Tudástár

Mi az a VO2 Max? Hogyan és miért mérik?

Ajánló

A VO2 max a teljesítmény diagnosztika egyik vizsgálati része. Terheléses vizsgálat során mérik, speciális eszközzel. A pulzuskontrollos edzésekhez valamint a pulzuszónákhoz kapcsolódik.

„Az, hogy mennyi a szervezet által maximálisan felvehető és szállítható oxigén mennyisége, pontosan mérhető a VO2 max érték segítségével, amely megmutatja, hogy hogy hány milliliter oxigént szállít és vesz fel a test 1 kilogrammja  percenként (ml/kg/min)”.

Forrás: Sportorvosi központ

Másképpen Megfogalmazva:

A VO2 Max mérés a maximális oxigénfogyasztást méri a sportoló teljesítménye során. Figyeli a pulzusszámot, és meghatározza, mikor megy át az aerob folyamat anaerobba. (A fáradtsági szintedtől függően). És így tudni fogod, hogy mikor melyiket kell alkalmaznod, milyen pulzusszámot kell elérned vagy milyen pulzusszámon kell tartanod magad az adott edzési cél eléréséhez. Például fogyás, edzettségi állapot növelés.

futas

A VO2 Max szintjét meghatározza az edzettségi állapot, az életkor, és a genetikai tényezők is. Bármilyen összehasonlítás más sportolóval, más egyénnel csak akkor számít, ha a vizsgálat azonos napszakban, azaonos körülmények között történt.

Élsportolóknál érdemes egyáltalán foglalkozni vele, mert a maximális pulzusszám 93-98%-ánál lehet meghatározni az értékét, ahová hobbisportolóként nem ajánlott gyakorta eljutni.

Fejleszthető -e a VO2 Max?

Igen, de csak korlátokkal. Hobbisportolóként ezzel nem kell, és talán nem is szabad foglalkozni pontosan a magas pulzustartomány miatt. Azonban „belefuthat” az ember egy – egy résztávos edzés alkalmával.

Bár a VO2 max  értéke fokozható, de korlátai azért vannak, hiszen a nagyságát befolyásoló tényezők nagyrészt állandók. Az egyik ilyen tényező például a maximális pulzus, amit a legkeményebb edzés sem képes növelni, sőt, ahogy öregszünk, egyre alacsonyabb. A másik, az egy szív-összehúzódással pumpált vér mennyisége, amely részben genetikailag meghatározott. Ez utóbbi azonban edzéssel növelhető, hiszen a szív is izom, az edzés hatására nagyobb és hatékonyabb lesz.

Forrás: Sportorvosi Központ

Mindamellett tartja magát az a tézis, hogy aki sem élsportolói múlttal nem rendelkezik, se nem edz szigorú edzői felügyelet alatt, az inkább élvezze a sport és a futás örömét, és ebben lássa és élje meg a teljességet. Figyeljen az egészségére, és a jó közérzet megteremtésére.

Az okos futó olvas is..

Kérj azonnali blogértesítőt,
és meglepünk egy ajándékkal.

Kérlek, add meg az email címed itt:

Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!

Bármikor leiratkozhatsz a hírlevélről. Marketing anyagot nem küldünk részedre. Adatkezelési irányelveinket itt találod. 

A Szerzőről:

Adam G. Steve.

Polgári nevén: Galambos Ádám. 1991 óta fut, melyből bő 10 év volt élsportolói szinten. Közép -és hosszútávfutó. Versenyző. Többek között kismaratoni csapatbajnokság országos harmadik helyezett. 3K 9:18 12K 42:15 21K 1:18:36 Futás könyvek szerzője: Könyvei a DiBookon: https://dibook.hu/szerzo/adam-g-steve Könyvei a Bookline-on: https://bookline.hu/search/search.action?page=1&searchfield=Adam+G.+Steve

Témába vág

'Fel a tetejéhez' gomb