Futóvilág

Hogyan választják ki az amerikai olimpiai atlétikai csapatot?

Ajánló

Az Egyesült Államok olimpiai atlétikai csapatát az elért eredmények alapján a csúcsnak tekintik. Minden országnak megvan a maga módszere az olimpiára küldött sportolók kiválasztására.

Az USA Track & Field (USATF) a fő irányító testület, mely meghatározza az amerikai csapat sportolóválasztási politikáját, követve az Atlétika Világ Az IAAF főszervezetét.

A 2021-es USA atlétikai olimpiai selejtezőit június 18–27. között, a nemrégiben felújított Hayward Fielden, Eugene-ben, Oregonban rendezik. Az ország legjobb futói, ugrói és dobói fej-fej mellett versenyeznek olimpiai álmaik megvalósításáért és a július 23. és augusztus 8. között megrendezésre kerülő tokiói játékokért.

Kíváncsi vagy, hogyan történik mindez?

Ki indulhat az olimpiai játékokon?

A sportoló, aki teljesítette a kvalifikációs időt 2019. január 1. és 2021. június 13. között az USATF bármely akkreditált versenyén, esélyes az olimpián való részvételre. Ha marad szabad kvóta (nem elegendő számú versenyző kvalifikált az eseményre), a tisztviselők engedélyezhetik a selejtezőt nem megszerző futók számára, hogy versenyezzenek a fönnmaradó helyekért, ahol természetesen a leggyorsabb idő rangsorol.

Ezután a versenyzőknek nyilatkozniuk kell arról, hogy valóban versenyeznek-e. A bevallási időszak június 8–14. A TrackTimes naprakész listát vezet minden eseményről.

Mi van, ha túl sok sportoló kvalifikál egy eseményre?

Ez ritkán fordul elő, de a nők idei 10 000 méteres versenye ebbe a kategóriába tartozik. A kvalifikációból még pár hét hátravan, de jelenleg 50 nő rendelkezik kvótával, ami az USATF szerint túl sok egy futamra, tekintve megnő az bukások kockázata, ezért kétfutamos döntőt rendeznek ezen a távon, vagyis a mezőnyt két külön versenyre ( előfutamokra) osztják fel. A leggyorsabb három sportoló, függetlenül attól, hogy melyik futamban versenyez, bekerül a csapatba. Először a lassabb idővel rendelkezők versenyeznek. A másik futamban indulóknak így megvan az az előnye, hogy tudják mennyit kell teljesíteniük a csapatba kerüléshez. A versenyt június 26-ra tervezik.

Mi van a maratonnal?

Az amerikai maratoni selejtezőket külön rendezik az atlétikai eseményektől. Az amerikai maratoni csapat 2020. február 29-én Atlantában, közvetlenül a pandémia elhatalmasodása előtt versenyzett a helyekért. Az első három férfi (Galen Rupp, Jake Riley és Abdi Abdirahman) és a nők (Aliphine Tuliamuk, Molly Seidel és Sally Kipyego) a japán Sapporóban megrendezendő olimpiai maratonon versenyeznek majd.

Ki alkotja az olimpiai csapatot?

Annyira izgalmas az amerikai folyamat, hogy a legjobb sportolók ​​fej-fej mellett haladva küzdenek a helyükért.  A legegyszerűbben fogalmazva, az egyes események első három helyezettje megy a tokiói játékokra. De ez nem mindig olyan egyszerű vagy olyan egyértelmű, mint amilyennek tűnhet.

2021 olimpiai normák
A 2021-es olimpiai kvalifikációs idők.

A világranglista bonyolult rendszer. A rangsorolás figyelembe veszi egy sportoló legutóbbi teljesítményét, a leggyorsabb időket, de úgy, hogy közben többletponttal díjazza a nagyobb versenyeken elért eredményeket. A futó számára a legegyszerűbb, ha szimplán megfutja a szintidőt, és így nem kell aggódnia a világranglista miatt. De ha ez nem sikerül, akkor fontossá válik a rangsor.

Mi történik, ha a selejtezőn az első három helyezett nem teljesítette az olimpiai szintet, és nincs elég magas világranglista helyezésük sem?

Akkor egyikük sem kerül be az olimpiai csapatba. A versenyek lezárultával átnézik a versenyzők listáját, és kiválasztják az első hármat, akik vagy rendelkeznek az olimpiai szintidővel, vagy a rangsor miatt jogosultak az olimpiai részvételre.

Forrás link

Adam. G. Steve.

1991 óta futok, melyből bő 10 év volt élsportolói szinten. Eredményeimmel nem untatnálak... Könyveim: Szenvedély minden lépésben Félmaraton könyv Lefutom a félmaratont Impresszum: Galambos Ádám E.V. 1141 Budapest.Bazsarózsa utca 55. info@futotars.com +36203455393

Témába vág

'Fel a tetejéhez' gomb