Tudástár

Mi a futóiskola és hogyan csináljam jól?

Ajánló

A futóiskola mindig hasznos kiegészítője a futóedzéseknek. Mégis leginkább a szakszerű bemelegítérészének tekinthető. A melegítést ne futóiskolával kezd, előtte mindenképp mozogj, nyújtogass. Egy kiadós futóiskolai gyakorlatsor magas ismétlésszámmal akár a futóedzés főszáma is lehet. Kellő izomlázat, elsavasodást pumpálva az izmokba.

Futóiskolai gyakorlatok

 

Sarokemelés

Kocogó tempóban haladj egyenes háttal. Először Egy – Egy lábad emeld a fenekedhez 10 métert haladva előre, majd fölváltva mehet folyamatosan. 10 méterenként pihenésképp kocogj pár métert. Miután bemelegedtél pörgesd meg minél jobban a mozdulatot, de a sebesség ne menjen a minőség rovására. Maradjon egyenes a háttartásod. Ha keményebb kihívásra vágysz, tedd ugyanezt 30 métereken át.

Magas térdemelés

futas

A sarokemeléshez hasonlóan először egy – egy térdedet emeld a mellkasod irányába. A hátad kocogás közben itt is egyenes maradjon. Karmozgásod  legyen feszes és erőteljes. Adjon lendületet az előrehaladásodnak. Az egy – egy váltogatás után mehet folyamatos magas térdemelés ritmusos előrehaladással. Miután bemelegedtél pörgesd meg minél jobban a mozdulatot, de a sebesség ne menjen a minőség rovására. Maradjon egyenes a háttartásod. Ha keményebb kihívásra vágysz, tedd ugyanezt 30 métereken át.

Indiánszökdelés

Lendületesebb mozgással, egyenes háttal végezd a gyakorlatot. Futás közben hol a jobb kezed lendítésével ezzel egy időben bal térded magasba emelésével szökkenj a levegőbe, majd ahogy talajt érsz szökkenj újra, csak ezúttal a bal kezed lendítsd magasba, miközben a jobb térded emeled fölfelé. Ez tartson 30 méterig, majd kocogj ki a mozdulatból.

Támadójárás

Tedd csípőre a kezed, erősebbik lábaddal lépj előre. Vidd le a testsúlyodat, miközben a hátul lévő lábadat kinyújtod. Mely nyújtva is marad egy pillanatra, majd a hátul lévőt előrelendíted és azzal lépsz. Fontos, hogy a hátad ez esetben is egyenes marad. Haladj így 30 métert, aztán kocogj ki egy keveset. Óvatosan végezd ezt a gyakorlatot. Nehogy meghúzódj.

 

 

 

Az okos futó olvas is..

Kérj azonnali blogértesítőt,
és meglepünk egy ajándékkal.

Kérlek, add meg az email címed itt:

Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!

Bármikor leiratkozhatsz a hírlevélről. Marketing anyagot nem küldünk részedre. Adatkezelési irányelveinket itt találod. 

A Szerzőről:

Adam G. Steve.

Polgári nevén: Galambos Ádám. 1991 óta fut, melyből bő 10 év volt élsportolói szinten. Közép -és hosszútávfutó. Versenyző. Többek között kismaratoni csapatbajnokság országos harmadik helyezett. 3K 9:18 12K 42:15 21K 1:18:36 Futás könyvek szerzője: Könyvei a DiBookon: https://dibook.hu/szerzo/adam-g-steve Könyvei a Bookline-on: https://bookline.hu/search/search.action?page=1&searchfield=Adam+G.+Steve

Témába vág

A FutótárShop bajnokai

[products limit="3" columns="3" class="woo" best_selling="true" ]
'Fel a tetejéhez' gomb