Futás FogyásFutás kezdőknekFutóvilágTudástár

Belevágnék, de hogyan?

Ajánló

Kezdők, ez most Nektek szól!

A futás egy olyan sport, ami a teljes testünket megdolgoztatja, és szinte az összes izmunkat igénybe veszi. Nem a legkönnyebb mozgásforma, mégis az egyik legnépszerűbb. Amikor elkezdtem futni az elsődleges célom a fogyás volt. A legtöbb nő társam most valószínűleg magára ismert.

A történethez hozzá tartozik, hogy én sem voltam ám mindig „futó” alkat. Pár évvel ezelőtt a saját bőrömön tapasztaltam meg a másik oldalt. Kifejezetten utáltam a testnevelés órákon a kötelező coopert. Hosszú, és nehéz út vezetett el a mai állapotomig.

Voltam erősebb testfelépítésű, és sikerült már elérnem az igazi „fitness formát” is. A kettő között testtömegben nem sok különbség volt, mégis látványban, és közérzetben valami egészen mást adott.

futas

Aki tanácsot kér tőlem, vagy azzal a kéréssel fordul hozzám, hogy segítsek neki életmódot váltani, vagy szeretne elkezdeni futni, annak felteszem ezt az egyszerű kérdést:

Miért?

Amennyiben nem saját elhatározásból, hanem sokkal inkább külső inger hatására, vagy lelki problémák miatt változtatna magán, annak azt tanácsolom, először tegye rendbe a gondolatait. Fontos megfejteni, miért tesszük? Mi a célunk? Valóban ezt szeretnénk, vagy csak az elvárás miatt tesszük?

Ezek a kérdések azért fontosak, mert amennyiben a válaszunk nem az lesz, hogy saját magunk szeretnénk a változást, nehezebb lesz elérni és megtartani a vágyott állapotot. Ráadásul nem élvezzük a járt utat, hanem hajszolni kezdjük az eredményt. Minél előbb, minél látványosabbat próbálunk a testünkből kifacsarni. Ez azonban hosszútávon a visszájára fordulhat. A mozgás örömforrás abban az esetben, ha jól használjuk. A mérték itt is kulcsszó. Ahhoz, hogy szokássá váljon egy tevékenység, szükséges időt hagyni magunknak. Ne toljuk túl az elején. Csak lassan kezdjünk, és fokozatosan építsük fel a tempót. Nyugodtan belesétálhatunk az első időkben.

Az alap állóképességednek fejlődnie kell, de ne aggódj, mert ez éppen alacsony intenzitáson fejlődik. Ne foglalkozz vele, hogy a környezeted hogy suhan el melletted. Most az a dolgod, hogy türelmes legyél, a tempó egyelőre nem fontos. A lényeg, hogy élvezd a mozgást!

Mára a futás az egyik kedvenc mozgásformámmá vált, és szeretettel ajánlom minden fogyni vágyónak, persze bizonyos feltételek mellett. Fontos feltérképezni az egészségi állapotunkat, és lépésről lépésre haladni. Séták beiktatása a futás mellé. Nincsenek könnyű helyzetben azok, aki nagyobb túlsúllyal vágnak bele, hiszen számukra nehezebb, és néhány dologra extrán oda kell figyelni. Sokan eleve önbizalomhiánnyal küzdenek, és úgy gondolják nekik ez nem fog menni. Ebben az esetben is találnunk számtalan segítséget, és megoldást.

Ma már vannak kifejezetten túlsúlyosak számára létrehozott Facebook csoportok, és olyan közösségi oldalak, ahol találkozhatunk hasonló problémával küzdő kezdő futókkal. Amikor megtapasztaljuk, hogy mindenki elindult valahonnan, mindenkinek megvan a maga személyes története, könnyebb megtartani a lelkesedésünket. Senki sem kezdett profi futóként, az amatőrök világában.

Az elsődleges célunk az legyen, hogy önmagunkból kihozzuk a legtöbbet, amit csak lehet. Ez a sport pontosan ezért is olyan népszerű, mert a fejlődés látványos. Tudjuk mérni, és az amatőrök számára készült versenyek igazi bulihangulatban telnek. Megtapasztalod milyen a közösség ereje. Nagyon motiváló tud lenni, ha méred magadat, vagy megkéred a társadat, hogy ő mérjen téged. Tempó, táv, pulzus, testtömeg mindent. Nagyon klassz érzés tud lenni, ha látod, egyre jobb vagy, akár napról napra, de hónapról hónapra biztosan.

Én hobbi futóként azt tanácsolom, kérj tanácsot szakembertől. Legalább az elején! Később nyilván magadtól is tudni fogod mire van szüksége a testednek, de kezdetben a tökéletes futótechnika elsajátítása rendkívül fontos. Ez szükséges ahhoz, hogy sérülésmentesen, egészségkárosodás nélkül, élvezettel járd végig az utat, amit elkezdtél, és kívánom, hogy örökké tartson ez a szerelem.

Nálam úgy érzem ez már így marad! Megfertőzött!

Futásra Fel!

 

 

 

Az okos futó olvas is..

Kérj azonnali blogértesítőt,
és meglepünk egy ajándékkal.

Kérlek, add meg az email címed itt:

Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!

Bármikor leiratkozhatsz a hírlevélről. Marketing anyagot nem küldünk részedre. Adatkezelési irányelveinket itt találod. 

A Szerzőről:

Bánkuti Zsanett

2015-ben határoztam el, hogy teljes életmódváltásba kezdek, amelynek köszönhetően gyökeresen megváltozott az addigi életem. A futással kezdődött minden, februárban álltam rá először a futópadra és már tavasztól jöttek a versenyek ,ez szerelem volt első látásra. Elvégeztem a Fitness Akadémián a sportoktatói tanfolyamot ,idén (2021) pedig a személyi edző képzéssel egészítem ki tanulmányaimat. Ebben a szakmában elengedhetetlen a folyamatos fejlődés, így idén belevágtam még két területen elsajátítani az ismereteimet. Sporttáplálkozási Szakértő, és Gerinc Tréner. Eddz velem!

Témába vág

A FutótárShop bajnokai

[products limit="3" columns="3" class="woo" best_selling="true" ]
'Fel a tetejéhez' gomb