Fejlődni szeretnékFutás FogyásFutás kezdőknek

Mennyi idő után látszik a futás eredménye?

Ajánló

Számos tényezőtől függ, mennyi idő után látszik a futás eredménye. Vannak azonban kulcsfontosságú szabályok, amiket be kell tartanod, ha hosszútávú célod, hogy valóban változtass a külsődön a futás segítségével.

Mi a futás várt (elvárt) eredménye a Te esetedben?

Ahhoz, hogy a kérdésre felelj, tudnod kell, miért is akarsz futni? Vagy miért is futsz? A futás eredménye lehet a jobb közérzeted, az erősebb állóképességed, hogy jobban bírod a napi strapát, és persze lehet az is, hogy az amúgy csodálatos testedet gyönyörűvé alakítod a futás segítségével.

Mindegyik cél más más idő után látszik meg rajtad. Vagyis a cél felé vezető út bizonyos lépései. Amikor megérzed, hogy könnyebben lefutod azt a távot, amibe korábban beletört a bicskád. Vagy a ruhaméret csökkenése előtti mosolygós fázis, amikor egyre beljebb kell húznod az övet, hogy ne essen le rólad a nadrág.

A futás elvárt eredménye legyen reális!

Kulcsfontosságú, hogy tisztában legyél a határaiddal. Persze, ha kezdő futó vagy ezt nehezebben lövöd be. Ha például fogyásból indulunk ki, heti 0.5 – 1kg-nál nagyobbat ne várj el magadtól. Mi több. Az egészséged látná kárát.

Mint ahogy azt se akard, hogy a kezdeti állapotból mindenféle sportmúlt nélkül 3-4 hónap alatt félmaratonig juthatsz.

futas

Lubickolj a kezdeti lendületben a később eredményekért

Ha minél gyorsabb eredményt szeretnél a futásból kihozni, ragadd meg a kezdeti lendületedet. De csakis úgy, hogy nem szállsz el. Okosan vágj bele az edzésekbe. Tartsd be a fokozatosságot.

Az egyetlen célod az legyen, hogy szokássá építsd az életedben a futást. Ha ez megvan, jöhet a következő lépés

 

A futás eredménye törvényszerűen meglátszódik majd. A közérzeted, a hangulatod is kivirágzik. Mert sportolsz. Mert beépítesz valami szuper dolgot az életedbe.

Legyél türelmes! Ne várd, hogy azonnal látszódjon a futás eredménye!

Türelem új embert terem. Bármi is a célod a futással a kezdeti lendület után tovább kell haladnod. Ha sietteted az eredményeket, azok biztosan elmaradnak. És legyél őszinte.

Milliószor komolyabb értékkel bír számodra is egy olyan teljesítmény, amit hónapok munkája előzött meg, mint néhány hetes tinglitangli bohóckodás.

A kitartásod határozza meg a sikeredet. Az elért eredményeket. Lehet elcsépelt szólamnak tűnik, ha visszagondolsz az életed más sikerét is biztos, hogy közvetlenül vagy közvetve sok hónapos/éves gyakorlás, tapasztalatszerzés előzte meg.

Ez a futás esetén sincs másként, és a jó hír, hogy ha okosan csinálod, éveket sem kell várnod az eredményre.

Mennyi idő után látszik a futás eredménye?

Mint láthatod a válasz sokrétű, és elsősorban rajtad múlik. Tapasztalatom szerint, ha kitartó vagy, és valóban okosan választasz futó edzéstervet, akkor 1-3 hónap után látszódnia kell az eredménynek. Ekkor drasztikus fejlődést könyvelhetsz el.

Ezután előfordulhat némi megtorpanás a fejlődés gyorsaságában. Magyarán fejlődni fogsz, viszont lassabban.

A teljes siker, az elérendő céltól is függ. Általánosságban nagyjából 1 év alatt akár a nulláról indulva is felépítheted magad.

Ez természetesen nem azt jelenti, hogy ultrákat fogsz futni, de masszív állóképességed, életvidám lendületed, és csettintésre okot adó alakod lehet.

 

Ha tetszik a gondolat, csekkold a Futás edzéstervet zsírégetésre. Vagy Válogass a többi ingyenes futás edzésterv közül.

Az okos futó olvas is..

Kérj azonnali blogértesítőt,
és meglepünk egy ajándékkal.

Kérlek, add meg az email címed itt:

Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!

Bármikor leiratkozhatsz a hírlevélről. Marketing anyagot nem küldünk részedre. Adatkezelési irányelveinket itt találod. 

A Szerzőről:

Adam G. Steve.

Polgári nevén: Galambos Ádám. 1991 óta fut, melyből bő 10 év volt élsportolói szinten. Közép -és hosszútávfutó. Versenyző. Többek között kismaratoni csapatbajnokság országos harmadik helyezett. 3K 9:18 12K 42:15 21K 1:18:36 Futás könyvek szerzője: Könyvei a DiBookon: https://dibook.hu/szerzo/adam-g-steve Könyvei a Bookline-on: https://bookline.hu/search/search.action?page=1&searchfield=Adam+G.+Steve

Témába vág

'Fel a tetejéhez' gomb