FutóvilágTudástár

Miért fájhat a térded a futástól?

Ajánló

A térdfájás és a futás sajnos számos esetben összekapcsolódik. A Sport England’s Active People Survey fölmérése szerint hetente több mint 2 millió ember szokott futni. Ez a második legnépszerűbb tevékenység a legalább heti egyszer 30 perces, mérsékelt intenzitású testmozgást végző emberek körében.

Miért fájhat a futók térde?

A térd a leggyakrabban sérülő ízület a futók körében. A térdízületen belüli és kívüli struktúrák sérülése törésekhez, ficamokhoz, rándulásokhoz és szakadásokhoz vezethetnek. Mi sérülhet?

  • Ízületi porc: a sípcsont, a combcsont és a térdkalács (patella) hátsó részét borítja.
  • Szalagok: négy szalag van a térdben, köztük az elülső keresztszalag (ACL) és a hátsó keresztszalag (PCL), amelyek összekötik a csontokat.
  • Meniscusok: két porckorong, amelyek ütéscsillapítóként működnek és segítenek stabilizálni a térdet.
  • Ínak: az izmokat kötik össze a csontokkal.

A térdfájás futás közben leggyakrabban a térdkalácshoz kapcsolódó fájdalommal jelentkezik. Ez a futók leggyakoribb betegsége. Úgy tartják, hogy a térdet megtámasztó izmok egyensúlyhiánya és mechanikai hibák okozzák, amelyek rossz térdmozgást eredményeznek.

A fő tünet a térd körüli fájdalom futás közben. A fájdalom lehet tompa vagy éles és erős, és általában rosszabbodik, ahogy az edzés intenzitása növekszik

 

futas

Mikor kell kezeltetni a futás okozta térdfájdalmadat?

A legtöbb futó térdsérülése konzervatív módszerekkel, például pihenéssel, jegeléssel és nyújtással orvosolható.

  • Ha enyhe a fájdalmad, de egy hétig vagy annál tovább tart, fordulj orvoshoz. Háziorvos vagy egy fizioterapeuta tanácsot fog adni a gyógyulást segítő gyakorlatokkal és nyújtással kapcsolatban.
  • Ha azonban a fájdalom erős, vagy a térded megduzzadt, azonnal fordulj orvoshoz. Ő segít majd a további teendőkben.

A térd állapotának diagnosztizálása

Háziorvos vagy ortopéd sebész a következő vizsgálatokat kérheti térdfájdalom kivizsgálására:

  • Röntgen- vagy CT-vizsgálat – törés vagy ízületi gyulladás megállapítására.
  • RI-vizsgálat – a porc- vagy lágyrészkárosodás megállapítására.
  • Térdszűrés – a folyadék lecsapolására és a térdízületi betegség diagnózisának elősegítésére.
  • Térdízületi artroszkópia: Ebben az orvos egy teleszkóp és egy apró kamera segítségével belenéz a térd belsejébe, hogy megnézze, van-e meniszkusz-, porc- vagy szalagkárosodás. A térdízületi artroszkópia minimálisan invazív beavatkozás, és egyúttal a térdprobléma kezelésére is alkalmas.

A futás okozta térdfájás kezelése házilag

A kezelés nyilván a térdproblémádtól függ. A lehetőségek közé tartoznak:

– Pihenés

– Jegelés

– Nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek

– Az izmok erősítése és nyújtása irányuló gyakorlatok

– Térdszalag vagy merevítő

– Futócipő/talpbetét vizsgálat esetleges cseréje

További Térdfájdalmak lehetséges okai a futással összefüggésben:

Chondromalacia Patella (CMP)

A chondromalacia patella az ízületi porc károsodása. Ez egy krónikus állapot, amely a térdkalács porcának felpuhulását és lebomlását okozza, ami fájdalmat és gyulladást okoz. A térd túlterhelése, lépéstechnikai problémák, sérülés vagy öregedés okozhatja.

Tünet: A térdkalács körüli térdfájdalom jellemzően lépcsőn felfelé vagy lefelé menet rosszabb érzés. Hosszú ideig tartó ülés (behajlított térddel) is okozhatja.

Patella-ínhüvelygyulladás (ínhüvelygyulladás)

A patelláris ínhüvelygyulladás általában túlterhelés és öregedés okozta sérülés, amely a térdet érinti. A patella ín túlterhelésének eredménye. Közkeletű elnevezése az ugró térd.

Fő tünet: A patella tendinopátia általában fájdalmat, merevséget és gyengeséget okoz a térdében.

IT-szalag szindróma (ITBS)

Az iliotibialis (IT) szalag egy ín, amely a térdet a csípővel köti össze. Segít stabilizálni a térdet.

Az IT-szalag szindróma (ITBS) a túlterhelés és biomechanikai tényezők miatt alakulhat ki. Az IT-szalag megfeszül, irritálódik és begyullad.

A fő tünet: a térd oldalán jelentkező fájdalom.

ACL és PCL sérülések

Az ACL- vagy PCL-szakadást a térdszalag túlnyújtása okozza. Akkor jellemző igazán, ha a futás közben hirtelen megállsz, vagy gyorsan irányt változtatsz. Előfordulhat akkor is, ha rosszul fogsz talajt.

Tünet: Fájdalmat és duzzanatot érezhetsz a térded körül. Egy pattogó hangot is hallhatsz, és térded „megadja magát”.

Térdkalács bursitis

A prepatelláris burzitisz a térdkalács elülső részén lévő bursa (a csontok és lágyrészek közötti, a súrlódást csökkentő párnazsák) gyulladása. A bursa irritálódhat és megduzzadhat, majd nyomást gyakorolhat a szomszédos térdterületekre. Okozhatja a területet érő ismétlődő súrlódás, izomfeszülés vagy a térd hirtelen sérülése.

Térdkalács szubluxáció

A térdkalács a térdízületben lévő barázdából – amelyen normális esetben siklik – oldalra húzódik (szubluxáció), vagy teljesen kificamodik. Ilyenkor a tartószövetek megnyúlhatnak vagy elszakadhatnak. Ezt okozhatja egy ütés vagy egy hirtelen irányváltás, amikor a lábad talajt ér.

Tünet: A térdkalács nincs a helyén. Kőkemény fájdalom, duzzanat és pattogó érzés kíséri.

Medialis meniszkusz szakadás

A meniszkuszszakadás a térdízület porcának szakadása, amely a térd belső oldalán okoz fájdalmat.

A meniszkuszszakadás leggyakoribb oka a térd kicsavarodása. Amikor letapad a lábad például. Előfordulhat közvetlen ütközés következtében is a kontakt sportok során, illetve idősebb sportolóknál fokozatos degeneráció következtében.

Plica-szindróma

A plica a térdízület puha belső bélésének redőzése. A Plica-szindróma akkor fordul elő, amikor a térdízületnek ez a bélése irritálódik begyullad.

A térd folyamatos hajlításával és kiegyenesítésével járó tevékenységek, mint például a futás, irritálhatják a plica-t és plica-szindrómát okozhatnak.

A térd terheléses törése

A térdben kialakuló terheléses törés lehet az eredménye annak, ha például a futás mennyiségét vagy intenzitását túl gyorsan növeljük. Ismeretlen talaj (ösvény a fű helyett), a nem megfelelő felszerelés (kopott vagy kevésbé rugalmas futócipő) és a fokozott fizikai terhelés (a futó túl gyorsan növeli a futóidőt) szintén okozhat térdterheléses törést.

 

Szakmai forrás: Common running knee injuries and how to treat them (berkshireindependenthospital.co.uk)

Az okos futó olvas is..

Kérj azonnali blogértesítőt,
és meglepünk egy ajándékkal.

Kérlek, add meg az email címed itt:

Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!

Bármikor leiratkozhatsz a hírlevélről. Marketing anyagot nem küldünk részedre. Adatkezelési irányelveinket itt találod. 

A Szerzőről:

Adam G. Steve.

Polgári nevén: Galambos Ádám. 1991 óta fut, melyből bő 10 év volt élsportolói szinten. Közép -és hosszútávfutó. Versenyző. Többek között kismaratoni csapatbajnokság országos harmadik helyezett. 3K 9:18 12K 42:15 21K 1:18:36 Futás könyvek szerzője: Könyvei a DiBookon: https://dibook.hu/szerzo/adam-g-steve Könyvei a Bookline-on: https://bookline.hu/search/search.action?page=1&searchfield=Adam+G.+Steve

Témába vág

A FutótárShop bajnokai

[products limit="3" columns="3" class="woo" best_selling="true" ]
'Fel a tetejéhez' gomb