Tudástár

Mi az a Max. futás?

Ajánló

A Max. futás rövid távon (nagyjából 200 méterig) „ami a csövön kifér” fogalmát jelenti. Rendszerint a 200 méternél magasabb távokon nem lehet fejet előrehajtva szó szoros értelemben véve folyamatosan a legnagyobb sebességen futni egyszerűen taktikai szempontból sem, hiszen kellenek az erőtartalékok a futás végére is.

Max futás esetén a pulzus bőven átlépi a maximális pulzushoz viszonyított 90%-os értéket. A futó maximális terhelésnek teszi ki a szervezetét. Hosszabb táv esetén a futás végére mindenképpen.  Az oxigénfelvétel maximumra tör, a légzés szaporává válik, az izmok zsibbadni kezdenek. A futó az anaerob zónába lép, ahol maximálisan 1 percig képes tartózkodni. Utána kénytelen lesz lelassulni megadva magát a szervezete igényeinek.

Ezt el lehet érni versenyen, illetve edzéskörülmények között is felmérés vagy résztávos edzés keretén belül.

Az okos futó olvas is..

Kérj azonnali blogértesítőt,
és meglepünk egy ajándékkal.

Kérlek, add meg az email címed itt:

Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!

Bármikor leiratkozhatsz a hírlevélről. Marketing anyagot nem küldünk részedre. Adatkezelési irányelveinket itt találod. 

A Szerzőről:

Adam G. Steve.

Polgári nevén: Galambos Ádám. 1991 óta fut, melyből bő 10 év volt élsportolói szinten. Közép -és hosszútávfutó. Versenyző. Többek között kismaratoni csapatbajnokság országos harmadik helyezett. 3K 9:18 12K 42:15 21K 1:18:36 Futás könyvek szerzője: Könyvei a DiBookon: https://dibook.hu/szerzo/adam-g-steve Könyvei a Bookline-on: https://bookline.hu/search/search.action?page=1&searchfield=Adam+G.+Steve

Témába vág

'Fel a tetejéhez' gomb