Futás FogyásTudástár

Hogyan számold ki a futás közben elégetett kalóriát?

Ajánló

A futás közben elégetett kalória még azok számára is fontos, akik nem fogyás miatt futnak. Számoljunk le a mítoszokkal, és tegyük végre tisztába, hogyan tudhatod meg, valójában mennyi kalóriát égetsz el futás közben.

Ezért nehéz megtudni a futás kalória értékét

Számos tényező befolyásolja, hogy mennyi kalóriát égetsz el futás közben. A tempó, a súlyod, a táv, vagyis az időtartam.

Az szerint egy 55 kilós futó futás közben percenként körülbelül 11,4 kalóriát éget el. Tehát ha ez az ember 5 perces ezreket fut, 57 kalóriát éget el kilométerenként. Ha ez a személy 80 kilós lenne, a kalóriaégetés percenként 17 kalóriára nőne. Ha ő futná ugyanazt az 5 perces ezres tempót, akkor percenként 85 kalóriát égetne el.

„Ez egy meglehetősen stabil szám, függetlenül attól, hogy milyen gyorsan futunk” – mondja Dr. Vigil kutatásvezető. „Ha egy óra alatt 400 kalóriát akarsz elégetni, akkor futhatsz 7-8 km-et kényelmesnek mondható (7 perc/km) tempóban. Ha ugyanezt a 400 kalóriát 30 perc alatt akarnád elégetni, akkor ahhoz igencsak szedi kéne a lábadat.

Ez jó hír, mert nem kell aggódni a sebesség miatt, amikor a kalóriaégetésről van szó. Ugyanannyi kalóriát elégethetsz hosszabb futással is, ha lassabban akarsz futni.

futas

A nagyobb súlyú emberek több kalóriát égetnek el kilométerenként, mert Dr. Vigil szerint „több energiára (kalóriára) van szükség ahhoz, hogy egy nagyobb testet adott tempóban azonos távolságra mozdítsál el”.

Felejtsd el a koplalást!

Amikor sportolsz, energiát használsz fel. Ezt az energiát kalóriákból táplálod. Egy kiló 3500 kalóriának felel meg. Ha tehát az a célod, hogy hetente 1 kilót fogyj, akkor átlagosan naponta 500-1000 kalóriával többet kell elégetned, mint amennyit naponta beviszel.

Azért is fontos, hogy egészséges étrended legyen, mert egy extra süti – vagy négy – könnyen visszacsinálhatja azokat a kalóriákat, amelyeket futás közben elégettél.

Bár igaz, hogy a súly, nem pedig az intenzitás határozza meg a futás során elégetett kalóriákat, az intenzitásnak mégis van szerepe abban, hogy mennyi kalóriát égetsz el a futás után is. Minél intenzívebb az edzés, annál több oxigén fogy az edzés utáni regenerálódás során.

Ezt nevezzük edzés utáni oxigénfogyasztásnak (EPOC), és jelentősen befolyásolhatja az egy nap alatt elégetett összes kalóriát.

A futás közben elégett kalória kiszámítása

Noha nehéz pontosan meghatározni, hogy egy futó pontosan hány kalóriát éget el futás során, a Fitbithez hasonló okosórák elég közeli értéket adhatnak. Ezek az eszközök képesek mérni a pulzusszámot, és azt, hogy milyen messzire futottál.

Miután megadtad a magasságodat és a súlyodat, a készülék a kapott információk alapján számításokat végez. Sok viselhető futóóra lehetővé teszi a saját fitneszadatok tárolását. Ez megkönnyíti a fejlődés nyomon követését és a célok kitűzését.

Használhatsz futás kalória kalkulátort

Jó lenne tudni, hogy egy-egy edzéssel valójában mennyi kalóriát égetsz el? Ha ez a vágyad a casio speciális futás kalkulátora megadja Neked a választ.

Add meg az adataidat. Férfi (Male) vagy, Nő (Female) vagy, add meg a magasságodat (Height), a súlyodat (Weight). Ezután már csak a futásod sebességét és idejét kell kiválasztanod és az Execute gombra klikkelni.

Kattints a futás kalória kalkulátorhoz. 

Hogyan növeld az elégetett kalóriát futás közben?

Ha extra égető hatásra vágysz, próbáld meg a kardióedzésed kiegészíteni egy kis erőnléti edzéssel. A súlyok emelése vagy a testsúlyod használata – gondolj a fekvőtámaszokra – segít az izomépítésben. Amikor a kardió- és a súlyzós gyakorlatokat egy edzésen belül vegyíted, azt körkörös edzésnek nevezzük.

Például végezhetsz egy gyors sprintet, aztán néhány fekvőtámaszt, majd egy újabb sprintet, és így tovább. Ezek a gyakorlatok együtt több kalóriát égetnek el, mint külön-külön.

 

További szakmai forrás: How Many Calories Do You Burn Running a Mile? (healthline.com)

Az okos futó olvas is..

Kérj azonnali blogértesítőt,
és meglepünk egy ajándékkal.

Kérlek, add meg az email címed itt:

Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!

Bármikor leiratkozhatsz a hírlevélről. Marketing anyagot nem küldünk részedre. Adatkezelési irányelveinket itt találod. 

A Szerzőről:

Adam G. Steve.

Polgári nevén: Galambos Ádám. 1991 óta fut, melyből bő 10 év volt élsportolói szinten. Közép -és hosszútávfutó. Versenyző. Többek között kismaratoni csapatbajnokság országos harmadik helyezett. 3K 9:18 12K 42:15 21K 1:18:36 Futás könyvek szerzője: Könyvei a DiBookon: https://dibook.hu/szerzo/adam-g-steve Könyvei a Bookline-on: https://bookline.hu/search/search.action?page=1&searchfield=Adam+G.+Steve

Témába vág

A FutótárShop bajnokai

[products limit="3" columns="3" class="woo" best_selling="true" ]
'Fel a tetejéhez' gomb