Tudástár

Mit jelent az okosórák vízállósági besorolása?

Egy okosórától elvárható, hogy vízálló legyen. Főleg, hogyha úszás közben is viselnéd. Azonban A gyártói leírásban sokszor pusztán egy kód szerepel, meg az infó, hogy ez bizony vízálló. Aztán rajtad marad egy hosszabb fürdőzésnél, és hopp, elromlott. Ezt elkerülendő összegyűjtöttem Neked, hogy a FutótárShopban is kapható okosóráknál milyen jelzések, mit jelentenek pontosan.

Mit jelent az IP67 vízállósági besorolás?

Ezt például Az Activa Touch női okosóra esetében láthattad. Ez a futóóra mérsékelten vízálló. Ez azt jelenti, hogy ellenáll a kisebb vízcseppeknek, esőnek, de fürdeni, úszni nem lehet vele. Meleg vízben sose viseljük az órát, mert az hő hatására kitágulhat és károsodhat az elektronika.

Mit takar az IP68 vízállósági mutató?

Az IP68 vízállóságnak köszönhetően az óra úszáshoz, tusoláshoz és kézmosáshoz is nyugodtan, biztonságosan használható. Ilyennel például a Maxim Ribbon sportóra esetén találkozhatsz. Meleg vízben sose viseljük az órát, mert az hő hatására kitágulhat és károsodhat az elektronika.

Mit jelent az IPX7 típusú vízállósági besorolás?

Amit lehet: Bel-/kültéri használat esőben, hóban vagy fröccsenő víz környezetében. Ellenben az úszás mérsékelten ajánlott. Mint bármilyen olyan tevékenység, mely több, mint 1 méteres mélységben történik. Vagy 30 percnél hosszabb víz alatti időtartamtól mélységtől függetlenül. Ilyennel a FutótárShopban többek közt a Kidsafe gyerekórák esetében találkozhattál.

További vízállósági mutatók

Az okosórák vízállósági szabványai persze jóval szerte ágazóbbak. Szóval nézzük a teljes képet, ami túlmutat a saját boltunkon:).

IPX0: Nem védett.
IPX1: Függőlegesen lezúduló csepegő víz (percenként 1 mm csapadéknak megfelelő víz).
IPX2: Csepegő víz 15 fokos dőlésszögig.
IPX3: Spriccelő víz (Szórófejből egy percig)
IPX4: Fröccsenő víz (10 percig szórófejjel vagy oszcilláló csővel).
IPX5: Vízsugár.
IPX6: Erőteljes vízsugarak, például erős permet, zuhogó eső, csónakmosás és durva kültéri körülmények.
IPX7: Ideiglenes vízbe merítés, beleértve a fröccsenést, esőt vagy havat, valamint a zuhanyzást (legfeljebb 1 méter mélységig).
IPX8: Folyamatos vízbe merítés 1 méteren túl, a gyártó által meghatározottak szerint.
IPX9K: Védelem a nagy nyomású és hőmérsékletű vízsugárral szemben (14-16 liter/perc vízmennyiség.

Az ATM minősítés mit jelent az okosóráknál?

Az ATM minősítések valamivel népszerűbbek a kisebb hordható okosórák és fitneszkarkötők esetében, bár ezek is használhatnak IP minősítést, ami korábban elsősorban a nagyobb tárgyak, például fejhallgatók, okostelefonok és hangszórók esetében volt jellemző.

Az 1 ATM-es mértékegység a tengerszint feletti normál nyomásnak felel meg. Az atmoszférák a nyomásvizsgálati mérésekhez képezik le, amelyeket aztán vízmélységre fordítanak le, hogy meghatározzák, mennyit bír el az eszköz.

Például egy okosóra, amely 5 ATM minősítést visel, azt jelenti, hogy 50 méteres mélységi nyomást is kibír. A víznyomás változhat, különösen úszás közben, így egy okosóra vagy fitneszkövető viselhet ATM minősítést, de mégsem biztonságos a vízbe merülés.

Az 1 ATM vagy 3 ATM minősítésű készülékeket nem szabad úszáshoz használni.

1 ATM: 10 méter mélységi nyomás. Kerülje a vízzel való érintkezést.
3 ATM: 30 méter mélységi nyomás. Elkaphatja az eső vagy megmoshatja a kezét, mert van védelem a fröccsenések ellen.
5 ATM: 50 méter mélységi nyomás. Korlátozott vízbe merülés, mint például egy medencében úszáskor.
10 ATM: 100 méter mélységi nyomás. Hosszabb vízbe merülés, például búvárkodás az óceánban.
20 ATM: 200 méter mélységi nyomás. Nagy igénybevételű vízi sportok, például szörfözés és jet ski.

Ebből a felsorolásból is látszik, hogy okosóra vásárlás előtt hasznos utánanézni a vízállósági mutatónak, nehogy később érjen kellemetlen meglepetés. Főleg, hogy sok esetben csak az adatot adják meg, és a leírásban sem szerepel a pontos információ. Mert az ugyan jogilag igaz lesz, hogy az okosóra vízálló, azonban az arány és az egyéb tényezők nagyban befolyásolják annak mértékét.

Forrás: Digitaltrends

 

 

Adam G. Steve.

Polgári nevén: Galambos Ádám. 1991 óta fut, melyből bő 10 év volt élsportolói szinten. Közép -és hosszútávfutó. Versenyző. Többek között kismaratoni csapatbajnokság országos harmadik helyezett. 3K 9:18 12K 42:15 21K 1:18:36 Futás könyvek szerzője: Könyvei a DiBookon: https://dibook.hu/szerzo/adam-g-steve Könyvei a Bookline-on: https://bookline.hu/search/search.action?page=1&searchfield=Adam+G.+Steve

Témába vág

'Fel a tetejéhez' gomb