Fejlődni szeretnékFutás kezdőknekFutóvilágTudástár

Futók Figyelem! Ősszel is csak pozitívan!

Ajánló

Az évszakok mindig hoznak egyfajta változást az emberek életében.

Tavasszal azt érezzük minden egyre zöldebb, tovább élvezhetjük a napsütést. Sajnos ősszel már más a helyzet. Vannak olyanok is, akiket abszolút nem zavar meg egy évszakváltás, de nem mindenkivel ez a helyzet.

Ahogyan rövidülnek a nappalok és korábban sötétedik, egyre több időt töltünk a négy fal között.

A hivatásos sportolóknál ez nem sokat számít, hiszen nekik a napi edzés a munkakörük része. A hobbi sportolóknál már más a helyzet.

A munka, a család mellett kevesebb idő jut a rendszeres testmozgás beiktatására. Illetve az őszi-téli időszakban jobban beszorulunk a lakásba és nem mindig van lehetőség gyermekek mellett kimenni futni.

A fittséged és a jókedved megőrzése érdekében nagyon fontos, hogy akkor is szakíts időt a mozgásra, amikor ezer a teendő. Az ősz beköszöntével vannak, akik elveszítik a lelkesedést és a motivációt, ezáltal a rosszkedv és a komorság elhatalmasodik felettük.

futas

Előjönnek a különböző kifogások! Most amiatt nem tudok kimenni, mert esik az eső! Most nem fogok futni, mert nagyon hideg van és nem szeretnék megfázni!

A valóság azonban az, hogy éppen a mozgás hiánya fog előbb utóbb legyengíteni és egy esetleges vírust is könnyebben összeszed a szervezetünk.

Kifogások helyett kezdj el tervezni! Hétvégén szervezzetek szabadtéri programokat. Kicsit lehet hanyagolni a futást is, ha most úgy érzed nem erre van szükséged. Lehet más mozgásformát is beiktatni, egy jó túra ősszel a színpompás erdőben. Ez még egy baráti vagy családi programnak is tökéletes, a természet közelsége nyugtató hatású és feltölt energiával.

Most én is ebben az időszakomban vagyok, nehezebben veszem magamat rá a futásra. Engem a korán sötétedés zavar leginkább. Ebből az indíttatásból vettem meg pár éve a futópadot, ami életem egyik legjobb döntése volt. Amikor végképp nincs kedvem esőben vagy hidegben sportolni, csak berakok pár pörgős zeneszámot és már mehet is az edzés.

Néha levertnek érezzük magunkat vagy csak szimplán több stressz ér minket, mint ami a megszokott. Ilyenkor nem kell mást tenned, csak mozognod.

A sport pozitív pszichológiai hatása bizonyított tény, olyan energia szabadul fel bennünk ezáltal, ami elűzi a depressziót.

Szervezetünkben endorfin és dopamin szabadul fel, melyeknek köszönhetően gondtalannak érezhetjük magunkat és elégedettség tölti el elménket. Ezek a pozitív rezgések pedig segítenek motiváltnak maradni. Ha jó érzést társítunk a futáshoz vagy bármilyen más mozgáshoz, pozitív gondolatokat fog csatolni ehhez a tevékenységhez az agyunk.

Kezdő futóknak azt javaslom:

Mindig akkor hagyjuk abba az edzést, amikor a legjobban érezzük magunkat. Ezzel bekapcsolunk egy olyan receptort az agyunkban, hogy legközelebb is akarjuk ezt a tevékenységet, hiszen jó érzés volt számunkra.

Később persze a fejlődésed érdekében már egészen más a helyzet, de eleinte nem szabad totál kikészíteni magadat. Pár hét elteltével nem fog számítani, hogy milyen időjárási viszonyok vannak odakint.

Mire figyeljünk még ősszel?

A megfelelő futóruházat rendkívül fontos! Még nincsen annyira hideg, hogy felvegyél egy szkafandert, de öltözz rétegesen! Ilyenkor lehet a legkönnyebben megfázni.

Azonnal vegyük le a vizes ruhát, amint hazaérünk. Esőben sapka és vízálló ruha használata ajánlott, mert lehetséges, hogy mozgás közben nem fázol, de amint megállsz egy pillanatra már más a helyzet. Ügyelj a folyadékpótlásra! Igaz, hogy már nincsen olyan gyakran szüksége a szervezetednek a vízre, mint 35 fokban, de ne feledkezzél meg a frissítésről most sem.

Végezetül: találd meg a mozgás örömét ősszel is, szívd be magadba az összes D-vitamint, és készülj fel újult erővel a tavaszi versenyekre!

 

A futó akkor is elmegy futni, amikor szélvihar van és leszakad az ég körülötte :)!

 

Fejlődj velem! Futóedző: Zsani edzés.

 

Az okos futó olvas is..

Kérj azonnali blogértesítőt,
és meglepünk egy ajándékkal.

Kérlek, add meg az email címed itt:

Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!

Bármikor leiratkozhatsz a hírlevélről. Marketing anyagot nem küldünk részedre. Adatkezelési irányelveinket itt találod. 

A Szerzőről:

Bánkuti Zsanett

2015-ben határoztam el, hogy teljes életmódváltásba kezdek, amelynek köszönhetően gyökeresen megváltozott az addigi életem. A futással kezdődött minden, februárban álltam rá először a futópadra és már tavasztól jöttek a versenyek ,ez szerelem volt első látásra. Elvégeztem a Fitness Akadémián a sportoktatói tanfolyamot ,idén (2021) pedig a személyi edző képzéssel egészítem ki tanulmányaimat. Ebben a szakmában elengedhetetlen a folyamatos fejlődés, így idén belevágtam még két területen elsajátítani az ismereteimet. Sporttáplálkozási Szakértő, és Gerinc Tréner. Eddz velem!

Témába vág

'Fel a tetejéhez' gomb