Futóvilág

10 erősítő jóga póz futó anyukáknak

Ajánló

Az anyává válás az életed minden területére hatással van – beleértve a fizikai erőnlétedet is. Az anyaság segített újra felfedezni a futás iránti szenvedélyemet. A futás, valamint a folyamatos jógaoktatás és jógagyakorlás segített abban, hogy fizikailag és mentálisan is fitt, hajlékony és mozgékony maradjak.

De ahhoz, hogy futóként boldoguljak, számos fizikai és érzelmi akadályt kellett leküzdenem, amelyek az anyasággal együtt járnak. A terhesség és a szülés utáni időszak pusztítást végezhet a testben és az elmében. A medencefenék diszfunkciója és a túlzott rugalmasság, valamint a szülés utáni depresszió és szorongás mind olyan gyakori fizikai és mentális változások, amelyek befolyásolhatják az anyák képességét arra, hogy mozgásra bírják a testüket.

Szerencsére a jógagyakorlat segíthet a fizikai tudatosság kialakításában és a stressz kezelésében, miközben a testedben, a szívedben és az életedben bekövetkező változásokon mész keresztül. Az alábbi jógasorozatot úgy terveztem, hogy segítsen a futó anyukáknak biztonságosan fenntartani vagy újraépíteni a medencefenék és a törzs erejét (a terhesség alatt vagy után).

Jógasorozat futó anyukáknak

 

  1. Kezdd négykézláb

    Nyújtsd ki és emeld előre a jobb karodat, a bal lábadat pedig hátrafelé. Hajlítsa be a jobb könyökét és a bal térdét, majd húzza befelé a végtagjait a törzs közepe felé. Ez egy kör. Ismételd 8 alkalommal.

2. Aztán állj fel, és nyújtsd ki a bal lábadat hátra, az elsőt meg hajlítsd be.

Ezt követően óvatos, gördülő mozdulattal, hol a hátsó, hol az elülső lábadra helyezd a testsúlyodat. A mozgást kiegészítheted azzal is, hogy a hátad mögött összekulcsolod az ujjaid. Ha nem tudod kényelmesen összekulcsolni a kezedet, akkor fogj meg egy jógapántot vagy egy övet.). Tartsd így 5 teljes, mély lélegzetvételig, majd ismételd meg a másik lábbal.

 

futas

3. Alkaros plank

Menj Plank Pózba. Könyöktámasszal. Tartsd meg magad 30 másodpercig, majd pihenj meg a térdedet a talajhoz engedve. Majd menjen még egyszer 30 másodperc plank.

 

4. A plankből

Hajolj be könyökből, engedd le a testedet félig lefelé, majd nyomd vissza a testedet a Plankba, hogy befejezz egy Chaturanga tricepsz fekvőtámaszt. Ha a térdeid lent vannak, próbálj meg 8-16 tricepszes fekvőtámaszt csinálni. Pihenj néhány lélegzetvételnyi ideig Balasana (gyermekpóz) pozícióban, mielőtt a következő pózba lépnél.

 

5. Skandasana variáció (A háború istenének szentelt póz)

Kezdjünk álló helyzetben terpeszben. A lábfejek párhuzamosak, lábujjakkal előrefelé néznek. Mindvégig tartsd enyhén behajlítva a térded. A testsúlyodat helyezd a sarkadra. Ez segít abban, hogy a farizmaidat terheld, hozd tónusba. Légzésgyakorlattal vegyítve fordítsd a törzsed lassan jobbra majd balra. Körülbelül 16 alkalommal ismételd meg a gyakorlatot.

6. Istennő póz

Nagy terpesz, a lábujjak kissé kifelé állnak. Vegyél fel félguggolás állást. A testsúlyod a sarkadra összpontosítsd, majd óvatosan ereszkedj néhány centivel mélyebb guggolásba, majd emelkedj vissza.

 

7. Setu Bandha Sarvangasana (hídpóz)

Feküdj a hátadra, a térded legyen behajlítva, a talpadat pedig a talajon. A tenyered a csípőd mellett a földön pihen. Emeld meg a csípődet ebben a pózban.

Lélegezz be, és a farokcsontodtól kezdve emeld felfelé a csípődet csigolyáról csigolyára haladva. Amikor a hídpózba érkezel, a vállaidat finoman húzd be kissé a tested alá, és a súlyodat a sarkadra helyezd. A kezedet (opcionálisan) összekulcsolhatod a derekad alatt.

Tartsd magad így körülbelül 90 másodpercig. (Ha terhes vagy, tartsd ezt a pózt legfeljebb 30 másodpercig.) Kilégzéskor húzd ki a vállaidat a tested alól, és lassan, csigolyánként engedd vissza magad a talajra (a farokcsontod utolsóként érjen a padlóhoz).

8. Kagylógyakorlat

Fordulj a jobb oldaladra. A jobb alkarod legyen a padlón könyököd a jobb válladdal egyvonalban, bal kezed pedig a törzsed előtt a talajon. Nyújtsd a nyakad úgy, hogy a válladat lágyan behúzod a hátad közepe felé. Hajlítsd be a térdedet kb. 90 fokos szögben, és rakd egymásra a lábaidat.

Lassan feszítsd szét a térdedet úgy, hogy megtartod a pózt, majd lassan zárd a lábaid. Ez egy ismétlés. Csináld meg 20×.

9. Gomukhasana, variáció 

Ülj keresztbe tett lábbal. Tedd a jobb lábadat a bal lábadra, és ha lehet, óvatosan rakd egymásra a térdeidet. Egy jógatakarót is használhatsz, hogy kitöltsd a térded közti teret.

Húzd a bal karodat a fejed fölé, hajlítsd be a bal könyököd, majd nyújtsd a bal kezed óvatosan a hátad közepe felé. mögött legyen. 5 mély levegővétel után jöhet az oldalváltás.

10. Baddha Konasana póz

A talpadat helyezd egymással szembe. A fokozott nyújtás érdekében, ha tudsz, hajolj be a lábad közé törzsből. Tartsd ki 5-8 teljes és mély belégzés-kilégzés kombinációig.

 

Forrás link

Az okos futó olvas is..

Kérj azonnali blogértesítőt,
és meglepünk egy ajándékkal.

Kérlek, add meg az email címed itt:

Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!

Bármikor leiratkozhatsz a hírlevélről. Marketing anyagot nem küldünk részedre. Adatkezelési irányelveinket itt találod. 

A Szerzőről:

Adam G. Steve.

Polgári nevén: Galambos Ádám. 1991 óta fut, melyből bő 10 év volt élsportolói szinten. Közép -és hosszútávfutó. Versenyző. Többek között kismaratoni csapatbajnokság országos harmadik helyezett. 3K 9:18 12K 42:15 21K 1:18:36 Futás könyvek szerzője: Könyvei a DiBookon: https://dibook.hu/szerzo/adam-g-steve Könyvei a Bookline-on: https://bookline.hu/search/search.action?page=1&searchfield=Adam+G.+Steve

Témába vág

'Fel a tetejéhez' gomb