Tudástár

Így szabadulj meg a derékfájástól 3 lépésben

Ismerd meg a "Hátkímélő futóképzőt"

A derékfájás futás után jellemző a legtöbb futóra, mivel futás közben a gerinc valamint a hátizmok is komoly terhelést kapnak.

Többségünk betonon vagy aszfalton fut, ahol a kemény talaj minden lépésnél láthatatlanul hasít bele a hátizmokba. Ráadásul sokan a sarkukra érkeznek, ami tovább rontja az esélyeiket.

A másik probléma a futómozgás, illetve a testtartásod futás közben. És ezek előbb utóbb, derékfájáshoz, hátfájáshoz vezethetnek. Ha nem most, akkor néhány év múlva biztosan.

derékfájás


Legyünk őszinték:

A hátizom erősítő gyakorlatok nem a legnépszerűbbek a futók körében. És gondolom, te is szeretnél aktív maradni 50-60 évesen. Sőt, még később is.

Rossz lenne ezen a banánhéjon elcsúszni. 

Hidd el, tudom miről beszélek. 192 centi vagyok, alapból hanyag a tartásom. Egy sima másfél órás futásba belesajog a derekam, és utána alig tudok mozogni.

Én az UB közben valahol Fonyód térségében.

 

Plusz hátráltató tényezők a mindennapokban, amik kigolyózzák a helyes testtartásomért folytatott harcot:

  • Merev izmok a sok stresszelés, agyalás miatt
  • Görbülés a gép előtt
  • Mobiltelefon és egyéb kütyük használata közben előre billenő fej, ami megágyaz a gerincsérvnek

Utóbbi annyira jól sikerült, hogy az MRI ki is mutatta már az elváltozást.

További hátrányom, hogy én magam is elég merev vagyok személyiségileg. Amikor kicsit is figyelem magam, észreveszem, mennyire feszes a tartásom, mintha folyamatos készenlétben lennék, felkészülve bármilyen támadásra.

Szerintem Neked is ismerős lehet ez az érzés. Akár a stressz oldaláról, akár a hanyag tartásról.

Szeretünk futni, és ezért mindent meg is teszünk. Sokszor sutba dobva orvosi tanácsokat, ajánlásokat. Pedig egy sima 10-15 km vagy félmaraton, maraton már olyan megterhelést jelent „normál” körülmények között is a testünkre, hogy az igencsak súrolja az egészségesség határát.

Bármilyen megoldásra hajlandók vagyunk, csak folytathassuk a futóedzéseket. Így lett népszerű a kineziotape.

Kinezio tape
Kineziotape derékfájásra

 

A futás utáni derékfájást tünetileg ezzel lehet kezelni. De nem dőlhetsz hátra, hogy minden rendben van. Aztán 10-15 év múlva, rosszabb esetben hamarabb mattol a fájdalom. Beüt a krach. És már semmi nem segít. Állandósul a nyüglődés. A nehéz mozgás, a jajgatás. A küzdelem szinte minden lépésért.

A futás esélye pedig minimálisra csökken. A derékfájás veszi át az irányítást az életed felett. Jobb esetben választasz másfajta sportágat, ha megteheted, és az elváltozás nem okoz visszafordíthatatlan problémákat.

Azonban a hétköznapok kínjai így is úgy is veled maradnak.

Vagyis egy dolog persze mindig ott lesz, mint megoldás, a gerincsérv műtét. De legyünk őszinték, ki a francnak van hozzá kedve?

Gerincsérv utet
Gerincsérv műtét

 

Hogyan szabadulj meg a derékfájástól 3 lépésben?

A derékfájás futás után jellemző tünet. És számos lehetőséged van, hogy kezeld a helyzetet, ha sokáig szeretnél aktív maradni.

    • Kijavítod a futómozgásodat.
    • Megerősíted a hátizmodat.
    • Testtartás javító tornagyakorlatokat végzel.

      További 2 opcionális megoldás:
    • Masszázsra jársz.
    • Testtartás javító hátpántot hordasz.

Én mindegyiket megtettem, és egészen más embernek érzem magam. Megszűnt a görcsösség, a hátam erősebb, és jobban is érzem magam a bőrömben.

Ha velem tartasz, szívesen segítek Neked is. Megmutatom, milyen gyakorlatokat végeztem, és milyen pluszt tettem még hozzá, hogy elmúljon a derékfájásom. Jobban bírom a terhelést, és a derekam sem fáj. Nem csak futás után, hanem a mindennapokban sem.

Próbáld ki a heti tervet, amiben 3 lépésben mutatom meg, hogyan tudod rendszeressé tenni az életedben azokat a praktikákat, amik megszabadítanak a derékfájástól.

De várj még, mert tudnod kell, csak akkor fog működni, ha rendszeresen végzed a feladatokat. Ez nem egy elixír, ami egy csapásra elmulasztja a fájdalmadat, viszont akár 1 hét után érezheted a pozitív hatását.

Nekem már kialakult nyaki sérv ellenére is segített.

Mit kapsz a „Hátkímélő futóképző programban”?

A következő 1 hétben 3-3 gyakorlatot mutatok Neked, minden fölsorolt lépéshez.

Először a futómozgásodon csiszolunk.

A gyakorlatok segítségével hátkímélővé teheted a futómozgásodat. Ezzel nem csak a tartásod lesz jobb, de még a lépéshosszodat is megnövelheted. Így gyorsabb lehetsz kevesebb erőkifejtéssel.

Aztán a hátizmodat célozzuk meg.

Az erősítések egyszerre jelentenek kihívást, és töltenek el majd fölszabadító érzésekkel. Már az edzés után főleg:).

Végül testtartást javító tornagyakorlatokat kapsz.

Stabilizáljuk a hátad állapotát, így nem csak futás közben, hanem a mindennapokban is kiváló tartásod lesz. Ezzel nőhet az önbizalmad. Pl. A hasad rendre kisebbnek látszik majd.

Adam G. Steve.

Polgári nevén: Galambos Ádám. 1991 óta fut, melyből bő 10 év volt élsportolói szinten. Közép -és hosszútávfutó. Versenyző. Többek között kismaratoni csapatbajnokság országos harmadik helyezett. 3K 9:18 12K 42:15 21K 1:18:36 Futás könyvek szerzője: Könyvei a DiBookon: https://dibook.hu/szerzo/adam-g-steve Könyvei a Bookline-on: https://bookline.hu/search/search.action?page=1&searchfield=Adam+G.+Steve

Témába vág

'Fel a tetejéhez' gomb