Futás FogyásFutás kezdőknek

Napi 5 km futással lenyűgöző eredmények?

Ajánló

Napi 5 km futással is lehet látványos eredményeket elérni? Igen. De néhány szabályt be kell tartanod, hogy nálad is működjön. Csekkold.

Nézd meg a videót, vagy olvass tovább.

A napi 5 km futás csak a kezdők heppje?

Természetes, hogyha eddig jószerivel a kanapét nyomtad, vagy világklasszis szintre fejlesztetted a távolba nézést, hatalmas sikereket érhetsz el már magával a mozgással. Szinte majd az összes kezdőknek szánt futás edzésterv az első 5 K teljesítését célozza meg.

És ez rendjén is van. Az 5 km az a táv, ami átlagos erőállapotban is lefutható kis edzéssel. Ha nulláról indulva szeretnél biztonságosan eljutni a 5 kilométerig, spórold meg magadnak az időt, és használd bátran a tesztelt edzéstervemet.

futas

Újrakezdőknek vagy akár keresztedzéshez is tökéletes

Ha éveket hagytál ki a futásban, vagy más sportágat űzöl, amihez tökéletesen passzolna egy szuper kardió kiegészítés, zseniális eredményeket érhetsz el napi 5K teljesítésével.

Ilyen lehet például az erősítés, kondizás, de más kardiómozgáshoz is társíthatók futóedzések, amivel betonkemény lehetsz az alapsportágadban. Pl. Foci. Tenisz.

Újrakezdőként a kihagyás mértékétől függően komótos ritmusban akár az első edzések valamelyikén elérheted az 5 kilométeres távot.

Fogyhatok napi 5 km futással?

Igen. Főleg, ha előtte semmit nem sportoltál. De! Alapvetően csak akkor fog működni a fogyás, ha az étrendeden is változtatsz, és főleg hosszú távú befektetésként gondolsz saját magadra. Bár a tested átalakulása kezdetben biztosan látványosabb lesz, ha viszonylagosan markánsabb súlyfeleslegtől szeretnél megszabadulni.

Azonban számolj le a gyors eredmények hajszolásával, és a fogyókúrák gyomorgörcsös kínlódásával. Mit tegyél?

  • Naponta 4-5 kisebb étkezésre bontsd a napi táplálékbevitelt
  • Alaposan rágd meg az ételt. 40-50 rágás/falat.
  • Száműzd a cukros üdítőket az életedből. Találj olyan cukormentest, ami ízlik.
  • Alkoholt szinte ne, vagy csak nagyon mértékkel fogyassz
  • Építsd be a sportot az életedbe

Első körben elég ennyi. A futás beépítése pedig az 5 km futással fog megtörténni. Ehhez használhatod az első 5K edzéstervet, vagy a Kiló ölő edzéstervet.

A napi 5 km futás mentális hatása

Az 5 km futás hatása nem csak a fizikai állapotodat, hanem a lelki életedet is stabilabbá teheti. Amíg eljutsz az első 5 kilométeredig az kezdetben 40-45 perces mozgást is jelenthet, és később sem lesz feltétlenül 30 percnél hamarabb vége.

Ez az időtartam pedig bőségesen elegendő ahhoz, hogy úgy érezd, tettél valamit önmagadért. Kiszellőzteted a fejed, lendületet kapsz az élet minden területéhez. Ha képessé válsz rendszert vinni a futásaidba, az edzéseket a napi rutin részévé tenni, azzal fejleszted az önértékelésed. Több leszel, mint az átlagember, mert elhatározod és megvalósítod a terveidet. Így bármilyen távolabbi célkitűzés apróbb lépésekkel teljesíthetővé válik.

Az egészséged is kivirágozhat napi 5 km futás hatására

A rendszeres futás csodálatos hatást gyakorol az egészségedre. Elsősorban hosszútávon érezheted az előnyeit. Nő a tüdőkapacitásod, a keringésed is javul. Ezzel együtt a vérnyomásértékeid is javulhatnak. Azt nem tudom megbecsülni, mennyit kell futnod ahhoz, hogy teszem azt a több éves dohányzás káros maradványait fölszámold, annyi bizonyos, ne halogasd a kezdést.

Az egészségedbe hosszútávon kell befektetned. Így a mozgást sosem hagyhatod abba. Az mindig megtérül. Ahogy edzőtársam mondja, 30 éves kor alatt érdemes sportolni, fölötte meg kötelező.

És akkor jöjjön a feketeleves. Meddig van értelme a napi 5 km futásnak?

Kezdőként a sikerhez alapvetően szükséges az elszántság. Hogy újra és újra edzésbe állj. Ha heteken keresztül képes vagy kitartani, akkor túllendülhetsz a holtponton, és szokásoddá válhat a futás.

Kezdőként robbanásszerű fejlődést érhetsz el. Ha követed az edzéstervemet, először sétálás, kocogás váltakozással haladsz. Majd hetek alatt egyre növekednek a kocogó, futós részek. Ennek köszönhetően csillogó szemmel tekinthetsz az eredményeidre.

Viszont a mindennapi edzés amennyire vállveregetőnek tűnik, annyira hátrányos is. Pihenőnapod ugyanis kell, hogy legyen. Ha nincs, lábon lövöd a fejlődésedet

Az első kiugrás alábbhagy, és a kiégés veszélye fenyeget.

Ha mégis beleállsz, és minden nap 5 km-et akarsz futni, akkor az alábbiakra figyelj. Így van igazán értelme

  • Úgymond „kúra szerűen” alkalmazd. Max 2 hétig csináld, aztán mindenképp legyen pihenőd.
  • Könnyű tempóban teljesítsd a távot zömében. Hogy jólessen. Egyszer – egyszer intervallum edzést is belecsempészhetsz.
  • Használd a futótechnikád tökéletesítésére.

Mi lehet akkor a napi 5 km futás hatása?

 

  1. Zsírégetés, fogyás. Megfelelő étrendi változtatások mellett.
  2. Masszívabb állóképesség. Jobban bírod a mindennapi megterheléseket is.
  3. Üdítő közérzet. Önértékelésed kivirágzása.
  4. Javuló keringés, vérnyomásértékek.
  5. A lelked kisimul.

Szóval módjával, de feltétlenül érdemes belekezdened.

Az okos futó olvas is..

Kérj azonnali blogértesítőt,
és meglepünk egy ajándékkal.

Kérlek, add meg az email címed itt:

Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!

Bármikor leiratkozhatsz a hírlevélről. Marketing anyagot nem küldünk részedre. Adatkezelési irányelveinket itt találod. 

A Szerzőről:

Adam G. Steve.

Polgári nevén: Galambos Ádám. 1991 óta fut, melyből bő 10 év volt élsportolói szinten. Közép -és hosszútávfutó. Versenyző. Többek között kismaratoni csapatbajnokság országos harmadik helyezett. 3K 9:18 12K 42:15 21K 1:18:36 Futás könyvek szerzője: Könyvei a DiBookon: https://dibook.hu/szerzo/adam-g-steve Könyvei a Bookline-on: https://bookline.hu/search/search.action?page=1&searchfield=Adam+G.+Steve

Témába vág

A FutótárShop bajnokai

[products limit="3" columns="3" class="woo" best_selling="true" ]
'Fel a tetejéhez' gomb