Futás kezdőknekFutóvilágTudástár

Sportolás Covid alatt

Ajánló

Sziasztok!

Aki ismer közelebbről, az pontosan tudja, hogy mennyire rossz beteg vagyok. Nehezen viselem a bezártságot a pihenést, és a napi semmittevést. Aktív életmódomból kifolyólag hiányzik már egy-két pihenőnap után az edzés.

Pár napja azonban engem sem került el a Covid. Éppen a futópadon futottam, amikor szédülés és erős émelygés tört rám. Ilyet korábban még soha nem éreztem, a pulzusom az egekbe szökött.

Rögtön tudtam,hogy ez valami más lesz.

Egyből elkezdtem szakkönyveket olvasni, fórumokon tájékozódtam, ki hogyan viselte a betegséget. Milyen lefolyású volt és mennyire nehéz a visszatérés utána. Minden embernél más a tapasztalat!

futas

Egy dologban azonban minden orvos egyetért. A futás nem a legjobb választás a beteg számára!

Nálam ami azonnal megjelent 1 km kocogás után: a légszomj. Ezért is mondják, hogy nem javasolt láz, mellkasi fájdalom és heves szívdobogás esetén erőltetni a kardió edzéseket. Nagyon hamar felszökött a pulzusom, a fejem lüktetni kezdett, és az ájulás szélén álltam.

Másnap már biztos voltam abban, hogy megfertőződtem. Nagyon sok helyen írnak arról, hogy fontos a légzőgyakorlatok napi használata. Covid hatására csökkenhet a tüdőkapacitás. A jóga gyakorlatokban elsajátított légzési technikák jó szolgálatot tehetnek.

Otthonodban menj ki a szabadba, és a friss levegőn alkalmazd a gyakorlatokat. Szerencsére ma már az internet tele van szemléltető videókkal és leírásokkal. Vannak olyan esetek, amikor szinte észre sem vesszük, hogy baj van, mert annyira enyhék a tünetek. Nem szabad ilyenkor sem félvállról venni, mert ez nem egy sima influenza vagy egy megfázás.

Nem javasolt a súlyzós vagy saját testsúlyos edzések alkalmazása sem. Izom és ízületi fájdalom jelentkezése esetén a legtöbb, amit tehetünk a pihenés és a relaxáció.

Akiknél olyan súlyosak voltak a tünetek, hogy kórházi kezelésre szorultak, azoknál a fokozatosság elvét szigorúan be kell tartani. A szakemberek szerint ilyen eseteknél is orvosi konzultáció javasolt.

Enyhébb tünetekkel járó betegség esetén sem szabad azonnal visszatérni a megszokott edzésmunkához!

Amikor már nem tapasztalunk panaszokat sportolás közben, akkor is 50%-os intenzitással végezzük el a gyakorlatokat.

Most az az időszak következik, amikor kicsit meg kell állni még, ha az ember úgy is érzi, hogy semmi baj nem történhet. A hétvégén maratonra készültem, a Balatonnál. Ez a verseny most kimarad számomra.

Nem szabad szomorkodni, a tervezés, a regeneráció, és a gyógyulás időszaka következik.

A lehető legtöbb pozitív energiát kell bevonzani, olvass és keress valami önfejlesztő tevékenységet!

Azoknak, akik hasonló helyzetben vannak, mint most én ,csak annyit üzennék:

Mielőbbi gyógyulást és teljes felépülést kívánok!

 

 

 

 

Az okos futó olvas is..

Kérj azonnali blogértesítőt,
és meglepünk egy ajándékkal.

Kérlek, add meg az email címed itt:

Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!

Bármikor leiratkozhatsz a hírlevélről. Marketing anyagot nem küldünk részedre. Adatkezelési irányelveinket itt találod. 

A Szerzőről:

Bánkuti Zsanett

2015-ben határoztam el, hogy teljes életmódváltásba kezdek, amelynek köszönhetően gyökeresen megváltozott az addigi életem. A futással kezdődött minden, februárban álltam rá először a futópadra és már tavasztól jöttek a versenyek ,ez szerelem volt első látásra. Elvégeztem a Fitness Akadémián a sportoktatói tanfolyamot ,idén (2021) pedig a személyi edző képzéssel egészítem ki tanulmányaimat. Ebben a szakmában elengedhetetlen a folyamatos fejlődés, így idén belevágtam még két területen elsajátítani az ismereteimet. Sporttáplálkozási Szakértő, és Gerinc Tréner. Eddz velem!

Témába vág

A FutótárShop bajnokai

[products limit="3" columns="3" class="woo" best_selling="true" ]
'Fel a tetejéhez' gomb