Tudástár

Mi a futóiskola és hogyan csináljam jól?

Ajánló

A futóiskola mindig hasznos kiegészítője a futóedzéseknek. Mégis leginkább a szakszerű bemelegítérészének tekinthető. A melegítést ne futóiskolával kezd, előtte mindenképp mozogj, nyújtogass. Egy kiadós futóiskolai gyakorlatsor magas ismétlésszámmal akár a futóedzés főszáma is lehet. Kellő izomlázat, elsavasodást pumpálva az izmokba.

Futóiskolai gyakorlatok

 

Sarokemelés

Kocogó tempóban haladj egyenes háttal. Először Egy – Egy lábad emeld a fenekedhez 10 métert haladva előre, majd fölváltva mehet folyamatosan. 10 méterenként pihenésképp kocogj pár métert. Miután bemelegedtél pörgesd meg minél jobban a mozdulatot, de a sebesség ne menjen a minőség rovására. Maradjon egyenes a háttartásod. Ha keményebb kihívásra vágysz, tedd ugyanezt 30 métereken át.

Magas térdemelés

A sarokemeléshez hasonlóan először egy – egy térdedet emeld a mellkasod irányába. A hátad kocogás közben itt is egyenes maradjon. Karmozgásod  legyen feszes és erőteljes. Adjon lendületet az előrehaladásodnak. Az egy – egy váltogatás után mehet folyamatos magas térdemelés ritmusos előrehaladással. Miután bemelegedtél pörgesd meg minél jobban a mozdulatot, de a sebesség ne menjen a minőség rovására. Maradjon egyenes a háttartásod. Ha keményebb kihívásra vágysz, tedd ugyanezt 30 métereken át.

Indiánszökdelés

Lendületesebb mozgással, egyenes háttal végezd a gyakorlatot. Futás közben hol a jobb kezed lendítésével ezzel egy időben bal térded magasba emelésével szökkenj a levegőbe, majd ahogy talajt érsz szökkenj újra, csak ezúttal a bal kezed lendítsd magasba, miközben a jobb térded emeled fölfelé. Ez tartson 30 méterig, majd kocogj ki a mozdulatból.

Támadójárás

Tedd csípőre a kezed, erősebbik lábaddal lépj előre. Vidd le a testsúlyodat, miközben a hátul lévő lábadat kinyújtod. Mely nyújtva is marad egy pillanatra, majd a hátul lévőt előrelendíted és azzal lépsz. Fontos, hogy a hátad ez esetben is egyenes marad. Haladj így 30 métert, aztán kocogj ki egy keveset. Óvatosan végezd ezt a gyakorlatot. Nehogy meghúzódj.

 

 

 

Adam. G. Steve.

1991 óta futok, melyből bő 10 év volt élsportolói szinten. Eredményeimmel nem untatnálak... Könyveim: Szenvedély minden lépésben Félmaraton könyv Lefutom a félmaratont Impresszum: Galambos Ádám E.V. 1141 Budapest.Bazsarózsa utca 55. info@futotars.com +36203455393

Témába vág

'Fel a tetejéhez' gomb