Fejlődni szeretnékFutóvilágTudástár

Újévi Fogadalmak!

Ajánló

Újév első napján többségünk olyan fogadalmakat tesz, amiknek jó, ha a felét teljesítjük is.  A leggyakoribb fogadalmak közé tartozik az életmódváltás, a sportolás elkezdése, és a leszokom a dohányzásról is!

Én már azt sikerként könyvelem el, ha oda tudok figyelni a rendszeres edzés mellett, a megfelelő táplálkozásra. Tudom, hogy egy ilyen fogadalom ritkán teljesíti be a hozzá fűzött reményeket. Mindazonáltal úgy gondolom, hogy minden a realitáson múlik. Hirtelen nekilódulunk és bevesszük a legközelebbi konditermeket, majd pár hét elteltével minden abba marad. Újra a TV távirányítója lesz a legjobb barátunk!

Sajnos a kutatások azt bizonyítják, hogy az emberek nagy része, csak pár hétig vagy hónapig képes kitartani, és kis idő elteltével abbahagyja a küzdést. Ismét kezdődik minden elölről, majd várjuk az újabb Újévet! A cikkem most arról fog szólni, hogy Te Ne Ess ugyanebbe a hibába! Milyen módszerekkel lehet segíteni, és hosszútávon fenntartani a motivációdat!

  1. Ne tegyünk olyan kijelentéseket, amik túl nagy falatok számunkra! Sokkal több sikerélményben lesz részünk, ha igyekszünk olyan célokat kitűzni, amelyek rövidebb időn belül is eredményt hoznak. Ezáltal a lelkesedést könnyebben fent tarthatjuk, és nem veszítünk a motivációból. Kezdő futóként ne az legyen a cél ,hogy egy hét múlva maratont fogok futni, elég lesz az is, hogy szépen egyenletesen le tudjunk futni 3-4 kilométert.
  2. Legyenek rövidebb lejáratú, illetve hosszabbtávú célok.  Hogyan kezdjük bele? Először is, kerülnünk kell a radikális változtatásokat! Ne kezdjünk el azonnal koplalni, majd mindent is megvonni magunktól. Fontos a mértékletesség. Érdemes szakemberhez fordulni! Lehet, hogy nincs is szükség nagyon drasztikus változtatásra a napi étkezésünkben, csupán pár alapanyagot kell lecserélnünk másra.
  3. Vonjuk be az ismerőseinket, barátainkat! Meséljünk nekik a tervünkről, hiszen az emberben mindig nagyobb lesz a motiváció, ha tudja, hogy mások is figyelik a megvalósulást. Az is szuper, ha nem egyedül vágsz bele, hanem egy barátoddal, családtagoddal közösen járjátok végig az utat. Támogatást nyújtotok a másiknak, ha picit elgyengülne.
  4. Vedd körül magad motivációs könyvekkel, idézetekkel. Legjobb, ha mindig szem előtt vannak! Sokszor elég egy cetli a hűtőn. Hidd el, ha mindig ott lebeg a szemed előtt, előbb utóbb a részeddé válik. Tegyél ki olyan fotókat látható helyre, amiken szeretted magadat. Tetszettél magadnak. Ezt nem másért csináljuk…mindig csakis magunkért!
  5. Az idő velünk van, nem kell siettetni! Ha folyton azon rágjuk magunkat, hogy miért nem úgy nézünk ki még mindig, mint az a lány, akit a teremben folyton megbámulunk, akkor könnyen feladhatjuk. Nem szabad azt gondolni, hogy pár hét alatt mi leszünk a MissFit győztesei. A jó munkához idő kell, ahogy az életmódváltáshoz is! Nem egy hét alatt fog megtörténni a csoda fontos, hogy ezt megértsd!
  6. Legyenek részcélok! Fontos, hogy ne csak a végét várd! Az út maga a cél! Ezt a mondást valószínűleg mindenki ismeri, hiszen egy nagyon komoly megmérettetés fő jelmondata is! Minden benne van igazából, ami egy életmódváltáshoz szükséges. Ne csak azt nézzük, hogy szeretnék lefogyni x kilogrammot. Vegyük észre mivé válunk közben! Erősödünk, fittebbek leszünk. Még az étel íze is más lesz!

Amikor elkezdtem 8 évvel ezelőtt(lehet már 9 is van)megreformálni az életemet még nem sejtettem, hogy fele annyi étellel is bőven jól fogok lakni. Korábban szó szerint zabáltam. A genetikámnak hála nem voltam túlsúlyos sohasem, de rengeteg betegségem kialakult, ami mind a rossz étkezésemnek volt köszönhető. Iszonyat mennyiségű cukrot bevittem naponta, ma már ennek nagyon töredék részét fogyasztom, és láss csodát ezerszer több energiám van.

És szeretnék kiemelni egy nagyon fontos dolgot! Soha ne hasonlítsd magad másokhoz! Ezen a ponton sokan elbuknak. Miért is? Az internet világa egy olyan képet alakít ki bennünk, ami állandó versengést idéz elő. Ráadásul irracionális képet fest az emberi testről! A sok faceappos fotó, a megretusált testek, az agyon photoshopolt bőr egyszerűen olyan képet alakít ki bennünk, aminek semmi köze a valósághoz. Egy dologba gondoljatok bele, ha mindenki úgy nézne ki, mint a neten, akkor csak topmodellek szaladgálnának nyáron a Balaton parton, és mint tudjuk ez nem így van :)! Szóval ne azt nézd, hogy más az insta oldalán már megint milyen rohadt jól néz ki, hanem azt ,hogy TE egy hónappal ezelőtt, még nem tudtál felszaladni a harmadikra vidáman két szatyorral a kezedben….most meg meg se kottyan!

Mindenkinek szeretnék Sok Sikert kívánni a kitűzött célok sikeres teljesítéséhez!

futas

Edzésre Fel!

 

 

 

Az okos futó olvas is..

Kérj azonnali blogértesítőt,
és meglepünk egy ajándékkal.

Kérlek, add meg az email címed itt:

Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!

Bármikor leiratkozhatsz a hírlevélről. Marketing anyagot nem küldünk részedre. Adatkezelési irányelveinket itt találod. 

A Szerzőről:

Bánkuti Zsanett

2015-ben határoztam el, hogy teljes életmódváltásba kezdek, amelynek köszönhetően gyökeresen megváltozott az addigi életem. A futással kezdődött minden, februárban álltam rá először a futópadra és már tavasztól jöttek a versenyek ,ez szerelem volt első látásra. Elvégeztem a Fitness Akadémián a sportoktatói tanfolyamot ,idén (2021) pedig a személyi edző képzéssel egészítem ki tanulmányaimat. Ebben a szakmában elengedhetetlen a folyamatos fejlődés, így idén belevágtam még két területen elsajátítani az ismereteimet. Sporttáplálkozási Szakértő, és Gerinc Tréner. Eddz velem!

Témába vág

'Fel a tetejéhez' gomb