Futóvilág

Így működik a futók keto diétája

Ajánló

Így működik a ketogén diéta

A tányérodon a keto diéta valami ilyesfélét tartalmaz: kávé és egy sajtos omlett avokádóval, szalonnával reggelire, salátába csomagolt hamburger ebédre, és egy bélszín steak párolt gombával és tejszínes spenóttal vacsorára. Más szavakkal, hagyd el a gabonát, a kenyeret, a gyümölcsöt és a kézműves sört az étrendedből. A ketogén diéta számos okból működik: Egyszerre van szó anyagcsere-változásról és az általános kalóriabevitel csökkentéséről. A szigorú szénhidrátkorlátozás miatt a ketogén diéta nem teszi lehetővé a magas cukortartalmú finomságok fogyasztását, és nem engedi meg az ételek túlságosan nagy választékát sem.

Sok fogyókúrázó tartja magát a tervéhez, és ritkán lépi túl a kalóriacélokat, mert a lehetőségek korlátozottak. Mi értelme van a vajnak popcorn nélkül vagy a tortillának chips nélkül? Ráadásul a szénhidrátok elhagyása végső soron csökkenti a vércukorszint ingadozását, csökkenti az étvágyat, és jelentősen mérsékeli az éhségérzetet. Fiziológiai szempontból a diéta azért hatékony, mert megzavarja a glikolízis szokásos állapotát, amikor a keringő inzulin elősegíti a testzsír raktározását, és blokkolja a zsírsavak felszabadulását a zsírszövetből. Ehelyett ketogén állapotban a zsírtartalékok könnyen felszabadulnak és elfogynak, mivel ketontermelés történik. Ezeket a ketontesteket aztán az agy és az izomszövet üzemanyagként használhatja fel Forrás, hogy pótolja az eredetileg glükózból származó szükségletek egy részét. Ezért nevezik a ketózist néha a szervezet „zsírégető” üzemmódjának.

Mit mond a tudomány?

A ketogén diéta pontos meghatározása a szénhidrát-előírás tekintetében némileg eltérhet, de a közzétett tanulmányok és szövegek egyetértenek abban, hogy az étrendet a következő elvek mentén kell kialakítani:

   1. Rendkívül korlátozott szénhidrátbevitel:

  Napi 20-50 grammnál kevesebb szénhidrát bevitele. Ez a teljes napi kalóriabevitel kevesebb mint 5-10 százalékát jelenti.

 1. 2. Megfelelő mennyiségű fehérje a test szükségleteinek támogatására:
 1. 3. Magas zsírtartalom: A napi kalóriák körülbelül 75 százalékának biztosítása. Összességében a napi bevitelednek legalább kétszer annyi zsírt kell szolgáltatnia, mint a fehérje és a szénhidrátok minden egyes kombinált grammjának. Például, ha 10 gramm zsírt fogyasztasz, akkor legfeljebb 5 gramm fehérje és szénhidrát keverékét fogyaszd, és a fehérjét válaszd először, mivel az ketogénebb, mint a szénhidrát.
 2. A hatszoros Ironman világbajnok Dave Scott a ketogén diéta felé fordult, mint az egészségét és teljesítményét tápláló üzemanyag. Ez jelentős váltás azokhoz az időkhöz képest, amikor még sportitalokkal és banánnal pótolta az energiakiesést, Scott ma már az alacsony szénhidrát-tartalmú, magas zsírtartalmú étkezésben hisz,
 3. Megfigyelte, hogy ez a laktató, állandó energiát adó étrend javulást eredményezett a teljesítményben, az egészségügyi paraméterekben, sőt még a testösszetételben is. Étvágya csökkent, mivel szervezetét ketózisos állapotba hozta.
 4. A tudomány alátámasztja Scott véleményét: A ketózis két kulcsfontosságú hormont, a ghrelint és a leptint szabályozza, amelyek az éhséget vagy a jóllakottságot jelzik. Ami a fogyást és a testösszetétel javulását illeti, több kutatás is megállapította, hogy a ketózis hatékony. Az egyik tanulmány megállapította, hogy az alacsony kalóriatartalmú ketogén diéta gyors és hosszabb távú fogyást eredményez.
 5. Ez a tanulmány az alacsony kalóriatartalmú ketogén diéta (LCKD) hatásait hasonlította össze a hagyományos alacsony kalóriatartalmú diétával (LCD). Az LCKD 6, 12 és 24 hónap után jelentős hatást gyakorolt a testsúlyra. A 24 hónapos diéta még nagyobb csökkenést eredményezett a testsúlyban, a derékkörfogatban és a testzsír tömegében. Azoknál, akik befejezték a programot, 2 hét, 2 hónap, 4 hónap, 6 hónap, 1 év, 1,5 év és 2 év múlva is szignifikáns hatás mutatkozott a testsúlycsökkenésre.
 6. És ami az általános egészségi állapotot illeti?

 7. Egy 46 férfin végzett vizsgálat két különböző étrend hatását hasonlította össze, ahol az energiabevitel és -leadás kiegyenlítette egymást: egy nagyon magas zsírtartalmú, alacsony szénhidráttartalmú étrend (73% zsír / 17% fehérje / 10% szénhidrát) és egy alacsony zsírtartalmú, magas szénhidráttartalmú étrend (30% zsír / 17% fehérje / 53% szénhidrát). Mindkét kalóriaszűkítő diéta javulást eredményezett a testsúlyban (12 kg fogyás, illetve 11 kg), de a keto diéta már 8 hét után jelentősebb teljes egészségügyi (keringő anyagcsere-markerek) javulást mutatott, szemben a többi diéta 12 hetével. És a fogyás ennél a tervnél jellemzően gyors; ebben a vizsgálatban a diétázók 4,8 kg-ot veszítettek az első négy hét alatt.
 8. A tervet olyan szakértők támogatják, mint Fredrick J. Stare, a neves Harvard T.H. Chan School of Public Health táplálkozástudományi és járványtani professzora: „A zsírszegény diéta visszafelé sült el. Az amerikai elhízásjárvány az egekbe szökött, miközben a zsírbevitelünk csökkent”.
 9. A ketogén diétával kapcsolatos kutatások azonban nem mind pozitívak.

 10. Míg a diétázók élvezik a ketogén étrendet, mert lehetővé teszi néhány olyan étel fogyasztását, amelyeket korábban tilosnak gondoltak, a klinikusok kritizálják a diétát, mert súlyosan korlátozza vagy kiiktatja a teljes kiőrlésű gabonaféléket, a gyümölcsöket és megkérdőjelezik, hogy hosszú távon szolgálják az egészséget.

Regisztrált dietetikusként láttam, hogy ez a diéta milyen pozitív hatásokkal járhat a fogyás, a cukor utáni sóvárgás és az étvágy csillapítása, valamint a krónikus betegségekkel küzdők számára. De rengeteg ügyfelet is láttam már, aki olyan mellékhattásokkal szenvedett, mint a kiszáradás, fáradtság, mikro-tápanyaghiány, a vérzsírszintre gyakorolt negatív hatás, és általános nehézségek, amelyek miatt a keto diéta a komoly távokat futók számára nehéz lehet.

  • – mondja Pamélá Nisevich, dietetikus.

Ki kellene próbálnod?

Ha ki akarod próbálni a ketózást, tudd, rövid távon valószínűleg ártalmatlan lesz, mégis a gyors fogyáshoz vezethet. A hosszú távú biztonságosságát általános populációban vizsgáló klinikai vizsgálatok jelenleg korlátozottak, de jelenleg 36 hónap után is biztonságosnak tűnik. A három éven túlra tekintő kutatások pedig a gyermekkori, epilepsziás gondokkal küzdő populációkra koncentrálódnak, így nem szabad lefordítani őket az általánosan egészséges felnőttekre. Bár a ketogén diéta nagyszerű a gyors fogyáshoz vezet, kétszer is meg kell gondolnod, mielőtt belevágsz – vallja a szakértő. Míg egyes tanulmányok szerint a ketogén diéta betartása akár 36 hónapig is messze meghaladja az alacsony zsírtartalmú étrend elfogadottságát, más tanulmányok szerint a fogyás első néhány hónapja (három-hat hónap) után a diétázók platóba kezdenek kerülni, és a ketogén étrend előnyei egy év alatt hasonlóak voltak az alacsony szénhidráttartalmú vagy a 40/30/30/30-as terv előnyeihez.

futas

Fogyásra, kevesebb éhségre és csökkentett étvágyra, valamint állandó energiaszintre vágysz? Hajlandó vagy néhány hétig teljesen átalakítani az étrendedet, mielőtt alkalmazkodnál ehhez a táplálkozási módhoz? Ha csökkenteni szeretnéd a cukorbeviteledet, nyomon szeretnéd követni a makróidat, és hajlandó vagy nemet mondani a megszokott étkezési és üzemanyag-ellátási módodra, akkor a ketotáplálkozás neked való lehet. Azok, akiknek előnyös a keto étrend, gyakran jelentős súlyveszteséggel küzdenek, de az étrend hívei közé tartoznak azok is, akik jobb megismerést és összpontosítást szeretnének, illetve akik javítani szeretnék az anyagcsere-markereket és a gyulladás szintjét. A keto előnyeit az élsportolók esetében még nem vizsgálták meg teljes mértékben, és a jelenlegi kutatások azt sugallják, hogy a keto nem gyorsítja a teljesítményt, és nem is a megfelelő megközelítés a nagy intenzitású sportok sportolói számára. Tehát ha PR-t szeretnél elérni a következő 10 km-en, vagy ha elkötelezted magad a HIIT edzések mellett, akkor inkább a jó öreg glükózra támaszkodj.

Hogyan működhet a keto diéta a te esetedben?

 

  • Minél szigorúbban követed ezt az étrendet, annál jobb.
  • Szánj egy hónapot a keto diéta szigorú követésére, mielőtt akár egyetlen csalónapot is beiktatnál, mondja Robert Santos-Prowse, klinikai bejegyzett dietetikus, a The Ketogenic Mediterranean Diet és a The Cyclical Ketogenic Diet szerzője. Ezt követően megengedhetsz magadnak „szüneteket” – például némi rizs vagy gyümölcs beépítését.
  • A magasabb zsírtartalmú és alacsonyabb szénhidrátbevitel jobb eredményekhez vezet.

A kalóriák 5 százalékához közelebb eső, szénhidrátból, 20 százalék fehérjéből és 75 százalék zsírból származó makrotápanyag-arányok magasabb ketonszinthez vezetnek, és a fogyás nagy része a zsírtömegből származik, nem pedig a zsír- és a zsírszövet fogyásából.

  • Ne vidd túlzásba a fehérjét.
  • Hidratálj. Hidratálj. Hidratálj!

A kezdeti súlyvesztés ennél a diétánál a diurézisnek vagy folyadékvesztésnek köszönhető. Dr. Carolyn Dean, a Nutritional Magnesium Association orvosi tanácsadó testületének tagja arra figyelmezteti követőit, hogy hidratáljanak és pótolják az elektrolitokat, különben könnyen dehidratált állapotba kerülhetnek: fejfájástól, fáradtságtól szenvedve. Dr. Dean azt ajánlja, hogy a testsúlyunk (Kilóban Kifejezve) felét szorozzuk meg 30-cal, és annyi milliliter vizet fogyasszunk napi szinten. Minden negyed liter ivóvízhez adj ¼ teáskanál tengeri sót vagy ásványi anyagokban gazdag himalájai sót, valamint egy teáskanál magnézium-citrátport.

 • Tervezz előre.

Valószínűleg nem szoktál zsiradékkal jóllakni, ezért előre kell tervezned, hogy a megfelelő ételek rendelkezésre álljanak, amikor megéheze.


A Sweat című könyvből földolgozt:. Eat. Repeat. via Pamela Nisevich Bede a VeloPress engedélyével.

Forrás link

Az okos futó olvas is..

Kérj azonnali blogértesítőt,
és meglepünk egy ajándékkal.

Kérlek, add meg az email címed itt:

Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!

Bármikor leiratkozhatsz a hírlevélről. Marketing anyagot nem küldünk részedre. Adatkezelési irányelveinket itt találod. 

A Szerzőről:

Adam G. Steve.

Polgári nevén: Galambos Ádám. 1991 óta fut, melyből bő 10 év volt élsportolói szinten. Közép -és hosszútávfutó. Versenyző. Többek között kismaratoni csapatbajnokság országos harmadik helyezett. 3K 9:18 12K 42:15 21K 1:18:36 Futás könyvek szerzője: Könyvei a DiBookon: https://dibook.hu/szerzo/adam-g-steve Könyvei a Bookline-on: https://bookline.hu/search/search.action?page=1&searchfield=Adam+G.+Steve

Témába vág

'Fel a tetejéhez' gomb