Futás Fogyás

Mit tegyek, hogy lefogyjak?

Egy kétgyerekes anyuka kálváriája

Ajánló

A háttér

Andrea 39 éves, két gyermek anyukája. A sport sohasem volt igazán az erőssége, a családi és munkahelyi teendők pedig szinte teljesen lenullázzák annak az esélyét, hogy önmagára is maradjon ideje. Igazán sohasem tetszett neki az, amit a tükörben látott, de igyekezett megbékélni a feleslegekkel, ami az idő előre haladtával, és nem kis mértékben a két szülésnek köszönhetően egyre több és egyre nagyobb területen volt észrevehető rajta. Ezért úgy döntött, hogy itt az ideje a változtatásnak. Egy alapsportágat választott. Egy olyat, amihez nem kell különösebb anyagi áldozatokat hozni, és nem is kell eljárni sehová. Így kötött ki a futásnál. De hogyan fogjon hozzá? Mit tegyen? Mik legyenek az első lépések? Hogy fog fogyni egyáltalán? Számos kérdés felmerült benne.

 

Legfőbb célja

Célja, hogy le bírjon futni 5-10 km-et, és fogyjon le minél többet. Zárójeles megjegyzés, hogy a fogyás mértéke nagyban változtat mindenen. Ha például 175 cm magas lenne Andrea és mondjuk 73 kilóról szeretne 65-re fogyni, az jóval keményebb és hosszabb munka lesz, mintha mondjuk ugyanezen magasság esetén 88 kilóról szeretne 80-ra lemenni. Ez azért van, mert az első változatnál lényegében átlagos a testalkata (BMI kalkulátor alapján), míg a másik változat már rosszabb. A nagyobb súlyfeleslegből meg egyszerűen könnyebb leadni ugyanazt a mennyiséget.

 

Lelki kérdések

Nézzük bele akkor kicsit Andrea lelkébe. Tudjuk, hogy nem elégedett (igazán sosem volt az) a testével. Ezzel nagyon nincs egyedül. Ki ne akarna változtatni mindig valamit az alakján, amit szebbé, formásabbá tenne? Viszont ami a lelki hátteret illeti, van egy tényező, ami túlmutat ezen. Az Akarat. Az, hogy valóban elhatározza, hogy jobbá, szebbé teszi külsejét, és azt mindenáron meg is akarja valósítani. Ne legyünk kegyetlenek vele, és feltételezzük, hogy a párja így is elfogadja, vonzónak találja, de ettől ő még nincs kibékülve a képpel, akkor fel kell vállalnia, hogy megharcol a céljáért. Mindamellett azt se feledjük el, hogy fogyás ide vagy oda, a mozgás egészségileg és lelkileg is sokat segít az embernek, de erről kicsit később.
Tehát Andrea veszíteni szeretne a súlyából, formásabbá tenné az alakját. Ám ez nem megy egyik napról a másikra. Sőt. A tartós eredmény eléréséhez bizony hosszú, de legalábbis hosszabb út vezet, s ez szerintem így van jól. Annak sokkal nagyobb az értéke, amiért többet küzd, harcol az ember. (Ez az állítás talán az élet bármely területére igaznak bizonyulhat.)
A küzdelem során azonban nagyon fontos a támogatás. Mert az természetes, hogy nem lehet mindig ugyanolyan motiváltnak lenni. Nem lehet mindig hinni a sikerben, és sokszor van szűkség a biztatásra. Viszont előfordulhat, hogy Andrea nem kapja meg ezt a láthatatlan segítő kezet. Hogy a párja inkább tehernek érzi, hogy az „asszony” már megint kitalált valamit, és így kevesebb ideje lesz rá. Ekkor Andreának az is hozzá kell, hogy tartozzon az életéhez, a harcához, hogy tudja, elfogadja, illetőleg elfogadtassa mindenkivel, hogy ennyi bizony neki is jár. Tisztában van azzal, hogy motiválnia kell saját magát, és néha, ha úgy hozza a sors, önmagát kell megdicsérnie.
Itt azonban előbukkan egy másik lényeges elem, a lehetőség eleme. Ugyanis azt feltételezzük, hogy Andreának lesz ideje és energiája bármiféle edzésmunkát végezni a munka, plusz a két gyermek mellett. De a programot úgy alakítjuk ki, hogy a legkevesebb időráfordítással is maximális eredményt hozhasson.

futas

 

A tervezés

Mielőtt bármibe is belefognánk, fel kell mérni, hogy mennyi edzésre lesz alkalma rendszeresen Andreának. Nagyon fontos, hogy tudja, körülbelül hányszor tud egy héten edzeni, mozogni, és azt is, hogy mikor. Ezt előre kell látni, mint ahogy azt is, hogyha nem tudja rendszeressé tenni a sportolást, nem lesz esélye semmiféle sikerre. Nézzük azt, hogy mi lenne a legszerencsésebb. A legüdvözítőbb verzió úgy nézne ki, hogy Andrea esténként el tud szabadulni egy kis időre. Tulajdonképpen fél óránál többre nem is lenne szüksége. Az elején semmiképpen sem, hiszen otthonról futhat, akár bárhol. Persze szerencsésebb valami egészséges környezetben, de ha mondjuk nincs rá esély, akkor kezdetben az is megteszi. Az elszabaduláshoz pedig zárójelben jegyzem meg, hogy amennyiben azt feltételezzük, hogy a gyerekek elég nagyok a biciklizéshez, akkor férjestül, párostul egy közös családi program is lehet az esti kimozdulás. Ha ez nem megoldható, akkor a hajnali órák is vállalhatók, de élettani szempontból, valamint a fogyást figyelembe véve is praktikusabb, ha késő délután, kora este kerül sor az edzésekre.

 

Az edzésterv

Induljunk ki akkor ebből a heti két-három alkalomból. A legjobb verzió szerint Andreának két naponta nyílik lehetősége edzeni. Mondjuk hétfő – szerda – péntek. Vagy kedd – csütörtök – szombat. Ez lenne a legideálisabb, de ez kevésbé lényeges elem. Az a célja, hogy képes legyen lefutni 5 – 10 km-et, és fogyjon. E kettő tényező együtt fog járni a számára, de az első lépés az, hogy megismerje és megszeresse ezt a sportot. Azt pedig csak úgy tudja, ha nem éri csalódás őt az elején. Három pillért kell felépítenie magában. Az első az elszántság, hogy valóban meg akarja csinálni, a másik a fokozatosság, ami azt segíti elő, hogy ne fussa szét magát tíz perc alatt azt gondolván, hogy az milyen hatékony, majd másnap nem tud lábra állni a fáradtságtól, a harmadik pedig részben ehhez kötődik, mert az a türelem, hogy tudja, ez nem a „napi öt perc is elég” jellegű hazugság, hanem előre megtervezett, lelki kikapcsolódás és teljesítményfokozó edzésmunka, amihez idő kell, hogy meghozza gyümölcsét.
Nem árt megismernie a pulzustartományokat is. Ezek az edzés közbeni pulzusszámokat jelentik egy percre kalkulálva, amelyek különféle szakaszokra oszthatók edzéshatékonysági szempontból. Első körben a maximális pulzust határozzuk meg. 220-ból ki kell vonni az életkort. Ez Andrea esetén 220 – 39 = 181. Ennyi a percenkénti maximális pulzusa. Ennek körülbelül a 60%-ánál, 105-110 között kell tartani a pulzusát edzés közben. A kezdeti időkben mindenképp, ráadásul az úgynevezett zsírégető tartomány is itt található, ami egész pontosan a maximális pulzus 60-70%-a. Ennél magasabb pulzusszámot nem szabad tartósan megengedni az elején, szinte teljesen a nulláról indulva.

Az edzéstervét ebben a könyvben találod. 

 

Az okos futó olvas is..

Kérj azonnali blogértesítőt,
és meglepünk egy ajándékkal.

Kérlek, add meg az email címed itt:

Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!

Bármikor leiratkozhatsz a hírlevélről. Marketing anyagot nem küldünk részedre. Adatkezelési irányelveinket itt találod. 

A Szerzőről:

Adam G. Steve.

Polgári nevén: Galambos Ádám. 1991 óta fut, melyből bő 10 év volt élsportolói szinten. Közép -és hosszútávfutó. Versenyző. Többek között kismaratoni csapatbajnokság országos harmadik helyezett. 3K 9:18 12K 42:15 21K 1:18:36 Futás könyvek szerzője: Könyvei a DiBookon: https://dibook.hu/szerzo/adam-g-steve Könyvei a Bookline-on: https://bookline.hu/search/search.action?page=1&searchfield=Adam+G.+Steve

Témába vág

'Fel a tetejéhez' gomb