Fejlődni szeretnékFutás FogyásFutás kezdőknekFutóvilágTudástár

Triatlon futóknak

Ajánló

A triatlon 2000-ben került be az olimpia programjába, azóta is egyre nagyobb népszerűségnek örvend.

Nálam is szerelem volt első látásra. Az elmúlt években több olimpiai és féltávon vagyok túl. Jövőre szeretnék indulni egy Ironmanen is. Szerintem a legtöbb triatlonista életében ez a fő cél, vannak persze ettől extrémebb hosszúságú versenyszámok is, de azért maradjunk a normál távoknál :).

Futóknak kifejezetten ajánlom, hiszen 3 állóképességi sportág elsajátítása szükséges a teljesítéséhez. Úszás, kerékpározás és futás. Sokan ezért is kacérkodnak a triatlon világával, mert mindegyik mozgásforma kiváló keresztedzés számunkra.

4 távon rendeznek versenyeket: sprint(750 m úszás-20 km kerékpár-5 km futás), olimpiai(1500 m úszás-40 km kerékpár-10 km futás), féltáv vagy 70.3(1900 m úszás-90 km kerékpár-21 km futás), Ironman(3800 m úszás-180 km kerékpár-42 km futás)

futas

Mindenki az edzettségi állapotához mérten válasszon távot.

Itt nagyon igaz, hogy csak azt az eredményt kapod vissza a célban, amennyi munkát belefektettél az oda vezető útig.

Sajnos saját tapasztalatból is beszélek. Előfordult, hogy nem vettem komolyan a formába hozás időszakát és nagyon szenvedősre sikeredett a versenyem.

Mindegyik mozgásforma külön külön is embert próbáló állóképességi sport, így még jobban oda kell figyelni a felkészülésre. A része ennek az időszaknak az edzésed intenzitásának fokozatos növelése.

A legkeményebb napjaid a verseny előtt néhány héttel lesznek. Fontos, hogy tested jelzéseire mindig hallgass! Könnyen túlzásba lehet vinni, ha nem hagyod abba időben a formába hozást, akár le is sérülhetsz a legfontosabb napod előtt.

A végtagfájdalom intő jel lehet, ilyenkor kicsit vegyél vissza. A hónapokon át tartó kemény munkád már így is kifizetődik.

Hasznos lehet még az étkezésedet is megtervezni. Verseny előtt jobb, ha picit kevesebbet eszel. Nálam ez nagyobb odafigyelést igényel. Sajnos laktózérzékeny vagyok és a gyomrom nem bírja a speciális zseléket sem. Biztos vagyok benne, hogy sokan küzdötök hasonló problémákkal. Legjobb a gyorsan felszívódó szénhidrátok és a rostok bevitele. Ne változtass a zsír és fehérje mennyiségeden, továbbá ajánlott a tengeri só fogyasztása, helyrehozza az elektrolitok egyensúlyát.

Ne ilyenkor kísérletezz újdonságokkal, inkább a jól bevált frissítést alkalmazd.

Egy olyan mondattal búcsúznék, amit minden triatlonista ismer és fontos üzenetet hordoz. Ez kísérjen végig a felkészülésednél:

Az út maga a cél!

 

 

Az okos futó olvas is..

Kérj azonnali blogértesítőt,
és meglepünk egy ajándékkal.

Kérlek, add meg az email címed itt:

Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!

Bármikor leiratkozhatsz a hírlevélről. Marketing anyagot nem küldünk részedre. Adatkezelési irányelveinket itt találod. 

A Szerzőről:

Bánkuti Zsanett

2015-ben határoztam el, hogy teljes életmódváltásba kezdek, amelynek köszönhetően gyökeresen megváltozott az addigi életem. A futással kezdődött minden, februárban álltam rá először a futópadra és már tavasztól jöttek a versenyek ,ez szerelem volt első látásra. Elvégeztem a Fitness Akadémián a sportoktatói tanfolyamot ,idén (2021) pedig a személyi edző képzéssel egészítem ki tanulmányaimat. Ebben a szakmában elengedhetetlen a folyamatos fejlődés, így idén belevágtam még két területen elsajátítani az ismereteimet. Sporttáplálkozási Szakértő, és Gerinc Tréner. Eddz velem!

Témába vág

'Fel a tetejéhez' gomb