Futóvilág

Miért csak futáshoz viseld a futócipődet?

Ajánló
„A futócipők előre irányuló mozgásra készültek, nem pedig oldalirányúra” – mondja Bob Dyer, a Running Niche nevű St. Louis-i cipőbolt társtulajdonosa. A futócipők súlypontja általában magasabban van nagyobb párnázottság mellett, magyarázza. Az olyan tevékenységekhez, mint a cross-tréning vagy az edzőtermi munka – amelyeknek futóként feltétlenül szerepelniük kell az edzéstervedben – alacsonyabb profilú cipőt szeretnél, olyat, amelyet edzőteremre terveztek. Ha keresztedzést vagy súlyemelést végzel az edzőteremben, akkor olyan cipőt kell viselned, amelyet kifejezetten az ilyen típusú edzésekhez terveztek. Olyan cipőket, amelyeket a különböző mozgások figyelembevételével fejlesztettek ki – előre és hátra, oldalra és fel és le.
Vegyük például a teniszcipőket.

 

Ezeket olyan emberek számára tervezték, akik teniszeznek. A teniszben oldalról oldalra és előre hátra mozogsz. Futhatsz teniszcipőben és teniszezhetsz futócipőben is, ha szeretnél. Ha azonban azt szeretnéd, hogy a cipőd tovább tartson, és ne növeld a sérülés esélyét, például bokaficamot, akkor használd a cipőket a rendeltetésüknek megfelelően.

 

Ugyanez vonatkozik bármely más sportágspecifikus cipőre is. Jordansban nem mennél futni, akkor miért kosárlabdáznál futócipőben?
A sportcipőket a sérülések megelőzését szem előtt tartva fejlesztették ki az adott sportághoz. A futócipőket futásra tervezték, nem pedig másra. Ha a futócipőt kizárólag erre a célra tartogatod, pénzt is spórolsz, hiszen ritkábban kényszerülsz cserére.

Mert a futócipőnek 1 kilométer az mindenhol annyi, legyen az akár a boltban vagy az edzőteremben sétálva eltöltött kilométer, akár 1K futás az ösvényen. Akár futsz, akár sétálsz, a cipő akkor is elhasználódik

– mondja Dyer.

 

„Amikor a futócipők, mondhatni, elérkeznek az életük végére, a középtalp párnázottsága száll el.” A középtalp kifejezetten fontos a lengéscsillapítás és a térdre gyakorolt hatások csökkentése szempontjából.
A cipők általában 500 – 750 km-et bírnak ki. Dyer elismeri, hogy a futócipő nagyszerű gyaloglócipő lehet, de ha csak futásra tartogatod őket, akkor a teljes futásteljesítményt kihasználhatod.

 

Ha okosórát viselsz, és megpróbálsz napi 10 000 lépést megtenni, az nagyjából 7-8 km-et jelent. Ha heti három napon viseled a futócipődet, miközben nem futó tevékenységeket végzel, az heti plusz 21-24 K-t jelent. Ha a 35.000 forintos futócipőt futásra, a kb 20 ezer forintos edzőtermit az edzőteremben használod, akkor pénzt takarítasz meg azzal, hogy nem kell hamarabb venned egy másik párat.

 

futas
Dyer még azt is ajánlja a futóknak, hogy több edzőcipővel rendelkezzenek, hogy a hét folyamán váltogathassák azokat. Különösen azoknak a futóknak, akik több tíz kilométert tesznek meg.
„Ha mindig ugyanabban a cipőben voltál, és heti 50-60 kilométert mérföldet döngetsz, akkor minden alkalommal pontosan ugyanazokat az izmokat dolgoztatod” – mondja.
Ehelyett azt ajánlja a futóknak, hogy váltsanak a különböző esésű cipők között.
„Ez azt eredményezi, hogy a futó kissé eltérő izmokat használ a lábától egészen a csípőjéig”.

 

Még egy utolsó szép eredménye annak, ha ragaszkodsz ahhoz, hogy a sportcipőidet az adott sportra használod.
Elkezdesz kialakítani egy szokást. Amikor felveszed a futócipőt, az elméd elkezdhet társítani azzal a bizonyossággal, hogy valóban futni mész. És kinek ne lenne szüksége kis mentális trükkre, hogy néhány nap rávegye magát az edzésre?

 

Az okos futó olvas is..

Kérj azonnali blogértesítőt,
és meglepünk egy ajándékkal.

Kérlek, add meg az email címed itt:

Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!

Bármikor leiratkozhatsz a hírlevélről. Marketing anyagot nem küldünk részedre. Adatkezelési irányelveinket itt találod. 

Forrás
Woman's Running
A Szerzőről:

Adam G. Steve.

Polgári nevén: Galambos Ádám. 1991 óta fut, melyből bő 10 év volt élsportolói szinten. Közép -és hosszútávfutó. Versenyző. Többek között kismaratoni csapatbajnokság országos harmadik helyezett. 3K 9:18 12K 42:15 21K 1:18:36 Futás könyvek szerzője: Könyvei a DiBookon: https://dibook.hu/szerzo/adam-g-steve Könyvei a Bookline-on: https://bookline.hu/search/search.action?page=1&searchfield=Adam+G.+Steve

Témába vág

A FutótárShop bajnokai

[products limit="3" columns="3" class="woo" best_selling="true" ]
'Fel a tetejéhez' gomb