Futóvilág

Lúdtalp futás kisokos: Minden, amit tudnod kell

Ajánló

A lúdtalp futás rákfenéje, hogy rettentően figyelmesnek kell lenned a futótechnikát illetően, különben sűrűn kell fájdalmas időszakokkal számolnod. A lúdtalp azt jelenti, hogy nincs a lábadnak boltozata, vagy a boltozat nagyon alacsony. Ez az egyik vagy mindkét lábnál előfordulhat.

Miért alakulhat ki lúdtalp?

  • Genetikai okokból,
  • a láb vagy a boka sérüléséből.
  • Ízületi gyulladás,
  • cukorbetegség következtében,
  • izomrendszeri rendellenesség,
  • sőt akár a terhesség,
  • az öregedés
  • és az elhízás miatt is.

Bár a terhesség vagy az elhízás visszafordítható okai a lúdtalpnak, sok nem a fentebb felsoroltakból. Ezért meg kell tanulnod elfogadni. Csak azért, mert lúdtalpad van, nem kell lemondanod a futásról.

A lúdtalp tünetei:

  • Lábfájdalom és kellemetlenségérzet a lábadban
  • Csípő- és hátfájás.
  • Megváltozhat a testtartásod, a járás és a futás nehezedre eshet.

Lúdtalppal is lehetsz sikeres és sérülésmentes futó. Csak tudnod kell, hogyan kell csinálni.

futas

Ehhez nyújtok segítséget ebben a cikkben. Olvasd el.

Honnan tudom, hogy lúdtalpas futó vagyok?

Állj lábujjhegyre, vagy nyomd a nagylábujjadat, amennyire csak lehet. Kialakul a lábfejed boltozata? Ha nincs boltozatod, vagy nagyon alacsony, az azt jelenti, hogy lúdtalpad van.

A lúdtalpból eredő fájdalom nem közvetlenül a lúdtalpnak köszönhető, hanem a láb túlzott pronációjának. A túlzott pronáció azt jelenti, hogy a lábfejed túlságosan befelé gördül. A lábfej normális befelé gördülését minden lépés végén, amikor járunk és futunk, pronációnak nevezzük. Ez azért történik, hogy elnyelje a lábfej ütéseit. Túlpronáció esetén a lábfej túlgördül azon a ponton, amely a lengéscsillapításhoz szükséges. Ez befolyásolja a súlyeloszlást, ami megterheli a lábizmokat, a térdet és a csípőt.

Ez a megterhelés vezet idővel fájdalomhoz.

A lúdtalp futás hátrányai

  • A lábak túlzott pronációja fájdalomhoz vezet. Ezzel a problémával számos futó szembesül. A fájdalom és a kellemetlen érzés nem csak a lábakban, hanem a térdben, az alsó lábszárban, a csípőben és a hát alsó részén is jelentkezhet. Néha előfordulhat, hogy hosszú futás után duzzanatot veszel észre a lábadon.
  • A futók hajlamosak a bokák és a térdek íngyulladására (tendinitis) is. Az állandó kopás ínsérülésekhez és szalagszakadáshoz vezethet. A lúdtalpas futók hajlamosabbak a sportsérülésekre, mint mások.
  • Sípcsontrándulás. Futás közben akut fájdalom jelentkezhet a sípcsontban. A sípcsontrándulás gyakori, ha hosszabb ideig kemény talajon futsz.
  • A gyakori fizikai aktivitás miatt a futók hajlamosak a gyakori súrlódás miatt bütyök (a nagylábujj tövében lévő ízületben kialakuló csontos dudor) és bőrkeményedés (durva, megvastagodott bőrfelület a talpon) kialakulására.

A legtöbb ilyen szövődményt elkerülheted, ha megérted, hogy lúdtalpad van és a futómozgásod tökéletesítésével és lúdtalpas futócipővel kigolyózod a problémát.

Megoldások, ha lúdtalppal futsz

Több ezer lúdtalpas futó van szerte a világon, akik jól futnak. Sőt, a világ legjobb futói közül néhányan lúdtalpasak. Nagyon sok megoldás létezik a lúdtalpas futás problémára.

LúdtaLp futás.I.

  • Tanuld meg a helyes futótechnikát. Tarts egyenes testtartást futás közben, hogy megelőzd a komplikációkat a lúdtalpas futás során. Keress fel futószakboltot. Ott segítenek megmérni a lépéseidet és a lábboltozatodat. Tanácsot kapsz, milyen legyen a talajfogásod lúdtalp futás közben.
  • Viselj megfelelő futócipőt a lúdtalphoz. Erre is egy szakboltban lelhetsz rá. Nem vagyok shopping király, de egyszer másfél órán át választottam futócipőt lúdtalp nélkül, szóval csak nyugodtan válogass.
  • Talpbetét. A talpbetétek a futócipő belsejébe helyezhetők. Ezek további támogatást nyújtanak, és fenntartják a láb megfelelő igazodását és stabilitását. Vagy gyógytornásztól, vagy ortopédustól kérj segítséget hozzá.
  • Íngyulladás esetén használj bokarögzítőt.
  • Végezz speciális gyakorlatokat.

    1. Nyújtás. A lúdtalpas futóknak minden futás után nyújtaniuk kell. Főbb izomcsoportok például a négyfejűizom, a combfeszítők, a csípőhajlítók, a vállak, a tricepsz. Koncentrálj mindkét lábfej boltozatának nyújtására is.
    2. Gyógyzsinóros nyújtás. Ez egy speciális nyújtógyakorlat a lúdtalpas futók számára, ahol az Achilles-ínt és a hátsó vádliizmokat nyújtod.
    3. Golflabdagurítás. Egy golflabdát a lábfejed alá helyezel ülés közben, és előre-hátra görgeted. Ez megnyújtja a talpi szalagot.

  • Fuss puhább, sík felületeken. Füves pálya vagy klasszikus rekortán futópálya jó lehet.
  • Ne legyints a fájdalomra. Ha futás közben tartósan fájdalmat érzel, kérj segítséget egészségügyi szakembertől. Előfordulhat, hogy rövid ideig gyulladáscsökkentő fájdalomcsillapítót kell szedned. A pihenés is fontos lehet. A fájdalom figyelmen kívül hagyása csak ront a fájdalmon, és nagyobb lesz a súlyos sérülés kockázata.

Mélyebb szakmai forrásom: Flat Feet in Runners – All You Need to Know | Running Shoes Guru

Az okos futó olvas is..

Kérj azonnali blogértesítőt,
és meglepünk egy ajándékkal.

Kérlek, add meg az email címed itt:

Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!

Bármikor leiratkozhatsz a hírlevélről. Marketing anyagot nem küldünk részedre. Adatkezelési irányelveinket itt találod. 

A Szerzőről:

Adam G. Steve.

Polgári nevén: Galambos Ádám. 1991 óta fut, melyből bő 10 év volt élsportolói szinten. Közép -és hosszútávfutó. Versenyző. Többek között kismaratoni csapatbajnokság országos harmadik helyezett. 3K 9:18 12K 42:15 21K 1:18:36 Futás könyvek szerzője: Könyvei a DiBookon: https://dibook.hu/szerzo/adam-g-steve Könyvei a Bookline-on: https://bookline.hu/search/search.action?page=1&searchfield=Adam+G.+Steve

Témába vág

A FutótárShop bajnokai

[products limit="3" columns="3" class="woo" best_selling="true" ]
'Fel a tetejéhez' gomb