhelő irodai nap után? Még ha egész nap ültél is, akkor is nehéz lerázni magadról azt a kimerült érzést.

A mentális fáradtság sokunk számára gyakori jelenség, és negatívan befolyásolhatja számos mindennapi tevékenységünket, beleértve a testmozgást is

 

– mondta Dr. Shaun Phillips az Edinburghi Egyetemről. 

A Journal of Human Sport and Exercise című folyóiratban közzétett tanulmányban minden futó 30 perces számítógépes tesztet kapott, mielőtt elindult volna a nagy intenzitású edzésre. A futók egyik fele motivációs lejátszási listát hallgatott, míg a másik fele nem. 

Azt találták, hogy az intervallumfutás kapacitása nagyobb volt azoknál a mentálisan fáradt futóknál, akik zenét hallgattak edzés közben. A zenei csoport az 5 km-en jobban teljesített. És az olasz tanulmányhoz hasonlóan a skót kutatók is a jobb teljesítményt az erőfeszítés kisebb mértékű érzékelésének tulajdonították – ami jól mutatja, hogy a test mennyire kapcsolatban van az elmével.

Kíváncsi vagy, milyen dalok szerepeltek a “motivációs” lejátszási listán ebben a tanulmányban?

Hogy csak néhányat említsünk: “Everyday” A$ap Rocky-tól; “Addicted To You” Avicii-tól (RIP); “Run This Town” Jay-Z-től; “Power” Kanye West-től; “No One Knows” Queens of the Stone Age-től; és “Eye of the Tiger” a Survivor-től. 

Sokféle vélemény létezik arról, hogy érdemes-e zenét hallgatni futás közben. Egyesek számára az, hogy összhangban vannak a testükkel segít elkerülni a sérüléseket és a túledzést. Más futók számára pont ez a fajta figyelemelterelés szükséges ahhoz, hogy túllépjenek azokon a mentális akadályokon, amelyekkel az edzés során szembesülnek Ha a zene az, ami segít megmozgatni a testedet, akkor hajrá.

Forrás link

Az okos futó olvas is..

Kérj azonnali blogértesítőt,
és meglepünk egy ajándékkal.

Kérlek, add meg az email címed itt:

Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!

Bármikor leiratkozhatsz a hírlevélről. Marketing anyagot nem küldünk részedre. Adatkezelési irányelveinket itt találod. 

A Szerzőről:

Adam. G. Steve.

1991 óta futok, melyből bő 10 év volt élsportolói szinten. Eredményeimmel nem untatnálak... Könyveim: Szenvedély minden lépésben Félmaraton könyv Lefutom a félmaratont Impresszum: Galambos Ádám E.V. 1141 Budapest.Bazsarózsa utca 55. info@futotars.com +36203455393

Témába vág

A FutótárShop bajnokai

'Fel a tetejéhez' gomb