Fejlődni szeretnékFutás kezdőknekTudástár

Mik a reggeli futás legégetőbb veszélyei?

Ajánló

A reggeli futás számos előnye mellett tartogat veszélyeket is, amelyekkel érdemes tisztában lenned. Némelyeket tudatos hozzáállással elkerülheted, másokról meg jó hogyha tudsz, és esetleg ennek tudatában alakítod a futóedzéseket.

A reggeli futás legégetőbb veszélyei

#1. Nincs időd normálisan étkezni futás előtt vagy után

Ha munka előtt futsz, hajnalban kell felkelned a reggeli futáshoz. Ez magával hozhatja, hogy nincs időd normálisan táplálkozni futás előtt vagy épp utána. Ez pedig komolyan visszaüthet. Nyilván amúgy sem babgulyással nyitnád a reggelt, de a futás előtti táplálkozás kulcsfontosságú lehet.

A táv sem mindegy. Félórás kocogásnál logikus módon kevésbé lesz jelentősége az étkezésnek. 1 óra vagy még inkább afölött az a néhány falat energia is hiányozhat.

#2. A teendők könnyebben elvehetik a figyelmed a futásról

Ha vérmesebb szándékaid vannak a futással, mondjuk egy félmaraton teljesítése, komplexebb edzésmunkát kell végezned. Ennek minőségét befolyásolhatja a reggeli futás, ha mondjuk kevésbé tudsz odakoncentrálni, mert már a napi teendőkön pörögsz.

Rosszabb esetben eleve késésben vagy, és kapkodva futod a reggeli futóedzést, hogy mindenre legyen időd. Ez komolyabb célok esetén hátrányos lehet.

futas

#3. Reggeli futás esetén könnyebben megsérülhetsz

Lehet, hogy szellemileg frissebb vagy reggel, de a tested épphogy elkezdte a napot. Az ízületek merevek és az izmok rugalmatlanok lehetnek az ágyból való felkeléskor. A fentebb említett esetleges sietség magával hozhatja, hogy elnagyolod a bemelegítést vagy időt sem szakítasz rá.

Ez önmagában megsokszorozza a sérülés esélyét. Ha még hozzátesszük, hogy a hajnali kelés miatt figyelmetlenebb is lehetsz például egy talajfogásnál vagy gödör kikerülésnél, az csak növeli a sérülés kockázatát.

+1. Reggeli futás során nehezebb komplex edzésmunkát végezni

Ha hosszútávfutás a célod, vagy időeredményt javítanál, a résztávozás és interval futások talán kevésbé praktikusak a reggeli órákban. Ezeknél egyrészt, ha lehet még sarkalatosabb pont a kiadós bemelegítés és levezetés, ami elmaradhat a reggeli sietségben, másrészt meg kimerülhetsz annyira tőlük, aminek a munkahelyen látod kárát. Az intenzív reggeli edzés déli fáradtsághoz vezethet.

reggeli futás előnyei

A reggeli futásnak nem csak árnyoldala van, hanem előnyei is

Nem lennék korrekt, ha kihagynám a reggeli futás előnyeit. Ugyanis a fentebb említett veszélyek mindegyikét kigolyózhatod, ha neked a reggeli edzés jön be. Arra áll rá a bioritmusod, és köszönöd szépen, neked ez így tökéletes. Bőven van időd, és képes vagy minőségi edzésmunkát végezni. Vagy csupán az egészségmegőrzés a célod, és azt meg kényelmesen kiszolgálják a könnyed reggeli futások.

  • Az időjárás gyakran hűvösebb reggel, így kellemesebb a futáshoz.
  • A világosban való futást biztonságosabbnak érezhetjük, mint a sötétben való futást.
  • A reggeli edzés energialöketet adhat, amely segíthet beindítani a napot.
  • A reggeli futás jobb alvást eredményezhet:Egy 2014-es tanulmány szerint szerint, amely a reggel 7, 13 és 19 órakor edző emberek körében készült, azok, akik reggel 7 órakor aerob edzést végeztek, több időt töltöttek mély alvással az éjszaka folyamán.

 

Reggel vagy délután fuss, ha jobb teljesítményt akarsz elérni?

 

Ha a futásra, mint fittséged megőrzésére gondolsz valószínűleg nem számít, hogy a nap melyik szakában futsz, amíg következetesen végzed az edzésprogramot.

2012-ben a Journal of Strength & Conditioning Research című folyóiratban megjelent tanulmány szerint az edzés rendszeressége nagyobb hatással van a teljesítményre, mint a választott napszak.

De ha a jobb teljesítmény érdekében edzel, egy kerékpárosok körében végzett  2009-es tanulmány kimutatta, hogy a reggel 6 órai edzések nem eredményeztek olyan magas teljesítményt, mint a délután 6 óraiak

 

Ennek ellenére további kutatásokra lesz szükség, hogy mindezt teljes bizonyossággal megállapíthassuk. Alapvetően, hogyha te úgymond reggeli ember vagy, akkor komfortos lesz számodra a reggeli futás, ha inkább esti, akkor pedig az lesz a nyerőbb.

Mi a helyzet a zsírégetéssel?

A Journal of the International Society of Sports Nutrition című szaklapban megjelent 2014-es tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy nem volt különbség a zsírvesztésben azok között, akik étkezés után edzettek, és azok között, akik éhgyomorra edzettek. Ez esetben tehát lényegtelennek tetszik az időpont.

 

Összefoglalás:

Ha a futásra, mint fittséged megőrzésére gondolsz valószínűleg nem számít, hogy a nap melyik szakában futsz, amíg következetesen végzed az edzésprogramot.

Ha hosszútávfutás a célod, vagy időeredményt javítanál, a résztávozás és interval futásokat célszerűbb az esti időszakban tartani.

Alapvetően, hogyha te úgymond reggeli ember vagy, akkor komfortos lesz számodra a reggeli futás, ha inkább esti, akkor pedig az lesz a nyerőbb.

 

Az okos futó olvas is..

Kérj azonnali blogértesítőt,
és meglepünk egy ajándékkal.

Kérlek, add meg az email címed itt:

Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!

Bármikor leiratkozhatsz a hírlevélről. Marketing anyagot nem küldünk részedre. Adatkezelési irányelveinket itt találod. 

Forrás
Forrás
A Szerzőről:

Adam G. Steve.

Polgári nevén: Galambos Ádám. 1991 óta fut, melyből bő 10 év volt élsportolói szinten. Közép -és hosszútávfutó. Versenyző. Többek között kismaratoni csapatbajnokság országos harmadik helyezett. 3K 9:18 12K 42:15 21K 1:18:36 Futás könyvek szerzője: Könyvei a DiBookon: https://dibook.hu/szerzo/adam-g-steve Könyvei a Bookline-on: https://bookline.hu/search/search.action?page=1&searchfield=Adam+G.+Steve

Témába vág

A FutótárShop bajnokai

[products limit="3" columns="3" class="woo" best_selling="true" ]
'Fel a tetejéhez' gomb