Futóvilág

Mit tanulhat meg egy futó Simone Biles-tól?

Ajánló
A háromszoros olimpiai aranyérmes és háromszoros világbajnok Tianna Bartoletta tud valamit arról, hogyan kell a világ legnagyobb színpadán felnőni a feladathoz. A kétszeres olimpiai bajnok távolugró és sprinter arról is tud valamit, hogy túlélőként lépjen fel ezekre a dobogókra, és olyan nehézségeken menjen keresztül, amelyekről a világ semmit sem érzékelhetett. Szóval van némi meglátása, amit érdemes hozzátenni a Simone Biles körüli hercehurcához.
A 24 éves Biles sokkolta a világot, amikor kedden visszalépett a tokiói olimpia női tornász csapatdöntőjétől. Kedden késő este jelentették be, hogy Biles a csütörtökre tervezett női döntőből is kiesett. Az még nem dőlt el, hogy indul-e a jövő heti egyéni versenyszámok döntőjében. A csapatverseny után – ahol az USA csapata ezüstérmet nyert – Biles elérzékenyült, amikor megmagyarázta döntését.
„A mentális egészségemre kell koncentrálnom, és nem szabad veszélyeztetnem az egészségemet és a jólétemet”
– mondta Biles a riportereknek. A 35 éves Bartoletta túlságosan is jól megérti ezt az érzést. A 2017-es londoni világbajnokság után, ahol bronzérmet nyert, Bartoletta végre megnyílt a történetéről: A versenyt megelőző három hónapban megszökött otthonról, hogy elmeneküljön egy bántalmazó házasságból. „Hatalmas kockázatot vállaltam, hogy egy ilyen fontos évben, karrierem szempontjából felrobbantottam az életemet” – mondta korábban a Women’s Runningnak .„De itt volt az ideje, hogy belássam, megérdemlem. Megérdemeltem.”
Bartoletta, a nemrég megjelent Survive and Advance című memoár szerzője nemcsak az atlétikában vált ikonná, hanem minden nő, sportoló és ember számára szókimondó vezetővé érett, hogy a mentális egészséget prioritássá tegye. Elit sportolóként írta meg reflexióit és perspektíváját Biles bejelentése és az azt övező közösségi média kommentáráradat nyomán. Íme az esszéje teljes terjedelmében.

Egy rövid séta…Egy hosszú küzdelem

Jelenleg a saját dolgaimmal foglalkozom. Feltöltődöm egy szezon után, amikor mindent beleadtam, de nem úgy végződött, ahogy szerettem volna, és ennek az utóhatásaival foglalkozom. Úgyhogy egy kicsit offline vagyok. Mindezt azért mondtam, hogy azt mondjam, nem posztolok. De görgetek. És még mindig olvasom az üzeneteimet. És rengeteg olyan kérdést kaptam, hogy „Mit gondolsz Simone-ról?” És láttam, hogy a Twitteren, a Facebookon és az Instagramon mit gondolnak Simone-ról. Ez nem egy olyan poszt, amiben arról próbállak meggyőzni, hogy ő kilépett vagy nem lépett ki a csapatából. Úgy tűnik, hogy ezek a vonalak meghúzódtak. Őszintén szólva időpocsékolás beleállni egy ilyen vitába, ami végső soron nézőpont kérdése. De azt szeretném javasolni, hogy tegyél két nagy lépést jobbra, fordulj el egy negyedet, és aztán nézd meg ezt az egész helyzetet egy másik nézőpontból.

Biztos, hogy rövid volt a séta az arénából, de ez is egy hosszú játék. Simone 24 éves. Néhányan közülünk most felháborodnak azon, hogy az örökségét bemocskolták. És persze, talán találtál másokat is, akik egyetértenek veled… ebben az esetben nektek egyszerűen beszennyeződött. A te véleményed az örökségéről nem olyan, amivel neki együtt kell élnie. Nem olyan, amivel hazamegy. Tehát nem kell viselkednie az általad felállított paraméterek szerint, amelyek szerinted megőriznék az ő örökségét.

Csak ő tudja, hogy hol van. És szerintem elég nagy dolog tőle, hogy a torna világának széles körben legfontosabbnak tartott versenyén úgy döntött, hogy többet ér, mint az elkerülhetetlen viták a jelleméről

Ha úgy gondoljuk, ez egy könnyű döntés volt, akkor megkérdezném, hogy hány olimpiai csapatban szerepelt és tért vissza uralkodó olimpiai bajnokként – tudod, csak hogy biztos legyek benne, hogy a véleményed hiteles és megalapozott.

De mi a helyzet a csapattal? A többi lánnyal? Cserben hagyta őket, nem igaz? Miatta kapták meg az ezüstöt, igaz?

Vagy a távolléte ellenére is ezüstérmesek lettek – ami tulajdonképpen a képességeiket igazolja, mert azok a lányok is olimpikonok. Ők nem az utcáról jött bukfencezők voltak, akik azért imádkoztak, hogy Simone tökéletes legyen, hogy aranyérmet nyerjenek vele. Milyen sértő így gondolni rájuk.
Lehetséges, hogy Simone, mivel úgysem pontozták volna azért, amit valójában csinált, le tudta volna buktatni a csapatot. Mert ha nem kapja meg azt a nehézségi fokot, amit a mozdulatai valójában megérnek, és akkor szuper alacsony pontszámot kap a kivitelezésre (márpedig az volt a tendencia), akkor lehetséges, hogy a pótselejtező úgyis magasabb pontszámot kapott volna, mint ő.

Tegyük fel, hogy Simone tisztában volt ezzel, ránézett a csapattársára, és bízott abban, hogy ezen a napon a csapattársa a jobb tornász

Nem tudom; én is, mint a világ többi része, csak csodálkozom. De mint mondtam, nem fogok túl sok időt tölteni ezzel. Amire igazán szeretnék rámutatni, az a következő. Ma vannak olyan emberek, akik tanúi voltak annak, hogy Simone elsétált, és akik most térdig gázolnak a szarban. Próbálnak kitartani, vagy átküzdeni magukat rajta, mert ez az, amit elvárnak tőlük. És ez kurvára megöli őket belülről.

Végignézték, ahogy minden idők legnagyobb tornásza lesétál a legnagyobb színpadról, és garantálom, hogy most először gondolkodik valahol ugyanez a valaki…Ha ő képes elsétálni innen – miközben mi minden forog kockán, az egész ország, sőt talán még a világ is forrófejűen fogadja a híreket -, akkor talán, de csak talán, én is meg tudom tenni ezt a lépést, hogy elsétáljak. Bármi legyen is az, és a világ nem figyel, és valószínűleg nem is érdekli. Talán.

A talánban nagy erő rejlik. És a remény egy pokoli jó drog.
Az utolsó dolog, hogy a Facebookon vannak edzők, akik a „puha társadalmunkról” beszélnek, hogy hogyan tettük elfogadhatóvá a leszokást, és hogyan várjuk el az ingyen fuvarokat, amint a „mentális egészségre” hivatkozunk Szeretném, ha tudnátok egy dolgot: a sportolóitok figyelnek. És találjátok ki, hogy mostantól kivel NEM fognak beszélni a nagyon is valós mentális problémáikról, ha azok felmerülnek?
AhA. Magukkal.
Ez az elképzelés, hogy a sportolóknak abszolút bármit, bárhogyan, bármikor meg kell tenniük „a csapatért”, az egyik olyan változó, amely kiszolgáltatottá teszi őket mindenféle visszaéléseknek. A csapatért való kiállást úgy taníthatja meg, hogy közben nem tűri el a tűrhetetlent sem. És igen, kimondom – nem törődni a sportoló mentális egészségével, mert szükséged van rá, hogy a csapatban játsszon, az BÁNTALMAZÁS. És igen, mindannyiunknak szüksége van egy gyorstalpaló tanfolyamra arról, hogy mi a mentális egészség és mi nem az?
Igen. Mindannyiunknak be kell építenünk a mentális kondicionálást az edzésekbe és a felkészülésbe? Feltétlenül.
Jelenleg az internet összekeveri a mentális egészséget, a mentális betegséget és a mentális kondicionálást. Ezért megpróbálom ezt sportosabb kifejezésekkel elmagyarázni:

A mentális egészség olyan, mint az általános fittség, a mentális edzés olyan, mint a rehab, a mentális betegség pedig olyan, mint egy sérülés

Néhányan közülünk nagyszerű munkát végeznek az általános fittségükkel/mentális egészségükkel (például nagyszerűek az edzéseken) De soha nem foglalkozunk a speciális gyengeségekkel. Néha ezek a küzdelmek összeadódnak, fellángolnak, és teljes körű sérüléssé/mentális betegséggé válnak, vagy azt váltják ki.

Amikor egy verseny egyszerűen csak egyetlen pillanatfelvétel a kirakós összes darabjából, amely a magas teljesítményhez szükséges, akkor a kívülállók számára szinte lehetetlen meglátni, hogy melyik darab hiányzik

Van egy ember, aki általában tudja. És ez az a személy, aki valójában végigmegy rajta. És még ha van is néhány sportoló, aki hajlandó kihasználni azt a lehetőséget, hogy a „mentális egészségre” hivatkozva szabadkártyát kap, hogy kibújjon valami alól, amit egyszerűen nem akar csinálni, az is jobbnak tűnik, mint hogy EGY sportoló, aki tényleg küzd, NEM kapja meg a szükséges támogatást és segítséget, mert „mi” nem hiszünk neki. Nézd meg hány olimpikon lett öngyilkos, vagy küzdött depresszióval.
Az ő életük többet ér, mint a Nemzetközi Olimpiai Bizottság által négyévente megrendezett kutyamese. És kurvára büszke vagyok arra, hogy néhányan végre elkezdtük ezt belátni. Remélem, hogy egy nap a világ többi része is megérti.

Az okos futó olvas is..

Kérj azonnali blogértesítőt,
és meglepünk egy ajándékkal.

Kérlek, add meg az email címed itt:

Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!

Bármikor leiratkozhatsz a hírlevélről. Marketing anyagot nem küldünk részedre. Adatkezelési irányelveinket itt találod. 

A Szerzőről:

Adam G. Steve.

Polgári nevén: Galambos Ádám. 1991 óta fut, melyből bő 10 év volt élsportolói szinten. Közép -és hosszútávfutó. Versenyző. Többek között kismaratoni csapatbajnokság országos harmadik helyezett. 3K 9:18 12K 42:15 21K 1:18:36 Futás könyvek szerzője: Könyvei a DiBookon: https://dibook.hu/szerzo/adam-g-steve Könyvei a Bookline-on: https://bookline.hu/search/search.action?page=1&searchfield=Adam+G.+Steve

Témába vág

A FutótárShop bajnokai

[products limit="3" columns="3" class="woo" best_selling="true" ]
'Fel a tetejéhez' gomb