Fejlődni szeretnékFutás FogyásFutóvilágTudástár

Tengerparti Kalandok

Ajánló

 

A héten volt szerencsém ellátogatni a horvát tengerpartra, nevezetesen Sukošan településre. Ezzel a rövid beszámolóval szeretnék nektek kedvet csinálni a tengerparti futásokhoz.

Természetesen nyaralás alatt sem szabad megfeledkeznünk a verseny felkészülésekről. Kiváló alkalom új lendületet szerezni, és elindulni felfedező utakra. A pihenés is szerves részét képezi a vakációnak, de nem szabad megfeledkeznünk a kitűzött céljainkról. A kettő ugyanis nem zárja ki egymást.

Több szakértői cikket olvashattunk már a tengerparti futások jótékony hatásairól. Ennek tudatában igyekeztem a reggeli órákat a futásnak szentelni. A korai indulás amellett, hogy olyan jól feltölti a testet oxigénnel, és sokkal kiegyensúlyozottabbá tesz, egy fantasztikus élményt is tartogat számunkra. A felkelő nap első sugarai szárítják le arcunkról az izzadtságcseppeket. Igazi Flow élményben lehet részünk.

futas

Számos pozitív hatását ismerik a tengeri levegőnek, amit már az első futás alkalmával észrevettem. A sós levegő jótékonyan hatott a futásaim minőségére. Minden lépésnél könnyebbnek éreztem a levegővételt, melynek köszönhetően később kezdtem el fáradni. A sós levegő belégzés útján gyulladáscsökkentő hatást fejt ki. A belélegzett sókristályok a légző járatok öntisztulását segíti elő. Mintha minden futás alkalmával tisztult volna a tüdőm.

A táj szépsége teljesen elveszi az időérzéket. Nincs sem pulzus kontroll, sem kényszeres tempó nézés. Csakis a belsőnkre tudunk koncentrálni. Minden testmozgás tanácsos a stresszszint csökkentése érdekében. Ez nemcsak a fizikai edzésről szól, hanem a mentálisról is. És nincs jobb, mint serkenteni az elménket, hogy megszabaduljunk mindazon feszültségektől, amelyeket mindig is felhalmozunk nap, mint nap. Hajnalban üresek az utcák, és a kikötő sem hemzseg a turistáktól. Nincsenek autók, és egy pár fanatikuson kívül tiéd az egész part. Szerencsére a legtöbb tengerparti településen kiépített kerékpárutak vannak, ahol a forgalomtól elzárva tudjuk elvégezni a futóedzésünket.

A horvátoknál sincs ez másképpen. Nagyjából 10km-es távokat tettem meg naponta, és egy-két kivétellel végig kerékpárúton közlekedtem. A régióban számos jól jelölt panorámás kerékpárút található, amelyek izgalmat és elsőosztályú élvezetes rekreációt kínálnak az ide érkezőknek.

Az ízületeink védelme érdekében a homokos talajon való futást érdemes kipróbálni, ám Horvátországban inkább kavicsos talajra számítsunk.

Aki futóként ide látogat mindenképpen használja ki a lehetőséget, és sportoljon amikor csak kedve támad!

Futásra Fel!

 

 

 

Az okos futó olvas is..

Kérj azonnali blogértesítőt,
és meglepünk egy ajándékkal.

Kérlek, add meg az email címed itt:

Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!

Bármikor leiratkozhatsz a hírlevélről. Marketing anyagot nem küldünk részedre. Adatkezelési irányelveinket itt találod. 

A Szerzőről:

Bánkuti Zsanett

2015-ben határoztam el, hogy teljes életmódváltásba kezdek, amelynek köszönhetően gyökeresen megváltozott az addigi életem. A futással kezdődött minden, februárban álltam rá először a futópadra és már tavasztól jöttek a versenyek ,ez szerelem volt első látásra. Elvégeztem a Fitness Akadémián a sportoktatói tanfolyamot ,idén (2021) pedig a személyi edző képzéssel egészítem ki tanulmányaimat. Ebben a szakmában elengedhetetlen a folyamatos fejlődés, így idén belevágtam még két területen elsajátítani az ismereteimet. Sporttáplálkozási Szakértő, és Gerinc Tréner. Eddz velem!

Témába vág

'Fel a tetejéhez' gomb