Tudástár

Mi az a rekortán pálya, és mit kell tudnod róla?

Ajánló

A rekortán futópálya profi futópálya. Borítását aszfalt és műanyag keverékéből állítják elő. Ruganyosnak is mondható, kétségkívül kellemes rajta futni.

rekortán
Rekortán pálya

A rekortán alapjáraton 400 méteres pályát jelöl

Az Atlétikapályák Alapborításáról van szó. Így azok a pályák, ahol a versenyeket tartják, mind ilyenek. Ezek 400 méteres pályát jelentenek. Amennyiben fedettpályás versenyről van szó, úgy a pálya általában csupán 200 méter hosszú.

A budapesti Syma csarnokban állítanak föl ilyen pályát az országos és helyi versenyekhez. Régebben a Syma mögött található egykori Olimpiai Csarnok adott otthont az atlétikai versenyeknek, illetve lehetőséget a futókluboknak a téli időszakban az edzésre.

Az a pálya 180 méter hosszú volt. A Syma Csarnok felépítésével azonban megszűnt.

Rekortán futópályák Magyarországon szabadidőfutáshoz

Most már számos szabadidő futásra is használható helyen van ilyen borítású futópálya. Így például Budapesten a

futas
  • Bikás parkban,
  • margitszigeti futókörön,
  • Lantos Mihály Sportcentrumban (400m),
  • MAC pályán (400m)
  • BMTE pályán (400m)
  • Városligetben
  • a BEAC pályán (400m)
  • Vagy Székesfehérváron. A Bregyó közi Sportcentrumban. (400m)
  • Debrecenben a futballstadion körül.
  • És számos kerületi ingyenes parkban, ahol szabadidő eltöltésre van lehetőség.

Ezek a rekortán pályák nem szabványméretűek. Az adott park lehetőségeihez mérten alakították ki őket. Így például a bikás parki 800 méter hosszú.

Miért éri meg rekortán borításon futnod?

A legfontosabb érv, hogy az aszfalt vagy futógéppel ellentétben kíméled a gerincedet. A térdízületeidet, a csonthártyádat. Ez főleg hosszútávon előnyös.

Amit azonnal érezhetsz, hogy könnyebb futni az ilyen borításon. Valóban ruganyosabbnak érzed magad. Illetve, hogyha fartlek futásokat végzel, vagy meghatározott futó edzéstervet követsz, pontosan tudod követni a részidőket.

Amire jó, ha számítasz, hogy összességében nehezebb ugyanazt az időeredményt hozni egy négyszázas körpályán, mintha csak futsz „szabadon” mondjuk egy tömegfutóversenyen. Ennek okát nehéz meghatározni, azonban több évtizedes személyes tapasztalaton alapul. Jó hír viszont, hogy a teljesítményedet lézerpontosan tudod mérni. És a fejlődésed nem marad majd el. Ha négyszázas pályán hozod a kívánt szintet, tömegfutóversenyen még magabiztosabb lehetsz majd.

A rekortán, mint márkanév eredete

„…a Rekortan márkanév az 1972-es müncheni olimpián vált ismertté, és innen kapta az összes hasonló pálya, illetve anyaga a magyarban ezt az elnevezést.

Na de honnan a Rekortan márkanév? A rekord és a tartán összevonásából született. És mi az a tartán? Nos, az egy másik köznevesült márkanév. A Tartan a flopijairól és ragasztószalagjairól is ismert 3M terméke volt, szintén pályaborítás: ezt használták az 1968-as mexikóvárosi olimpián. Az angolban a ’rekortán’ a mai napig tartan (track). 

De mi is az a rekord? Tudjuk, hogy ez a szó nemzetközileg elterjedt ’csúcseredmény, csúcsteljesítmény’ jelentésben. E szó az angol sportnyelvből terjedt el. Az angolból azonban ismerjük más jelentésben is: ’feljegyzés, nyilvántartás, okmány’ (hasonló jelentésben a magyar számítástechnikai szaknyelvbe is bekerült). Nyilvánvaló, hogy a sportnyelvi jelentés ebből keletkezett.”

Via Nyelv és Tudomány.

Az okos futó olvas is..

Kérj azonnali blogértesítőt,
és meglepünk egy ajándékkal.

Kérlek, add meg az email címed itt:

Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!

Bármikor leiratkozhatsz a hírlevélről. Marketing anyagot nem küldünk részedre. Adatkezelési irányelveinket itt találod. 

A Szerzőről:

Adam G. Steve.

Polgári nevén: Galambos Ádám. 1991 óta fut, melyből bő 10 év volt élsportolói szinten. Közép -és hosszútávfutó. Versenyző. Többek között kismaratoni csapatbajnokság országos harmadik helyezett. 3K 9:18 12K 42:15 21K 1:18:36 Futás könyvek szerzője: Könyvei a DiBookon: https://dibook.hu/szerzo/adam-g-steve Könyvei a Bookline-on: https://bookline.hu/search/search.action?page=1&searchfield=Adam+G.+Steve

Témába vág

A FutótárShop bajnokai

[products limit="3" columns="3" class="woo" best_selling="true" ]
'Fel a tetejéhez' gomb