Futóvilág

4 hétköznapi tárgy futóknak sérüléskezelésre

Ajánló

A harmadik kilométernél jársz, és átkozottul jól érzed magad a reggeli nyaralási futásodon. Felkapaszkodsz egy markáns dombra, és egyszer csak aúúú – egy éles fájdalom hasít a vádlidba.

Mint minden sportot, a futást sem lehet mindig fájdalom- vagy sérülésmentesen megélni. Szerencsére könnyen beruházhatsz néhány olyan kellékbe, amelyek lágyítják és kisimítják a görcsöket – olyan tárgyakba, amelyek, legyünk őszinték, a beavatatlanok számára akár kínzóeszköznek tűnhetnek.

4 hétköznapi tárgy, ami segít a futóknak felépülni a sérülésből

Beszéltünk Eric Sach cipőbolt-tulajdonossal, Russell Stram fizikoterapeutával és akupunktúrás szakemberrel, sőt néhány profi sportolóval is, hogy megtaláljuk azokat a mindennapi otthoni tárgyakat, amelyek segíthetik a felépülést és megelőzhetik a sérüléseket. Íme néhány, amelyről egyetértenek abban, hogy minden futó regenerációs eszköztárában ott kell lennie.

Hengerek, görgők vagy épp borosüveg?

Ezek a hagyományos regenerációs eszközök lényegében lágyszöveti masszázst végeznek. Tanulmányok kimutatták, hogy az izmok görgetése javíthatja a mozgástartományt, valamint csökkentheti a szöveti feszültséget.

De jó cél szolgálhat egy borosüveg is.

futas

„Adjunk hozzá meleg vizet, húzzuk meg a dugót vagy a kupakot, és máris kész a mini habhenger” – mondja Sach. „A meleg segít mélyebben behatolni az izmokba, mint egy hagyományos habhenger” Csak ne felejtsd el befejezni a bort, mielőtt átalakítanád a palackot.

 

Csereeszköz: vizes palack, borosüveg, sodrófa

Célpontok:

combok, vádli

Segít:

Vádli görcs, Achilles-íngyulladás

Masszázslabda

A masszázsgolyók nagyszerű regenerálódási eszköznek számítanak, ha igazán specifikus testrészeket célzol meg, ráadásul hihetetlenül könnyen kicserélhetők háztartási cikkekre, ha nincs ilyened.

„Az egyik házi eszköz, amit használok, csak egy normál műanyag vizes palack, vízzel töltve” – mondja Baylee Mires Dark Sky távfutó. Mires a vizes palackot a fagyasztóba teszi, majd kiveszi, hogy a lábfeje alá görgesse a boltív tehermentesítésére.

A mélyebb masszázshoz használj gumilabdát. Márkás masszázslabdákat lehet kapni 5-6 ezerért, de bármilyen sportlabda megteszi.

„A külső combok elég rugalmasak, és sokkal nagyobb nyomást is elviselnek” – mondja Stram. Keresd meg a comb oldalán a legfeszesebb pontot, és görgesse a labdát fel-le helyett oldalra. „Ez egy jó kezelés az iliotibialis szalag szindrómára” – mondja.

Hannah Fields középtávfutó a lacrosse labdát részesíti előnyben, hogy kigördítse a csípőjét és a farizmait. „[Ez] nagyszerű ahhoz, hogy ellazuljak egy hosszú utazási nap után, amikor hosszú ideig kellett ülnöm” – mondja. „A lacrosse labda a vállak és a hát akut területeit is megcélozhatja.”

A labda használata a lábad alatti mély akupresszúrás masszázshoz, miközben állsz, szintén előnyös. „Ez hasznos a talpboltozatnál lévő fasciális szövetek felpuhításához és a talpi fasciitis potenciális korlátozásához” – mondja Stram. „Ha a boltozat belső oldalán végezzük, akkor a tibialis posterior ínhüvelygyulladás egyes tüneteit is enyhítheti.”

Csereeszköz:

vizes palack, softball, teniszlabda vagy lacrosse labda

Célpontok:

lábfej boltozata, külső comb, farizmok

 

Segít: plantáris fascitis, tibialis posterior ínhüvelygyulladás,IT-szindróma

Nyújtás törölközővel

A futók gyakran lazán kezelik a nyújtást. Pedig már az is előnyös, ha csak öt percet szánsz rá a napodból, és még a sérülések ellen is védelmet nyújthat. A nyújtó- és ellenállási szalagok nagyjából 2-3 ezerbe kerülnek, de a futók teljesen lemondhatnak ezekről, ha egy törölközővel vagy övvel helyettesítik őket.

Sach szerint ezeknek a tárgyaknak a használata segít meghosszabbítani a soleus izmokat a vádlidban. Azt tanácsolja, hogy ezt a nyújtást naponta kétszer végezd el:

Kezdd úgy, hogy ülj a földön, a lábadat magad elé téve. Cipővel a lábadon tedd a törülközőt vagy az övet a lábfejed mellé, és húzd meg két másodpercig. Ezt mindkét lábon 20-szor végezd el.

Pótlás:

törölköző, öv


Célpontok:
lábfej boltozata, vádli, combfeszítők

Segít: talpi izomgyulladás, fájó talpiizmok

Köpölyözés mosogatódugattyúval

Stram az akupunktúra mellett a köpölyözést is kínálja rendelőjében. Bár kipróbálhatod egy szilikonkészlet megvásárlásával, Stram szerint egy közönséges konyhai mosogató dugattyú is megteszi a hatását.

„Ha a térdkalács gyengéd áthúzására használjuk, hasznos kezelés lehet a chondromalacia patella [futó térd] esetében” – magyarázza Stram. A comb oldalán használva a dugattyú segíthet az iliotibialis szalag feszülésének enyhítésében is.

Csereeszköz: konyhai mosogatódugattyú

Célpontok:

térd, comb

Segít:

Forrás link

Az okos futó olvas is..

Kérj azonnali blogértesítőt,
és meglepünk egy ajándékkal.

Kérlek, add meg az email címed itt:

Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!

Bármikor leiratkozhatsz a hírlevélről. Marketing anyagot nem küldünk részedre. Adatkezelési irányelveinket itt találod. 

A Szerzőről:

Adam G. Steve.

Polgári nevén: Galambos Ádám. 1991 óta fut, melyből bő 10 év volt élsportolói szinten. Közép -és hosszútávfutó. Versenyző. Többek között kismaratoni csapatbajnokság országos harmadik helyezett. 3K 9:18 12K 42:15 21K 1:18:36 Futás könyvek szerzője: Könyvei a DiBookon: https://dibook.hu/szerzo/adam-g-steve Könyvei a Bookline-on: https://bookline.hu/search/search.action?page=1&searchfield=Adam+G.+Steve

Témába vág

A FutótárShop bajnokai

[products limit="3" columns="3" class="woo" best_selling="true" ]
'Fel a tetejéhez' gomb