Tudástár

Futás az utolsó trimeszterben!

Végjáték!

Ajánló

Elérkeztünk a harmadik tirmeszterhez. Immár vészesen közeledik a nagy nap, mindenki egyre izgatottabb.

Az edzések gyakorisága csökken, és újabb kihívások elé állít minket a saját szervezetünk. Változik a testünk, ezekben a hónapokban már a baba mérete rohamosan növekszik. Ha eddig semmi nehézséget nem éreztél futás közben, itt már minden egyes lépést alaposan meg kell fontolni.

A testsúlygyarapodással együtt változik testünk súlypontja, ezáltal gyakoribbá válnak az egyensúlyzavarok. Ne most fussál járatlan terepen, és lehetőleg kerüld a nagy szintkülönbségeket. Ne kockáztass!

Minden esetben jelezd a nőgyógyászodnak, hogy jelenleg is futsz még, így át tudjátok beszélni részletesen mire fordíts nagyobb figyelmet! Abban az esetben, ha ő már nem javasolja a futást, akkor bizony egy időre szögre kell akasztani a futócipőt!

Az én esetemben a futást a 36. hétig engedélyezték, de folyamatos kontroll mellett. Ez a ritkább verzió, szerencsére teljesen problémamentes várandóságom van. Vannak azonban olyan esetek is, amikor a futás tiltólistára kerül. Ezzel sincsen semmi gond, a futás mindig megvár.

Összeszedtem pár gondolatot mire kell odafigyelni, ha mégis azon szerencsések közé tartozol, akik a babavárás utolsó harmadában is felhúzzák a futócipőt. Remélem találtok pár hasznos tanácsot! Igyekszem minden tapasztalatomat megosztani veletek.

futas
  • Pulzuskontroll! Nagyon fontos odafigyelned a pulzusodra edzés közben. Tartósan ne hagyd, hogy 140 felett legyen, és nagyon maximum 150-ig engedheted. Ez utóbbi azonban ne legyen egy hosszabb ideig fennálló állapot! Erre azért kell odafigyelni, mert sokaknál a harmadik trimeszterben egyébként is megemelkedik a pulzusuk, ami a baba egészségi állapotának nem tesz jót. Érdemes beszerezned egy pulzusmérő karórát, ha eddig nem tetted volna meg. Én javasolni szoktam még az edzés közbeni beszélgetést is, mert ebből könnyen felmérheted mennyire megfelelő számodra az adott tempó. A harmadik trimeszter már egyébként sem a legújabb PB gyűjtésről szól, csak addig csinálj egy feladatot ameddig jólesik!

  • Pocaktartó öv használata! Soha nem volt korábban tapasztalatom ezeknek a termékeknek a használatáról, mégis rendeltem egy övet próbaképpen. Úgy voltam vele nincs veszítenivalóm, maximum nem használom. Életem egyik legjobb döntése volt. Annyira csökkentette a növekvő pocakom okozta terhelést, hogy újra elkezdtem élvezni a futásokat. Ez azért volt fontos számomra, mert a súlytöbblet nyomást gyakorolt a húgyhólyagomra és gyakori vizelési ingert okozott. Az öv segítségével azonban ismét képes voltam több időt a szabadban tölteni vizelési inger nélkül. Az alátámasztás elősegíti a helyes testtartást, ezzel enyhítve a terhesség miatt a gerinc helytelen elhelyezkedése által okozott stresszt a hát alsó részén.

 

  • Mindig hallgass a testedre! Amint valami fájdalmat, húzódást, vagy kellemetlen érzést tapasztalsz azonnal hagyd abba a futást! Ha zöld utat kapsz az edzésre, akkor is hallgass a józan eszedre. Az legtöbbször nem hagy cserben! Nekem is volt olyan hetem, amikor valamiért nem esett jól a futás. Elindultam, majd pár perc elteltével a futást felváltotta a séta. A jelzéseket fel kell ismerni, és mindkettőtök érdekében nem szabad félvállról venni őket!

 

  • Folyadék és nasi! Ha eddig simán lefutottad az 5km-t víz és élelem nélkül, akkor is legyen nálad valami innivaló. Ha tudod magadról, hogy a vércukrod is könnyen leesik, akkor javaslok egy kis kekszet vagy aszalt gyümölcsöt elhelyezni a futóövedben. Terhesség alatt ugyanis teljesen megváltozik a szervezet energiafelhasználása. Egy újabb saját tapasztalatot osztok meg veletek! Elmentem futni egyik reggel, de nem vittem magammal semmit sem. Persze, hogy reggeli nélkül, étlen szomjan indultam útnak. Nem volt tervben csak 4km, de én olyan éhes lettem menet közben, éreztem ahogy elhagy az erőm. Az utolsó kilométer már sétálva telt, és alig vártam hogy végre folyadékhoz jussak. Ezért fontos, hogy mindig legyen nálad muníció!

Terhesség alatt is fontos a testmozgás! Főleg, ha már előtte is aktív életet éltél! A babának és neked is előnyödre válik a fittség megőrzése, de mindent csak ésszel! A megfelelő fizikai és mentális egészség a szülésben is előnyödre válhat. Nem kell rögtön mindenről lemondani, de az intenzitásból visszább kell venni! Élvezd ezt az időszakot és készülj fel életed következő fejezetére, ahol már a kisbabáddal együtt élvezhetitek a mozgás adta szabadságot!

Futásra Fel!

 

 

 

Az okos futó olvas is..

Kérj azonnali blogértesítőt,
és meglepünk egy ajándékkal.

Kérlek, add meg az email címed itt:

Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!

Bármikor leiratkozhatsz a hírlevélről. Marketing anyagot nem küldünk részedre. Adatkezelési irányelveinket itt találod. 

A Szerzőről:

Bánkuti Zsanett

2015-ben határoztam el, hogy teljes életmódváltásba kezdek, amelynek köszönhetően gyökeresen megváltozott az addigi életem. A futással kezdődött minden, februárban álltam rá először a futópadra és már tavasztól jöttek a versenyek ,ez szerelem volt első látásra. Elvégeztem a Fitness Akadémián a sportoktatói tanfolyamot ,idén (2021) pedig a személyi edző képzéssel egészítem ki tanulmányaimat. Ebben a szakmában elengedhetetlen a folyamatos fejlődés, így idén belevágtam még két területen elsajátítani az ismereteimet. Sporttáplálkozási Szakértő, és Gerinc Tréner. Eddz velem!

Témába vág

'Fel a tetejéhez' gomb