Ez az őszi futóruházat 7 alapszabálya

Ajánló

Az őszi futóruházat megválasztása keményebb feladat, mint elsőre gondolnád. Az idő már csípősebb, azonban ha túlöltözöl, könnyen beizzadhatsz, ami aztán megfázáshoz vezethet. De ha nem is betegszel meg, az izzadás miatt kényelmetlenné válik a futás, ami rontja a teljesítményedet és a komfortot.

Ahhoz, hogy a futás előnyeit ősszel is maximálisan kihasználhasd, oda kell figyelned az apróságokra. Ezekkel az egészségedet is véded, illetve biztonságossá teheted a futásokat magad számára.

#1. Használj megfelelő cipőt az őszi futáshoz

Akár erdőben, akár közúton futsz, a csúszós őszi körülmények lelassíthatnak, vagy akár sérülést is okozhatnak. Ha ehhez hozzáadod a pocsolyákat, a harmatos füvet és a sáros földutakat, hirtelen a nedves, kényelmetlen edzőcipő és a vízhólyagok is aggodalomra adnak okot.

Sok márka ősszel és télen a legnépszerűbb futócipőinek vízálló változatát is piacra dobja.

Ügyelj rá, hogy a futócipőd légáteresztő anyagból készüljön, a felsőrészen hálós szellőzőnyílásokkal, amelyek fokozzák a légáramlást, hogy a nedvesség távozhasson a cipőből, csökkentve ezzel a vízhólyagok, valamint a nedves, átázott láb kockázatát.

#2. A futózoknit is kulcsfontosságú része az őszi futóruházatnak

A forró és izzadt lábak általában hólyagokhoz vezetnek, mivel a cipő nedvessége súrlódást okoz. Bár a légáteresztő edzőcipő létfontosságú, a megfelelő zokni viselése csökkenti a fájdalmak és a dörzsölődés kockázatát.

A tökéletes őszi futózokni jellemzői:

  • Az izzadságelvezető anyagok.
  • A boltív alatti hálós szellőzés.
  • Valamint a lapos varratok és a szoros illeszkedés.

Ha ösvényen, erdei terepen futsz, válassz a teljes bokát fedő zoknit, hogy megvédjen a sár ellen, és megakadályozza, hogy az olyan törmelékek, mint a gallyak és kövek a cipődbe csússzanak. A merinó gyapjú ideális a terepfutó zoknikhoz, mivel a gyapjú természetes módon izzadságelvezető és hőmérséklet-szabályozó.

#3. Figyelj a réteges öltözködésre

őszi futás.öLtözködés.

Az őszi futások alkalmával hatványozottan megnő a megfázás esélye. Ha bebugyolálod magad, mert már csípősebbnek érzed az időt, azzal azt éred el, hogy 10 perc múlva túlságosan kimelegszel. Úgy viszont valóban túlzottan hideg lesz a hőmérséklet, és pont ez okozhatja a meghűlést.

Nem baj, ha kicsit fázol a futás előtt. Miután bemelegszel, tökélesen komfortosan érzed majd magad, és beizzadni is kisebb eséllyel fogsz.

A megfelelő anyagok rétegezése folyamatosan távol tartja a nedvességet a testedtől, így a tökéletes hőmérsékletet tarthatsz. Ezért az őszi futóruházat esetén mindig izzadságelvezető, gyorsan száradó és lélegző anyagút válassz. Keresd a hálós szellőzőpaneleket és a varrásmentes kialakítást, hogy elkerüld a kellemetlen dörzsölődést.

A réteges öltözködés további kimagasló előnye, hogy ha mégis túlmelegednél, könnyen levehetsz egy réteget, és a derekad köré kötheted.

#4. Az alsónemű is számít az őszi futóruházatnál

Az alsónemű egy esős napon mindent megváltoztathat, és nem csak a melltartókról beszélünk, ez a férfiakra is vonatkozik.

Kerüld a pamutot, hogy csökkentse a kidörzsölődés és a kellemetlen futás kockázatát.

A nők a tökéletes sportmelltartó kiválasztásakor mindig az izzadságelvezető és légáteresztő anyagút keressék.

#5. Ne tedd még messzire a rövidnadrágot!

őszi futóruházat.

Ősszel még mindig lehet rövidnadrágos időjárás, hacsak nem vagy különösen fázós. Ha aggódsz a combod kidörzsölődése miatt, válassz egy 2 az 1-ben rövidnadrágot, amely tartalmaz egy szűk belső rövidnadrágot és egy lazább réteget a felső részen az extra fedés érdekében.
Leggingsnek könnyű vagy vékonyabb anyagokat válassz, nem valószínű, hogy most még extra melegítésre, hőre lesz szükséged, annak ellenére, hogy úgy érezheted, amikor kilépsz az ajtón.

#6. Kerüld a pamutot az őszi futóruházat megválasztásakor

Nem csak a hőt tartja vissza, de felszívja az izzadságot, és a nedvességet a bőrödön tartja, növelve a kidörzsölődés esélyét.

  • Meleg, száraz őszi napokon csak egy alapréteget vagy sárréteget viselj.
  • Az enyhébb, de esős napokon párosítsd az alapréteget egy könnyű futódzsekivel, hogy hűvös és száraz maradj.

#7. Válaszd meg okosan a réteget az őszi futóruházathoz

Az alaprétegnek, mint a bőrhöz legközelebb eső rétegnek, varrásmentesnek és gomboktól, cipzáraktól és zsebektől mentesnek kell lennie, hogy a testhez simuljon. Ez az izzadságelvezető réteg lehet mellény, póló vagy hosszú ujjú.

A hosszú viselethez keress légáteresztő, antibakteriális tulajdonságokkal rendelkező anyagokat, például merinógyapjút.

Ahogy hidegebb lesz, adj egy középső réteget az alaprétegedhez, hideg és nedves napokon pedig vegyél futódzsekit

Ezt a réteget úgy tervezték, hogy melegen tartson, miközben továbbra is távol tartja a nedvességet a testtől.
Egy jó középréteg nem fog melegíteni, ezért keresd a hálós paneleket és az olyan funkciókat, mint a fél cipzárak, hogy jobban szabályozhasd a hőmérsékletet.

A futódzsekinek távol kell tartania az eső és a szél legfájóbb hátrányait, ezért keress vízálló és szélálló darabokat. Az olyan tulajdonságok, mint a ragasztott varratok és a fényvisszaverő képesség pedig elengedhetetlenek.

A jó vízálló futódzseki izzadságelvezető és szellőző, hogy a tested lélegezni tudjon.

Zárszó:

Mint láthatod, az őszi futóruházat kiválasztása is tartogat kihívásokat. És nem csupán a futás szempontjából. Azonban a számos verseny miatt ez az az időszak, amikor a leginkább motivált lehetsz a futásra. Ezért ne habozz, szerezd be a számodra szükséges dolgokat, és gyűjtsd a kilométereket.

További szakmai forrás: The Ultimate Autumn Running Gear Guide | Runners Need

Az okos futó olvas is..

Kérj azonnali blogértesítőt,
és meglepünk egy ajándékkal.

Kérlek, add meg az email címed itt:

Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!

Bármikor leiratkozhatsz a hírlevélről. Marketing anyagot nem küldünk részedre. Adatkezelési irányelveinket itt találod. 

A Szerzőről:

A FutótárShop bajnokai

[products limit="3" columns="3" class="woo" best_selling="true" ]
'Fel a tetejéhez' gomb