Futás Fogyás

Napi 5 km futás és beindul a fogyás? Na, álljunk meg egy szóra!

Ajánló

Napi 5 km futás csodálatos eredményekhez vezethet. Hogy a fogyás köztük van -e, talán nem is lehet kérdés. Van azonban egy-két aggály ezzel kapcsolatban, amit érdemes áttekinteni, mert számos tényező befolyással lehet az eredményre.

Napi 5 km futás és beindul fogyás: Hogyan?

Egy korábbi cikkben átnéztük, milyen lenyűgöző eredményeket érhetsz el napi 5 km futással. Ezekből most mélyebben a fogyással foglalkozunk.

Alapvetően csak akkor fog működni a fogyás, ha az étrendeden is változtatsz, és főleg hosszú távú befektetésként gondolsz saját magadra. Bár a tested átalakulása kezdetben biztosan látványosabb lesz, ha viszonylagosan markánsabb súlyfeleslegtől szeretnél megszabadulni.

Azonban számolj le a gyors eredmények hajszolásával, és a fogyókúrák gyomorgörcsös kínlódásával. Mit tegyél?

  • 4-5 kisebb étkezésre bontsd a napi táplálékbevitelt
  • Alaposan rágd meg az ételt. 40-50 rágás/falat.
  • Száműzd a cukros üdítőket az életedből. Találj olyan cukormentest, ami ízlik.
  • Alkoholt alig, vagy csak nagyon mértékkel fogyassz
  • Építsd be a sportot az életedbe

5 km futás fogyás hatékonyan

futas

Napi 5 km futás fogyás: A problémák!

 

Probléma 1. A napi 5 km futással az a fő galiba, hogy képtelenség hosszútávon fönntartani a lelkesedésedet. Ha tényleg mindennap kimész egy ötösre az a legjobb esetben is egy hónapig szórakoztató lehet, viszont hamar ráunhatsz a dologra.

Megoldása, hogy vagy növeled a távot, vagy beleveszel intervall futásokat is a repertoárodba.

 

Probléma 2. Ha van már némi előéleted akár futásban, akár más egyéb sportban, és aktív is vagy viszonylagosan, akkor az 5 km-ek kevesek lehetnek a fogyáshoz. Ugyanez igaz lehet akkor is, ha nincs meghatározó súlyfelesleged, csak minimális fogyásra van szükséged. A kevesebbet mindig keményebb feladat leadni, makacsabban mennek le.

Megoldása ugyancsak az intervall futások.  Valamint távnövelés, mindinkább kiegészítő sport, erősítő napok alkalmazása.

 

Probléma 3. A legégetőbb probléma a napi 5 km futás és fogyás párhuzamában a túledzés lehetősége. Ha nem tartasz pihenőnapot, az bármilyen edzésmunkára káros hatással lehet. És nem csak az edzésmunkát rombolhatja szét, hanem téged is. Egészségileg és mentálisan is. Irgalmatlan hamar kiéghetsz a nagy igyekezetben.

Megoldása, hogy beiktatsz legalább heti 1 pihenőnapot, amikor nem végzel semmiféle sporttevékenységet. Ha nagyon rágod a kefét, hogy valamit csinálnod kéne, akkor nyújts vagy jógázz, tornázz.

Mivel a tested a pihenőidőszakban „gyógyul” egy-egy sporttevékenység okozta mini „sérülésekből”, ezért kulcsfontosságú, hogy megadd neki az időt a regenerációra. A sérülésekre ne úgy gondolj, mint amik hátráltatnak.

Ezek a sérülések, ahogy begyógyulnak a pihenőidő alatt, azzal teszi a tested erősebbé magát arra, hogy felkészüljön a következő megmérettetésre. Vagyis, így fejlődsz.

Mi a helyzet a fogyással, ha nem futsz napi 5 km-et. Nem lassítod le vele az eredményeket?

Egyszerűen válaszolva, nem. Sőt. A zsírégetés folyamata folytatódik az edzés után is. Ahogy az előbb a pihenőfázisról írtam, a fogyás, zsírégetés is akkor működik jól, ha hajlandó vagy pihenni. Okos fogyás futás edzésterv mellett, fegyelmezett étkezéssel sikerre vagy ítélve.

Ha kíváncsi vagy egy komplett, lélekfókuszú zsírégetés futással alapozásra, akkor iratkozz fel a Fogyás Futással hírlevélre.


Az okos futó olvas is..

Kérj azonnali blogértesítőt,
és meglepünk egy ajándékkal.

Kérlek, add meg az email címed itt:

Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!

Bármikor leiratkozhatsz a hírlevélről. Marketing anyagot nem küldünk részedre. Adatkezelési irányelveinket itt találod. 

A Szerzőről:

Adam G. Steve.

Polgári nevén: Galambos Ádám. 1991 óta fut, melyből bő 10 év volt élsportolói szinten. Közép -és hosszútávfutó. Versenyző. Többek között kismaratoni csapatbajnokság országos harmadik helyezett. 3K 9:18 12K 42:15 21K 1:18:36 Futás könyvek szerzője: Könyvei a DiBookon: https://dibook.hu/szerzo/adam-g-steve Könyvei a Bookline-on: https://bookline.hu/search/search.action?page=1&searchfield=Adam+G.+Steve

Témába vág

'Fel a tetejéhez' gomb