Fejlődni szeretnékFutóvilágTudástár

Stresszmentes övezet!

Ajánló

Az utóbbi hetekben elvonultam a versenyek elől, és csendes megfigyelő voltam. Kicsit jólesett a háttérben maradni.

Azért is gondoltam arra, hogy beszélek nektek az elmúlt hetek élményeiről, mert szerintem minden futónál előfordulnak olyan időszakok, amikor az edzést muszáj picit csökkenteni. Elfáradunk, vagy szimplán nem érezzük magunkat 100%-osnak. A hétköznapi teendők, az életünkben bekövetkező változások kihatnak az edzéseink minőségére is.

Költözés, munkahely váltás, vizsgák, és megannyi megoldandó feladat. A komfortérzetünk felborul, de nem pozitív értelemben. Ezt hívjuk igazi stresszhelyzetnek…

Észrevetted már, hogy mennyire nincs kedved mozogni, ha ki vagy borulva valami miatt? Egyszerűen csak otthon akarsz maradni, lefeküdni és bámulni a tévét, ennek pedig nagyon jó oka van. Az orvosok szerint a kimerültség, amit ilyenkor érzünk nem csupán a fejünkben létezik. A stressz nagy hatással van az energiaszintre is. Ha pedig az alacsony, nehezebben vesszük rá magunkat, hogy elkezdjünk mozogni, holott pontosan ez lenne a megoldás.

futas

Ilyenkor azt érezzük minden izmunk merev, és a gyomorsav túltermelődés miatt folyamatos az émelygés. Mivel imádok mozogni nagyon nehéz volt elfogadni, hogy most nem tudom teljesíteni a szokásos heti tervet.

Hamarabb elfáradtam, és a tempóm sem volt a közelében sem annak, ami fél évvel ezelőtt még hozta a dobogós helyezéseket.

Ettől sajnos még dühösebb lettem, ami nyilván még jobban stresszelt…Ezért azt mondtam egyik reggel, állj le! És gondold végig mi a probléma forrása.

Találtam egy tökéletes megoldást a helyzet kezelésére, ami még a futásaimban is segítette a visszatérést. Ez pedig nem volt más, mint a jóga. Heti kétszer beiktattam a pihenő napjaimra, és hihetetlen pozitív változásokat tapasztaltam. Először is muszáj megemlítenem, mennyit segített a rugalmasságomban. Másodszor, az alvásaim minősége is javult, ezáltal a stressz szintem szintén kezdett visszatérni a normál állapotba.

A teljesítményem folyamatosan javult, és elindultam a sebesség növelés útján, ami már három hónapja stagnált. A futások utáni nehéz láb érzésem nem jelentkezett olyan intenzitással, mint korábban.

Javaslom, hogy aki csak teheti iktassa be ezt a mozgásformát az edzések közé, vagy mellé. A jóga hatékonyan oldja az érzelmi stressz okozta blokkokat, sokszor észrevétlenül is.  A csípő és a vállak tárolják a legtöbb feszültséget, így célszerű ezekre a területekre koncentrálni. Ha felgyülemlett benned az ideg, végezz néhány csípőnyitó gyakorlatot, majd figyeld meg, hogy érzed magad utána. Futás során a csípőnk óriási terhelést kap. Ezért is fontos odafigyelnünk erre a testrészünkre, mert a futók körében gyakori panasz a csípőfájdalom. Ez lehet gyulladás is, de sok esetben nincs szó erről, csupán nem fordítunk kellő figyelmet a nyújtásaink során a csípőnkre.

A szervezetünk számára nélkülözhetetlen vitaminok, és ásványi anyagok mennyisége lecsökkenhet stressz hatására. Csökkenhet a szervezet vas-, nátrium-, kalcium-, kálium-, D-vitamin- és magnéziumellátottsága, ezek alacsony szintje ráadásul tovább súlyosbíthatja az ingerlékenységet és az egyéb, stresszel járó tüneteket. Így ezek mennyiségét is javasolt szemmel tartani.

Most már úgy érzem jó úton haladok, és újra kezdem visszanyerni a régi lelkesedésemet a futás iránt. Két hónap múlva maraton, és szeretném élvezni minden percét. Ez lesz az ötödik maratonom, de még mindig izgulok előtte.

Sportolj, nevess, és ne stresszelj!

 

 

Az okos futó olvas is..

Kérj azonnali blogértesítőt,
és meglepünk egy ajándékkal.

Kérlek, add meg az email címed itt:

Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!

Bármikor leiratkozhatsz a hírlevélről. Marketing anyagot nem küldünk részedre. Adatkezelési irányelveinket itt találod. 

A Szerzőről:

Bánkuti Zsanett

2015-ben határoztam el, hogy teljes életmódváltásba kezdek, amelynek köszönhetően gyökeresen megváltozott az addigi életem. A futással kezdődött minden, februárban álltam rá először a futópadra és már tavasztól jöttek a versenyek ,ez szerelem volt első látásra. Elvégeztem a Fitness Akadémián a sportoktatói tanfolyamot ,idén (2021) pedig a személyi edző képzéssel egészítem ki tanulmányaimat. Ebben a szakmában elengedhetetlen a folyamatos fejlődés, így idén belevágtam még két területen elsajátítani az ismereteimet. Sporttáplálkozási Szakértő, és Gerinc Tréner. Eddz velem!

Témába vág

A FutótárShop bajnokai

[products limit="3" columns="3" class="woo" best_selling="true" ]
'Fel a tetejéhez' gomb