Futóvilág

Visszatérés a futáshoz szülés után őszintén

Ajánló
Amikor kiderült, hogy kismama vagyok mindent elterveztem fejben. Előre kitaláltam, mi hogyan fog történni? Milyen lesz a szülés? Nyilván az én kisbabám egy álom lesz és minden nap ugyanúgy futni fogok, mint előtte….Na igen! Ember tervez…, ahogy mondani szokták.
A terhességem valóban álomszerű volt, szerencsémre az utolsó hónapokig tudtam sportolni. Nem esett nehezemre a futás sem, végig komplikációmentes várandósságom volt.

Az utolsó héten azonban orvosi javaslatra császármetszéssel született meg a babóca.

Ez mindent felborított…
A tervezett versenyeket, az edzés minőségét, és a felépülési időszak hosszát. Egy császáros seb mindig odafigyelést igényel. Egy ilyen nagy műtét után komolyan meg kell fontolni az edzéstervhez való visszatérés módját is.

Mégsem kell elkeseredni, hiszen ma már a szakértők is mind egyetértenek abban, hogy a gyors felépülés záloga a mozgás!

Ha az edzést légzéstechnikával, medencefenék-gyakorlatokkal és kezdő szintű mozgástervekkel indítod, biztonságosan nyerheted vissza az erődet. A fokozatosság elve felértékelődik egy ilyen helyzetben.
Első 6 hét a gyermekágyi időszak. Ilyenkor még a nagyobb súlyok emelése, és az intenzív ugrálással járó gyakorlatok tiltólistán vannak. Nem véletlenül. A belső varrat gyógyulása időigényesebb folyamat, egy erősebb gyakorlatnál felszakadhat a seb. Az újszülött babánk emelgetése bőven elegendő súlyzózást jelent ezekben a hetekben.
Csak mert nem hüvelyi úton szültél, nem jelenti azt, hogy a medencefenék izmaira nem kell odafigyelned! Végtére is hónapokig cipelted a magzat, a méhlepény és a magzatvíz súlyát.  A császármetszéssel szülő nők gyakran tapasztalnak feszítő érzést a medencefenék tájékán.
Ezért szükséges azon dolgozni, hogy ezek az izmok visszanyerjék a hajlékonyságukat és a teljes mozgásszabadságukat. Az erősítő és a rugalmasságot célzó edzés egyaránt fontos, mert amikor újrakezded a sportot, ezeknek az izmoknak kell elviselniük a teher viselésének és hatásának súlyát. Szakértők javasolják a felülések helyett a plank használatát. Természetesen a gyermekágy utáni időszakban kezdhetünk neki.

A pilates, a jóga kiváló mozgásforma ezekben az időkben.

Amint egyre fejlődsz, lesz pár arra utaló jel, hogy érdemes szünetet tartani. Tapasztalhatsz hasi fájdalmat, fájdalmat a heg környékén, derékfájdalmat, inkontinenciát vagy székrekedést, valamint az edzés után erősebben vérezhetsz a szülés után megszokott mértékűnél.
Ha ezeket tapasztalod, javasolt felkeresni az orvosodat.
Minden szervezet más és minden ember máshogy regenerálódik. Ne hasonlítsuk magunkat másokhoz. Nekem ezt volt a legnehezebb elengedni. Mindig olyan anyukák videóit nézegettem, akik már jóval előttem járnak regenerációban. Mégis ostoroztam magamat, amiért én még nem tartok ott.
Szeretnék majd a szülés utáni depresszióról is írni nektek, de az egy kicsit komplexebb téma. A folyamatos teljesítménykényszer, az állandó elvárások magunkkal szemben létező probléma, mégis tabutéma még mindig sok helyen. Nekem a sport segített ennek leküzdésében is. Voltak nehezebb időszakok, de amint elkezdtem újra rendszeresíteni a testmozgást az életembe, rohamosan javulni kezdett a közérzetem is.

És hogy szól a mondás? Békés szülő, boldog gyermek….Út vissza a futópályára

Tudnotok kell, hogy én elég nehéz eset vagyok, ami a betegségeket illeti. Nem erősségem a türelem. Tudom, hogy ezzel nem vagyok egyedül. Mindig is örökmozgó voltam és amióta a futás beköltözött az életembe, ez hatványozódott. Én már a negyedik héten tűkön ültem…Mikor futhatok végre? Meddig kell még várnom az erősebb edzésekkel? Mikor kerékpározhatok újra? Ezek a kérdések napi szinten motoszkáltak a fejemben. Tovább fokozta elégedetlenségemet, hogy én viszonylag hamar felépültem a műtét után. Nem voltak fájdalmaim, nem éreztem gyengébbnek magamat.
Elkezdtem türelmetlenkedni. Végre eljött a hat hetes kontroll vizsgálat. Az orvosom zöld utat adott. Ettől teljesen bezsongtam.
Az első futásom 2km volt. Ez a korábbi énemhez képest igen csekély teljesítmény volt, de mérhetetlen boldogság járt át amikor csigatempóban kocogtam végre. 

Amire odafigyeltem:

  • bemelegítés
  • helyes futómozgás
  • helyes légzés
  • lassú, egyenletes tempó
  • testem jelzései
A következő hetekben elkezdtem szépen, óvatosan emelni az adagot. Ez nálam nem km-ben mutatkozott meg, hanem időben. Mindig perceket emeltem az adagon, és sétával kombináltam. 
Volt 1 nagyon hasznos kis segédeszközöm. A pocakfogó. Rendeltem egyet kipróbálásra. Nem fűztem hozzá nagy reményeket, de életem legjobb vétele volt. A műtét után két hónapig hordtam minden edzéshez, sőt néha még napközben is egy-két órát. Segített a hasam visszahúzódásában, és a terhelést is levette a derekamról. Ma már szerencsére nem szükséges hordanom, de akkor rengeteget segített a használata.

Összegzés

Összességében elmondható, hogy javasolt mozogni császármetszés után, de mindent ésszel a magunk tempójában. Ami nekem jó az nem biztos, hogy másnak is!
Ez nagyon igaz. Gondoljunk bele, ha mindenki megfogadná a profik tanácsait, mindenki 3 órás maratonokat futna, de ez nem így van…Az akarat, a képesség és a genetikai adottságaink nem mindig vannak összhangban. Ettől függetlenül a saját szintünkön élvezhetjük a mozgást, ameddig csak lehet! Hiszen a sport fiatalon tart, és ahogy mondani szoktam tartósít :)!

Az okos futó olvas is..

Kérj azonnali blogértesítőt,
és meglepünk egy ajándékkal.

Kérlek, add meg az email címed itt:

Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!

Bármikor leiratkozhatsz a hírlevélről. Marketing anyagot nem küldünk részedre. Adatkezelési irányelveinket itt találod. 

A Szerzőről:

Bánkuti Zsanett

2015-ben határoztam el, hogy teljes életmódváltásba kezdek, amelynek köszönhetően gyökeresen megváltozott az addigi életem. A futással kezdődött minden, februárban álltam rá először a futópadra és már tavasztól jöttek a versenyek ,ez szerelem volt első látásra. Elvégeztem a Fitness Akadémián a sportoktatói tanfolyamot ,idén (2021) pedig a személyi edző képzéssel egészítem ki tanulmányaimat. Ebben a szakmában elengedhetetlen a folyamatos fejlődés, így idén belevágtam még két területen elsajátítani az ismereteimet. Sporttáplálkozási Szakértő, és Gerinc Tréner. Eddz velem!

Témába vág

A FutótárShop bajnokai

[products limit="3" columns="3" class="woo" best_selling="true" ]
'Fel a tetejéhez' gomb