Fejlődni szeretnékFutás kezdőknek

Izgalmas újrakezdő futó edzésterv

Ajánló

Ha újrakezdenéd a futást, akkor különösen fontos, hogy olyan edzéstervet kövess, amelyik biztosan lendületben tart, amíg újra fel nem veszed a ritmust. Merőben eltérő helyzetet teremt, hogy mikor és miért hagytad abba a futást korábban. Befolyásolja az is az edzésterv kiválasztását, hogy az abbahagyás pillanatában milyen szinten voltál a futásban. Lássuk ez alapján milyen izgalmas újrakezdő futó edzéstervet dolgoztam ki.

Újrakezdő futó edzésterv

Három esetet különítünk el az újrakezdő edzésterv kapcsán attól függően, hogy mennyi ideje hagytad abba a futást, és miért hagytál fel vele. Ez segít majd beazonosítani számodra a lehető legjobb variáció megtalálását.

Újrakezdő futó edzésterv 1+ év kihagyás után

Akkor kezd el itt az edzésterv teljesítést, ha

  • több, mint 1 éve hagytad abba a futást, és semmiféle kardió sportot nem űztél rendszeresen közben
  • ugyan nem telt el pont 1 év az utolsó sportcélú futásod óta, de amikor abbahagytad max. az 5km-et tudtad nagyjából teljesíteni.
  • súlyosabb sérülésből felépülés után

10 km futás edzésterv 1. hónap 10 km futás edzésterv. 2. hónap. 10 km futás edzésterv. 3. hónap.

Újrakezdő futó edzésterv 6 – 9 hónap kihagyás után

Akkor kapcsolódj be ezen a szinten az újrakezdő edzéstervbe, ha

futas
  • ugyan nem futottál 6-9 hónapja, viszont mellette viszonylagos rendszerességgel (heti 1-2 alkalom) végeztél kardió mozgást
  • korábban simán futottad a kb. 10 km-et kocogó tempóban
  • korábban magasabb szinten is futottál, de egy sérülés miatt kellett kihagynod.

10 km futás edzésterv. 4. hónap.

Az ötödik hónap 2. hetében szereplő legjobb ezred esetén ne a mindenkori legjobb ezredet vedd alapul, hanem az egy héttel korábbi teszt eredményét. Nyilvánvalóan ne hajtsd agyon magad a hosszú kihagyás után. Ez egyszerű lendületes futás legyen.

10 km futás edzésterv. 5. hónap. 10 km futás edzésterv. 6. hónap.

Hogyan lehet még izgalmasabb az újrakezdő futó edzésterved?

Ha kevesebb, mint 6 hónapja nem futottál, és nem sérülés miatt kellett kihagynod, akkor nagy az esélye, hogy pusztán a motivációd csappant meg. Persze más ok is lehet mögötte (családi gondok, munka, egyéb teendők), azonban legyél őszinte magadhoz, ha igazán akarsz valamit, és konkrét célod is van vele, akkor arra szakítasz időt. És ez igaz a futásra is.

Hogy legyen értelme, valós haszna a futás újrakezdésének szükséged lesz egy eszközre, ami újra és újra berobbantja a motivációdat, és ébren tartja a lendületedet.

A legjobb megoldás erre, ha játékos formában is végzed az edzéseket. Az ember ugyanis imád játszani. Jobb esetben például a tanulásban is észrevehetted ezt.

Mennyivel könnyebben ment volna az angol szótanulás, ha mondjuk filmekből vett kifejezések segítségével memorizálhattad volna őket. Vagy kvízek töltögetésével mélyíthetted volna történelmi tudásodat.

Ezt a játékosságot, a versenyzés izgalmát a futásban is kihasználhatod. Méghozzá azzal, ha rendszeresen kihívások elé állítod magadat, amelyekkel részsikereket érhetsz el. Ezzel folyamatosan azt érezheted, hogy közelebb kerülsz a végső célodhoz. Ezenkívül a játékos kihívások, tesztek vérmesebb eredmények elérésére késztetnek, miközben roppant szórakoztatóak.

A 101 kihívás futóknak könyvet (pdf) ebben a küldetéstudatban készítettem el. Egy szuperválogatást akartam a legütősebb, és máshol talán nem is fellelhető speciális gyakorlatokból a futók számára, hogy felgyorsítsam és szórakoztatóvá tegyem a céljaik elérése felé vezető utat.

A 101 kihívás futóknak könyv Neked is segít, aki újrakezdő futó edzéstervet keresel. Ha megédesítenéd a programot, szabadulj meg a száraz gyakorlatoktól.

Tudj meg többet a motiválógépezetről itt. 

 

Az okos futó olvas is..

Kérj azonnali blogértesítőt,
és meglepünk egy ajándékkal.

Kérlek, add meg az email címed itt:

Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!

Bármikor leiratkozhatsz a hírlevélről. Marketing anyagot nem küldünk részedre. Adatkezelési irányelveinket itt találod. 

A Szerzőről:

Adam G. Steve.

Polgári nevén: Galambos Ádám. 1991 óta fut, melyből bő 10 év volt élsportolói szinten. Közép -és hosszútávfutó. Versenyző. Többek között kismaratoni csapatbajnokság országos harmadik helyezett. 3K 9:18 12K 42:15 21K 1:18:36 Futás könyvek szerzője: Könyvei a DiBookon: https://dibook.hu/szerzo/adam-g-steve Könyvei a Bookline-on: https://bookline.hu/search/search.action?page=1&searchfield=Adam+G.+Steve

Témába vág

'Fel a tetejéhez' gomb