Futóvilág

Ilyen vérnyomásérték számít normálisnak futás után

Ajánló

Bármilyen fizikai aktivitás megnövelheti a vérnyomást, legyen szó intenzív futásról vagy könnyű gyakorlatokról. Ez a hatás azonban csak átmeneti, és a vérnyomása lassan normalizálódik, miután a szervezeted visszaáll a nyugalmi működésre. De honnan tudhatod, hogy normális -e a vérnyomásod a terhelést követően?

Dr Campitelli amerikai orvos tanácsai következnek, aki a blogján osztotta meg a hasznos infókat. 

Normális vérnyomás

Forrás: https://www.freepik.com/free-photo/old-lady-is-being-checked-blood-pressure-using-blood-pressure-monitor-kid-set_5192609.htm#page=2&query=blood+pressure&position= 48

Az NHS szerint normális vérnyomás ideális esetben 90/60 és 120/80 között van. A 90/60 alatti értékeket alacsony vérnyomásnak, a 140/90 értékeket pedig magas vérnyomásnak tekintik.

futas

A vérnyomást a szisztolés (első érték) és diasztolés (második érték) alapján mérik. A szisztolés vérnyomás a vér erejét mutatja az artéria falán a kamrák összehúzódásakor. A diasztolés érték a kamrák elernyedésekor bekövetkező nyomást jelzik.

A normális értékhez egyébként érdemes mindig ugyanabban a napszakban mérned a nyugalmi vérnyomásodat. Előtte legalább ülj, pihenj 5 percet. Lehetőleg felkaros vérnyomásmérőt használj. A mandzsettát a bal kezeden a könyékhajlat fölött 2-3 centivel rögzítsd. A hátad legyen megtámasztva, és koncentrálj valami másra, ne a mérésre. Már, ha ez frusztrál téged bármilyen mértékben is. 

Vérnyomás edzés után

Forrás: https://www.freepik.com/free-photo/couple-jogging-park_5633723.htm#page=1&query=exercising&position=30

Bármilyen fizikai tevékenység növelheti a vérnyomását. Ez normális válasz az izmok megnövekedett vérigényére, és a szívnek is gyorsabban kell pumpálnia, hogy alkalmazkodjon. Ez a hatás azonban gyakran átmeneti, és a pihenés után a vérnyomásának normalizálódnia kell.

Azt mondják, hogy minél gyorsabban normalizálódik a vérnyomásod, annál egészségesebb vagy. A folyamatosan mozgó, aktív embereknek erős, egészséges szívük van, amely hatékonyabban pumpálja a vért, ennek eredményeként vérnyomásuk gyakran a kemény edzés után is kontrollált marad. Nem száll el.

Mozgásszegény életmód esetén nagyobb a szívbetegségek kockázata. Ebben az esetben a szíved nem szokott hozzá, hogy sok vért kell pumpálnia, így szinte bármilyen fizikai tevékenység komoly erőpróbává nőheti ki magát az inaktív emberek számára.

Normális, ha a vérnyomásod nő edzés közben és után, azonban a drasztikus kilengések a testmozgás során intő jelnek számítanak.

Legjobb idő a vérnyomás ellenőrzésére

Forrás: https://www.freepik.com/free-photo/woman-measures-herself-pressure-home_6632212.htm

Az otthoni vérnyomás ellenőrzése segít jobban gondoskodni az egészségéről. Fontos tudni, hogy a vérnyomás ellenőrzésére miként és mikor van a legjobb idő a pontos eredmények elérése érdekében.

Ha most fejezte be a futást vagy az edzést, várj egy órát, mielőtt megmérnéd a vérnyomásod. Ez biztosítja, hogy a vérnyomásod visszaálljon nyugalmi állapotába.

Ha magas vérnyomást diagnosztizálnak nálad, fontos, hogy minden nap ugyanabban az időben ellenőrizd az értékeket. Ez enélkül is igaz. A legjobb időpont, ha ébredést követően körülbelül 30 perccel méred, mielőtt elfogyasztanád a reggeli kávét.

Ha magas vérnyomás elleni gyógyszert szedsz, a vérnyomásod ellenőrzésére a gyógyszer beszedése előtt a legpraktikusabb. Ez a legpontosabb eredményt adja, és megmutatja, hogy gyógyszert jól állították -e be?

Vérnyomás-szövődmények edzés közben

Forrás: https://www.freepik.com/free-photo/couple-running-together-race_2895069.htm#page=1&query=old+people+exercising&position=45

Akár magas vérnyomásbetegségben szenvedsz, akár nem, a testmozgás az egyik legjobb módszer a magas vérnyomás szabályozására. Figyelnie kell azonban ezekre a szövődményekre:

Vérnyomásingadozások

A vérnyomás drámai emelkedése edzés után a magas vérnyomás vagy a szívbetegség jele lehet. Ha a vérnyomásod eléri a 180/120 értéket, azonnal fordulj orvoshoz, mivel ez stroke vagy szívroham jele lehet.

Vérnyomászuhanás

Enyhe vérnyomáscsökkenés is elképzelhető edzés közben, de ha a vérnyomásod lezuhan, szédülés, ájulásérzés lép fel, azt alaposan érdemes ellenőriztetned. Ha ezt tapasztalod, fennáll a vérnyomásbetegség vagy szívbetegség kockázata.

Amennyiben megtörtént a kivizsgálásod, és mégis ájulásérzésed lenne futás közben, akkor el kell gondolkodni a pszichés okokon

Gyakorlatok a vérnyomás szabályozására

Forrás: https://www.freepik.com/free-photo/sports-family-training-summer-forest_8489656.htm#page=1&query=running%20with%20dog&position=1

Ha magas a vérnyomásbetegséggel diagnosztizálnak, az nem ok az elkeseredésre, hanem még nagyobb ok a testmozgásra. Először könnyű gyakorlatokkal kezdj, majd fokozatosan haladj az intenzív edzések felé, miután a tested alkalmazkodott a mozgáshoz. A legjobb, ha konzultálsz az orvosával, hogy ajánljon az állapotához ideális gyakorlatokat.

Néhány tipp az edzéshez:

  • Végezz bemelegítést az edzés előtt. Nemcsak egészségesebb az edzés, hanem az izomfájdalmakat is csökkentheted mozgás után.

  • Egészséges embereknek legalább napi 30 perc mozgás ajánlott. A gyakorlatoknak nem kell megerőltetőnek lenniük. Ezek a mindennapi tevékenységek keverékei is lehetnek, például kerékpározás, gereblyézés, sőt akár a szex is:).

  • Lassan és fokozatosan haladj az állóképességed folyamatos növelése érdekében.

  • Ne hagyj fel a mozgással hirtelen, ha valamiért úgy döntesz, abbahagyod. Itt Is fontos a fokozatosság.

  • Válassz olyan mozgást, amit szívből végzel. Legyen szó kocogásról a pároddal, kutyasétáltatásról vagy jógázásról.

A testmozgás mellett más életmódbeli változásokat is meg kell tenned, például egészséges táplálkozás, leszokás a dohányzásról és az alkoholfogyasztás csökkentése.

Összegzés

Vérnyomásod bármilyen fizikai tevékenység után megemelkedik – ami normális válasz a szervezet növekvő oxigénigényére. Figyelned kell azonban a vérnyomás extrém kilengésére. Rendszeresen ellenőrizd otthon a vérnyomásodat, és fordulj orvoshoz, ha fenti tüneteket észleled.

 

Boritófotó: https://www.freepik.com/free-photo/young-male-psysician-with-patient-measuring-blood-pressure_6190118.htm#page=1&query=blood%20pressure&position=14

Cikk forrása: http://www.drnicksrunningblog.com/monitoring-your-blood-pressure-after-exercising/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=monitoring-your-blood-pressure-after-exercising

 

Az okos futó olvas is..

Kérj azonnali blogértesítőt,
és meglepünk egy ajándékkal.

Kérlek, add meg az email címed itt:

Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!

Bármikor leiratkozhatsz a hírlevélről. Marketing anyagot nem küldünk részedre. Adatkezelési irányelveinket itt találod. 

A Szerzőről:

Adam G. Steve.

Polgári nevén: Galambos Ádám. 1991 óta fut, melyből bő 10 év volt élsportolói szinten. Közép -és hosszútávfutó. Versenyző. Többek között kismaratoni csapatbajnokság országos harmadik helyezett. 3K 9:18 12K 42:15 21K 1:18:36 Futás könyvek szerzője: Könyvei a DiBookon: https://dibook.hu/szerzo/adam-g-steve Könyvei a Bookline-on: https://bookline.hu/search/search.action?page=1&searchfield=Adam+G.+Steve

Témába vág

'Fel a tetejéhez' gomb