Futás kezdőknekFutóvilág

Ezek a túledzettség tünetei

Ajánló

A túledzettség tünetei és kezelése

Minden sportoló életében legalább egyszer elérkezik az a pillanat, amikor egy kis időre meg kell állni,mert a szervezet jelez.

Nem volt ez másképpen nálam sem.

Sajnos a túledzettség nagyon gyakori jelenség ,legfőképpen  a hobbi sportolók körében, hiszen a mindennapi életükben ez a tevékenység csupán élvezeti forrás.

Ezek az emberek ,a napi edzések  mellett dolgoznak 8 vagy akár 12 órát is .Ennek az a hátránya ,hogy nincs meg az elegendő pihenőidő és a szervezet folyamatos terhelésnek van kitéve.

futas

A hosszú edzések azokra a napokra korlátozódnak, amikor egyébként regenerálódna a szervezet, pihenőidőben vagy szabadság alatt.

Ilyenkor nagyon fontos odafigyelni testünk jelzéseire. Túledzettség hatására megváltozik a pulzusunk hiába érezzük, hogy mi mindent megtettünk egy-egy edzésen a teljesítményünk csak romlik. Ezekből a kudarc élményekből frusztráltak lehetünk és gyakran a még több edzés mellett döntünk megoldásként.

Nekem 4 évvel ezelőtt volt egy olyan időszak az életemben ,amikor egy héten 6 napot edzettem ,gyakran napi kettőt (reggeli és esti) iktattam be, de semmit sem fejlődtem.

Többször futottam egy versenyen rosszulléttel, émelygéssel, fejfájással küszködve. Sajnos még ezekből a jelekből sem okultam .Nem pihentem ,nem vettem észre a testem apró jelzéseit .Az étvágyam csökkent, álmatlanság gyötört vagy éppen napi 12 órát aludtam. Ingerlékeny és passzív voltam embertársaimmal.

Miután a család rávilágított arra, hogy nem jó úton haladok megpróbáltam változtatni az edzések összetételén és minőségén.

A futóedzések rövidebbek lettek és beiktattam heti 2 nap fix pihenőidőt a hetembe. Ezzel elkezdtem egyre jobban teljesíteni, elmúltak a végtag fájdalmaim, visszatért az étvágyam és jobb időkkel tudtam a versenyeket is teljesíteni.

 

Fontos, hogy végezzünk olyan könnyebb edzéseket is, amit még nem próbáltunk, ezáltal olyan izmokat is megmozgathatunk, amelyeket eddig elhanyagoltunk. Próbáljunk a magánéletünkben  nyugodtabb körülményeket teremteni ,amelyek kedveznek a pihenésnek és a regenerálódásnak.

Ha mindenképpen aktív pihenéssel szeretnénk ezeken a napokon is foglalkozni ,legyen olyan tevékenység ,ami kikapcsolja az agyunkat is a hétköznapok forgatagából.

Akár egy túrázás vagy egy szaunázás is tökéletesen megfelelő erre a célra.

Szeretnél ilyen élményeket? Eddz velem.

Az okos futó olvas is..

Kérj azonnali blogértesítőt,
és meglepünk egy ajándékkal.

Kérlek, add meg az email címed itt:

Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!

Bármikor leiratkozhatsz a hírlevélről. Marketing anyagot nem küldünk részedre. Adatkezelési irányelveinket itt találod. 

A Szerzőről:

Bánkuti Zsanett

2015-ben határoztam el, hogy teljes életmódváltásba kezdek, amelynek köszönhetően gyökeresen megváltozott az addigi életem. A futással kezdődött minden, februárban álltam rá először a futópadra és már tavasztól jöttek a versenyek ,ez szerelem volt első látásra. Elvégeztem a Fitness Akadémián a sportoktatói tanfolyamot ,idén (2021) pedig a személyi edző képzéssel egészítem ki tanulmányaimat. Ebben a szakmában elengedhetetlen a folyamatos fejlődés, így idén belevágtam még két területen elsajátítani az ismereteimet. Sporttáplálkozási Szakértő, és Gerinc Tréner. Eddz velem!

Témába vág

A FutótárShop bajnokai

[products limit="3" columns="3" class="woo" best_selling="true" ]
'Fel a tetejéhez' gomb