FutóvilágMaratoni futás

Miért választják egyre többen az Ultra világát?

Ajánló

Minden ember valami céllal kezd el futni.

Valaki szimplán hobbiból, valaki fogyni szeretne, valaki versenyekre járna. Egy dolog közös mindenkinél, a mozgás szeretete. Amikor jönnek a sikerek, akkor mindig jönnek az újabb célok is.

Ez nálam sem volt másképpen.

Mindig arra vágytam, hogy egyszer az életben teljesíthessek egy Maratont. Úgy képzeltem, hogy az olyan igazi Flow érzés lehet. Miután ezt megtapasztaltam, elkezdett furdalni a kíváncsiság…Mi következik ezután? Milyen érzés lehet egy ennél is nagyobb távot lefutni?

Manapság egyre népszerűbb a nők körében is az Ultrafutás. Ezeknél a távoknál azonban már be kell tartani néhány játékszabályt, ha szeretnénk az egészségünket is megóvni. Senkinek sem az a célja, hogy a nagy álmok megvalósítása közepette lesérüljön, vagy esetleg műtétre is sor kerüljön.

Mindennek a titka, a fokozatosság elvének betartása. Türelmesnek kell lenni magunkhoz és meg kell adni a kellő felkészülési időt a szervezetünknek. Ilyen távoknál ugyanis a szervezetnek hozzá kell szoknia az extrém terheléshez. A hosszú futásaid után mindig hagyj időt a regenerációra.

A fejlődésed ezektől a pihenőidőktől ugyanannyira függ, mint a befektetett edzésmunkától.

futas

A fokozatos terheléshez az ízületeidnek, a szalagoknak, a keringési rendszerednek hozzá kell szoknia. A legfontosabb, hogy figyeld a tested jelzéseit és mindig azokra erősítsél rá, ami a leggyengébb láncszem.

Nálam mindig a csípővel és a bokaszalagokkal volt probléma. Így olyan edzéstervet alakítottam ki, ami kifejezetten ezekre a területekre nyújt megfelelő megoldást. Javasolnak a szakértők ilyenkor több keresztedzést is beiktatni és az legyen minél változatosabb. A jóga és az úszás vált be számomra a legjobban. Segített a futástól megkötött izmokat lelazítani.

Az ultratávokon a teljesítmény a megfelelő frissítésen is múlik. Ki kell tapasztalni a gyomrodnak mi a legmegfelelőbb táplálék. Ne aznap kezdjél bele kísérletezni, mert annak a versenyed látja kárát.

A magnézium tartalmú készítmények gyakran okoznak hasmenést vagy egyéb bél és gyomor panaszokat.

Sajnos meggyűlt már nekem is ezzel a bajom. A felkészülésedet ne ez rontsa el. A megfelelő mennyiségű folyadékbevitelre is oda kell figyelni. Tesztelj az edzéseken több izotóniás italt, hogy később már rutinosan fogyaszd.

A lényeg: élvezd a versenyt, fusd le örömből!

Egy ilyen távnál már mindenki Győztes!

 

Eddz És fejlődj velem itt.

Az okos futó olvas is..

Kérj azonnali blogértesítőt,
és meglepünk egy ajándékkal.

Kérlek, add meg az email címed itt:

Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!

Bármikor leiratkozhatsz a hírlevélről. Marketing anyagot nem küldünk részedre. Adatkezelési irányelveinket itt találod. 

A Szerzőről:

Bánkuti Zsanett

2015-ben határoztam el, hogy teljes életmódváltásba kezdek, amelynek köszönhetően gyökeresen megváltozott az addigi életem. A futással kezdődött minden, februárban álltam rá először a futópadra és már tavasztól jöttek a versenyek ,ez szerelem volt első látásra. Elvégeztem a Fitness Akadémián a sportoktatói tanfolyamot ,idén (2021) pedig a személyi edző képzéssel egészítem ki tanulmányaimat. Ebben a szakmában elengedhetetlen a folyamatos fejlődés, így idén belevágtam még két területen elsajátítani az ismereteimet. Sporttáplálkozási Szakértő, és Gerinc Tréner. Eddz velem!

Témába vág

A FutótárShop bajnokai

[products limit="3" columns="3" class="woo" best_selling="true" ]
'Fel a tetejéhez' gomb