Futás kezdőknek

Kezdő futó tempó: így határozd meg!

Ajánló

A kezdő futó tempó megválasztása nem ördöngösség, de érdemes betartani vele kapcsolatban egy-két alapszabályt. Szeretnék Neked Segíteni, hogyan érdemes meghatároznod a sajátodat.

Ne a számokra figyelj!

A fő szempontod a fokozatosság legyen. A súlyzózást sem húsz kilós súlyokkal kezdenéd el, vagy éppen a tanulóvezetők sem az M7-esre gurulnak ki az első útjukon.

Ezt a fokozatosságot nem csak az edzéseken megtett távolságban, hanem a tempóban is meg kell tartanod. Ha gondolkodás nélkül kezdesz futni, amolyan mindent bele alapon, hamar föladhatod. 

Ezért első körben az a lényeg, hogy betartsd a fokozatosság elvét. Ezt kétféle módon teheted meg:

  • Az egyik, hogy fegyelmezett vagy, és lassan növeled a távokat. Mondjuk hetente 500 méterrel – max 1 kilométerrel futsz többet. És azt is egészen lassan.
  • A másik, hogy zömmel sétákkal indítod a futóedzéseket, és csak akkor váltasz kocogásra, amikor eléggé megerősödtél.

Ebből a két módszerből kitűnik, hogy maguk a számok, magyarán a futótempó elhanyagolható tényező. A fókusz azon van, hogy hozzászoktasd magad a futóedzésekhez, és úgy haladj előre, hogy megtartod a lendületedet.

futas

A kezdő futó tempó az, amiben jól érzed magad, és nem kell erölködnöd

Mivel kezdő futóként a rendszeres futás beépítése az életedbe az elsőszámú feladatod, kulcsfontosságú, hogy pozitív élmény legyen számodra az edzés.

Ezért kell arra koncentrálnod, hogy minden futólépésed valóban teljes jóérzéssel töltsön el. Ne zsibbadj, ne lélegezz nehezen, stb. Ezt pedig csak úgy érheted el, ha könnyű, lassú, erőlködésmentes tempót választasz.

Ez akkor is igaz, ha jobb az alaperőállapotod, és már kezdőként többet tudsz futni, kocogni, és akkor is megállja a helyét, ha az első hetekben több futóedzésed többnyire sétából vagy sétafutásból áll.

Milyen legyen a kezdő futó tempó?

Ha futóalkalmazást használsz, hogy mérd a teljesítményedet, az majd megmutatja, sőt akár be is mondja az aktuális adataidat. Ha korábban nem sportoltál, akkor ez csordultig tölthet motivációval. Látod majd a növekedést a lépésszámok, kilométerek és tempók tekintetében. És mivel a kényelem, a friss levegő, a futáshoz való hozzászokás lesz az első hetek igazi kihívása, a kezdő futótempó lehet akár 8-9 perc között is kilométerenként, de több sétálós szakasz esetén akár a 10 perces ezer méterek is megfelelőek lehetnek.

Ebből adódik, hogy nem létezik szégyellnivaló futótempó. Már azzal mesés dolgot teszel, hogy húsz/harminc percet a szabadban, aktív mozgással töltesz. Ha heti három alkalommal megteszed, a fejlődés sem várat sokáig magára. Így 2-3 hónapon belül elkezdhetsz foglalkozni a futó tempód növelésével.

Szeretnél korrekt módon felkészülni a kezdeti futós kihívásokra? Nézd meg a Futás kezdőknek A-tól Z-ig képzésünket!

Az okos futó olvas is..

Kérj azonnali blogértesítőt,
és meglepünk egy ajándékkal.

Kérlek, add meg az email címed itt:

Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!

Bármikor leiratkozhatsz a hírlevélről. Marketing anyagot nem küldünk részedre. Adatkezelési irányelveinket itt találod. 

A Szerzőről:

Adam G. Steve.

Polgári nevén: Galambos Ádám. 1991 óta fut, melyből bő 10 év volt élsportolói szinten. Közép -és hosszútávfutó. Versenyző. Többek között kismaratoni csapatbajnokság országos harmadik helyezett. 3K 9:18 12K 42:15 21K 1:18:36 Futás könyvek szerzője: Könyvei a DiBookon: https://dibook.hu/szerzo/adam-g-steve Könyvei a Bookline-on: https://bookline.hu/search/search.action?page=1&searchfield=Adam+G.+Steve

Témába vág

A FutótárShop bajnokai

[products limit="3" columns="3" class="woo" best_selling="true" ]
'Fel a tetejéhez' gomb