Futóvilág

Napi egy futás távoltarthatja a COVID-ot

Ajánló
A fitnesz és az egészség mögötti tudomány folyamatosan változik. Soha nem lesz végleges válasz arra, hogyan éljünk jobban és tovább, hogyan érjünk el többet, vagy hogyan legyünk a legjobbak. De világszerte a tudósok folyamatosan kérdéseket tesznek fel és keresik a válaszokat, hogy egy kicsit közelebb kerülhessenek a megoldáshoz. A sport- és edzéstudomány világában ez általában a sportolók fejlődésének segítésében nyilvánul meg, a biomechanika, a fiziológia, a táplálkozás, a sérülések megelőzése, a pszichológia, az anatómia és a biokinetika jobb megismerése révén.

Amikor előrelépések történnek, a dolgok érdekessé válnak (vegyük például a cipőtechnológiának köszönhető gyorsulást a versenyeken). Nem kell elit futónak lenned ahhoz, hogy hasznot húzz az edzéstudomány fejlődéséből. Ha azon gondolkodsz, hogyan lehetnél csak egy kicsit egészségesebb, futhatnál egy kicsit gyorsabban, és érezhetnéd magad egy kicsit boldogabbnak – itt vannak a legújabb eredmények.

1. Koffein

Egy ideje már tudjuk, hogy a koffein jótékony hatással lehet a futókra, de most már kicsit több útmutatás van az adagolással kapcsolatban. A Nemzetközi Sporttáplálkozási Társaság állásfoglalást adott ki, amely szerint 3-6 mg koffein testtömeg-kilogrammonként a leghatékonyabb dózis az edzésteljesítmény javítására.

 

A tanulság: Számíthatsz a koffeinre. A vizsgálatban az állóképességi sportolók a koffeinnek a legkövetkezetesebb és legnagyobb előnyeit tapasztalták a többi sportolóhoz képest. Ne feledd, hogy egy 2, 5 decis kávéscsésze körülbelül 95 mg koffeint tartalmaz.

2. A combok nem hazudnak

Egy svédországi tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a gyenge külső combokkal rendelkező futóknak nagyobb a sérülésveszélye. A vádli-, térd- és Achilles-sérülésekről számoltak be a legtöbbet, de minden sérült futónak viszonylag gyenge külső combjai voltak.

futas

A tanulság: Ha még nem építettél be erőnléti edzéseket a rutinodba, akkor kezdj hozzá. Győződj meg róla, hogy minden szögből (hajlító, feszítő, oldalsó) megdolgoztatod őket.

3. Futás grafénen

A Manchesteri Egyetem szakértői kifejlesztettek egy futócipőt grafénnel megerősített talppal. A tesztek során megállapították, hogy a grafénhabbal készült cipők kétszer olyan hosszú ideig tartanak, 25 százalékkal nagyobb energia-visszanyeréssel, mint az EVA-habbal készült cipők.

A tanulság: A karbonlapos technológia már sok figyelmet kapott, de úgy tűnik, hogy a szupercipő-bemutató nem fog itt megállni. A grafén a gyors rúgások igazi jövője?

4. The Hills Are Alive

A természet hangjai csökkenthetik a fájdalmat, csökkenthetik a stresszt, javíthatják a hangulatot és fokozhatják a kognitív teljesítményt – derül ki a Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America című szaklapban megjelent tanulmányból.

A tanulság:  Ha a mentális egészségre is vágysz, próbáld ki, hogy a következő futásodat (vagy sétádat) egy parkban teszed meg fejhallgató vagy egyéb hallást zavaró tényezők nélkül.

5. Napi egy futás távoltarthatja a COVID-ot

A testmozgás megvédhet a súlyos COVID-tól. A Kaiser Permanente által az év elején végzett tanulmány közel 50 000 beteget vizsgált, és megállapította, hogy azoknál az embereknél, akik saját bevallásuk szerint következetesen inaktívak voltak, nagyobb volt az esélye annak, hogy az intenzív osztályra kerüljenek vagy meghaljanak a COVID szövődményei miatt.

A tanulság: A világjárvány során a COVID-elővigyázatossági intézkedések eszköztárát kaptuk meg: maszkok, vakcinák, higiéniai tanácsok és a társadalmi távolságtartás. Most a készletet kiegészíthetjük a fizikai alkalmassággal, hogy felvértezzük magunkat egy olyan vírus ellen, amely már így is túl sok embert követelt.

Már az alapvető ajánlott mozgásszint fenntartása, például napi 30 perc séta vagy heti 5 futás elegendő ahhoz, hogy segítsen a szervezetnek a különböző betegségek, köztük a COVID-19 elleni küzdelemben”

– mondta Dr. Robert Sallis, a tanulmány társszerzője.

Az okos futó olvas is..

Kérj azonnali blogértesítőt,
és meglepünk egy ajándékkal.

Kérlek, add meg az email címed itt:

Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!

Bármikor leiratkozhatsz a hírlevélről. Marketing anyagot nem küldünk részedre. Adatkezelési irányelveinket itt találod. 

Forrás
Woman's Running
A Szerzőről:

Adam G. Steve.

Polgári nevén: Galambos Ádám. 1991 óta fut, melyből bő 10 év volt élsportolói szinten. Közép -és hosszútávfutó. Versenyző. Többek között kismaratoni csapatbajnokság országos harmadik helyezett. 3K 9:18 12K 42:15 21K 1:18:36 Futás könyvek szerzője: Könyvei a DiBookon: https://dibook.hu/szerzo/adam-g-steve Könyvei a Bookline-on: https://bookline.hu/search/search.action?page=1&searchfield=Adam+G.+Steve

Témába vág

'Fel a tetejéhez' gomb