FélmaratonFutóvilágMaratoni futás

Így kerüld el a hőgutát futás közben

Ajánló

Már csak 400 méter volt hátra a 2016-os Nemzetközi Triatlon Szövetség nagydöntő versenyén a mexikói Cozumelben, amikor Jonny Brownlee számára leállt a szekér. A 26 éves brit triatlonista és olimpiai ezüstérmes versenyző vezette a futamot, szinte biztos volt a győzelemben, amikor futómozgása hirtelen részeg tántorgásba torkollott. Brownlee az út szélére tántorodott, és egy versenybíró vállára esett. A harmadik helyen idősebb bátyja, az olimpiai bajnok Alistair Brownlee futott, aki átvetette Jonny karját a vállán, és az utolsó lépéseken támogatta bátyja bicegő testét, mielőtt átlökte volna a célvonalon, ahol Jonny azonnal összeesett.

Fotó: LIZABETH RUIZ/AFP via Getty Images

A drámai pillanat az állóképességi sport egyik legikonikusabb képévé vált (és az is maradt), csatlakozva a versenynapokon bekövetkezett összeomlások és célba érések sorához: Julie Moss átkúszott a célvonalon az 1982-es Ironman világbajnokságon; Chris Legh összeomlása ugyanezen a versenyen 1997-ben; Gabriela Andersen-Schiess zombis sétája a Los Angeles-i Coliseumban az 1984-es nyári olimpia maratoni távján. A puszta kimerültség e pillanatai megmutatják, mi történik, amikor a sportolókat nem a versenytársak, hanem a saját testük győzi le.

A versenyeket nem mindig a leggyorsabb atléta nyeri meg, hanem néha az, aki a legjobban tudja kezelni az adott napi körülményeket

Az állóképességi sportolók szeretik megtalálni a feltételezett határaikat, majd átlépni azokat. A gyorsabb, messzebbre és keményebbre való törekvést leginkább az az uralkodó hit táplálja, hogy a szívósság és kitartás megfelelő keverékével szinte bármit le lehet győzni.

De bármennyire is szeretnénk, hogy másképp legyen, az emberi testnek valóban vannak véges határai. Ez sehol sem világosabb, mint Jonny Brownlee, Julie Moss, Chris Legh és Gabriela Andersen-Schiess példáján. A közös szál, amely mindezeket az eseteket – és a versenypályán minden évben bekövetkező sok látványos balesetet – áthatja, a hőguta, amely az erőfeszítés és a környezeti elemek találkozásánál jelentkezik.
A hőség az állóképességi sportolók sorscsapása, amely feltárja azt az egyszerű igazságot, hogy a versenyeket nem mindig a leggyorsabb sportoló nyeri meg, hanem néha az, aki a legjobban tudja kezelni az adott napi körülményeket. Az 1970-es évek óta sporttudósok próbálják megfejteni a hőkezelés kódját, remélve, hogy felfedezik azokat a pontos mechanizmusokat, amelyek lehetővé teszik, hogy valaki ugyanolyan gyorsan fusson egy napsütéses nyári napon New Orleansban, mint egy borult őszi reggelen New Yorkban.
Ehhez interdiszciplináris megközelítésre van szükség, amely az anatómia, a fiziológia, a kineziológia, az orvostudomány, a genetika és a meteorológia területeit egyesíti. Így az állóképességi sportok kutatói furcsa társakra találtak, köztük az amerikai hadseregre is. A futástudomány számos mai felfedezése, különösen az extrém környezeti körülményekkel kapcsolatosak, a Massachusetts állambeli Natickban található USARIEM ( U.S. Army Research Institute of Environmental Medicine ) laboratóriumban végzett kutatásokra vezethetők vissza. Ez azért van így, mert mindkét csoport ugyanarra az alapvető kérdésre próbál választ adni:

Van-e mód a hőség meghackelésére? A bányától a hadseregig.

A háborúkat általában nem mérsékelt éghajlaton vívják. Gyakran az elemek veszélyesebbek lehetnek, mint a tényleges ellenség. A dzsungel sűrű hősége, a könyörtelen sivatagi nap és a fojtogató esőerdei páratartalom még a legelitebb katonák erőfeszítéseit is szabotálhatja. A csapatoknak a háború viszontagságaira való felkészítése érdekében az Egyesült Államok főorvosa 1961-ben létrehozta a USARIEM-et.

Egyetlen feladatuk: kitalálni, hogyan segíthetnék a katonákat abban, hogy jobban bírják a büntető körülményeket, mint az ellenség.

Bár egy olimpiai futóverseny meg sem közelíti a háborús megpróbáltatásokat, sok átfedés van az emberi teljesítmény között a harcban és a versenyben

Mindkettő kitartást és állóképességet igényel, és a hőségben mindkettő csökken. Az 1980-as évek elején az amerikai olimpiai atlétikai csapattal dolgozó edzők és fiziológusok kapcsolatba léptek az USARIEM-mel, hogy a forró körülmények között végzett intenzív megterhelések kezelési stratégiáiról érdeklődjenek. A katonai kutatók megosztották a hőakklimatizációra vonatkozó protokolljukat, amely sikeresnek bizonyult a katonák felkészítésében a forró és párás körülmények között végzett intenzív fizikai erőkifejtésre.
A hőakklimatizációs protokollt, amely fokozatos, egyre melegebb körülmények közötti edzést jelent (egy klímakamra segítségével), először a dél-afrikai aranybányákban alkalmazták. A magas terhelések és a 60°C-ot megközelítő hőmérséklet a bányászati környezetet egyedülállóan nagy kihívássá tette a hőterhelés szempontjából, és a dolgozók megbetegedtek, sőt gyakran meg is haltak az extrém hőség miatt.
A bányatulajdonosokat nem annyira az életek elvesztése, mint inkább a munkaerő elvesztése aggasztotta – amikor a munkások hőbetegségben szenvedtek, nem voltak túl produktívak. A profit növelése érdekében meg kellett találniuk a módját annak, hogy növeljék a munkásaik hőtűrő képességét. Ez az akklimatizáció formájában történt: az új munkásokat egy olyan folyamatnak vetették alá, amelynek során napi négy órát töltöttek blokkokon fel-alá lépkedve egy klimatizált sátorban. A sátorban a hőmérséklet minden nap fokozatosan emelkedett, míg a nyolcadik napon be nem fejeződött a protokoll.
„Úgy tűnik, hogy a módszer jelentős gazdasági, fiziológiai és pszichológiai előnyökkel jár” – írta 1965-ben Cyril Wyndham, a vizsgálat vezetője.
A bányákban valóban csökkent a hőbetegségek száma, és nőtt a termelékenység. Úgy tűnt, hogy a hőakklimatizáció, ha módszeresen végezték, csökkentette a szervezet megterhelését, javította a fizikai munkaképességet, és megvédte az agyat, a májat és a veséket a hőkárosodástól.

Az Egyesült Államok hadserege tudomást szerzett a dél-afrikai hőségakklimatizációs vizsgálatokról, és elkezdte kifejleszteni saját változatát a katonák kiképzéséhez.

Amikor az amerikai olimpiai csapat hívta, a kialakított eljárások hasznosnak bizonyultak. Az olyan sportolókkal kísérletezve, mint Alberto Salazar maratonfutó, a kutatók képesek voltak kidolgozni egy hőakklimatizációs protokollt az összes olimpiai futó számára, ami az Egyesült Államoknak előnyt biztosított a versenytársakkal szemben. Ennek eredményeképpen az 1984-es olimpiai csapat 1968 óta először nyerte meg az olimpiai érmek számát, és rekordot jelentő 83 aranyérmet szerzett, amellyel fölülmúlta a Szovjetunió 1980-as nyári olimpiai játékokon bezsebelt 80 aranyát.

futas

Hogyan árt a hőség?

Bármilyen aktív mozgás hőt termel. Egy autó motorja hideg, amikor nincs használatban, de amint a kulcsot elfordítjuk a gyújtásban, a benzin begyullad, a motor pedig melegedni kezd. Ha végighajtunk vele az utcán, még melegebb lesz. A gyorsabb vezetés több hőt termel, akárcsak a kanyargós hegyi emelkedőkön való felhajtás. Ha az autó túlságosan felmelegszik, a motor leáll. Ennek megakadályozására egy ventilátorokból és hűtőfolyadékból álló rendszer kering a motor körül, amely elszívja a hőt, és tovább működteti az autót.

Az emberi test ugyanezt teszi. Amikor a test mozog, a hőmérséklete megemelkedik; ha a test többet mozog, a hőmérséklet ugyanígy emelkedik

Az ember nyugalomban körülbelül 100 Watt energiát termel. (Összehasonlításképpen: egy hagyományos izzólámpa körülbelül 60-at) Tanulmányok szerint a test hőtermelése edzés közben meghaladhatja az 1000 wattot, mivel a test elégeti az üzemanyagot – az adenozin-trifoszfátot, azaz az ATP-t, amely az elfogyasztott táplálék lebontása során keletkezik.
Minél keményebben dolgozunk, annál melegebbek leszünk.
Annak érdekében, hogy korlátozzuk a testmaghőmérséklet emelkedésének mértékét, az erek kitágulnak, hogy a hőenergiát a felszínre juttassák, és elvezessék.

Az izzadság, amely a testmozgás és a meleg környezeti hőmérséklet gyakori mellékterméke, arra szolgál, hogy elpárologva elvezesse a hőt a bőrről

Ez megakadályozza a test túlmelegedését és leállását.
Ez a szükséges párolgás könnyű, ha a levegő hűvös és száraz, de a dolgok akkor válnak bonyolulttá, amikor a levegő forró, és egy újabb hőréteget ad a már amúgy is forró testhez. Ha párás a levegő, a helyzet még bonyolultabbá válik, mivel az izzadság a párolgás helyett a bőrhöz tapad, és a hőt gyapjútakaróként magába zárja. Ez arra kényszeríti a testünket, hogy még keményebben dolgozzon, hogy lehűtse magát, ami egyre súlyosabb egészségügyi következményekkel járó körforgást hoz létre.

A hőguta, kiszáradás jelei:

Amikor a testet megviseli a hőség, akkor bekapcsol a vészjelző. Először is, lelassulunk (átlagosan a futók 15 °C fok felett 1 és 4,5 másodperc között lassulnak kilométerenként minden 1,8 °C hőmérsékletemelkedésre).
Ezután émelygés, szédülés vagy fejfájás jelentkezhet.
Szapora szívverés lesz tapasztalható, mivel a szervezet több vért próbál pumpálni a test lehűtése érdekében. Ahogy a test hőmérséklete tovább emelkedik, paradox módon leáll a verejtéktermelés, és libabőrösödés, hidegrázás léphet fel. Zavartság és tájékozódási zavar következik.
A legszélsőségesebb szakaszban az agy és más létfontosságú szervek leállnak.

A lassú és fokozatos akklimatizálódási folyamat lehetővé teszi a szervezet számára, hogy fokozatosan alkalmazkodjon a hőséghez és alkalmazkodási képességeket építsen ki, így a szélsőségeket már nem érzi olyan szélsőségesnek

A hőséghez a szervezet úgy alkalmazkodik, hogy növeli a vérmennyiséget, így nagyobb kapacitást biztosít a szív számára. A verejtéktermelő kapacitás is megnő, hogy segítse a felesleges hő eltávolítását. Egy tanulmány szerint a hőséghez alkalmazkodott elit kerékpárosok rövid ideig képesek voltak 40 fokos maghőmérsékletet is elviselni, anélkül, hogy ennek bármi rossz hatása lett volna – egy nem a hőséghez alkalmazkodott ember számára ugyanez a maghőmérséklet halálos lehet. Azonban még a hőakklimatizációs protokoll után is előfordul, hogy egyesek a meginognak.
Vannak, akik nem akklimatizálódnak jól (vagy egyáltalán nem), és egyes hőmérsékletek egyszerűen túl melegek, még a hőséghez alkalmazkodott sportolók számára is. Dr. Nisha Charkoudian, az USARIEM kutatófiziológusa életművének célja a test hőre adott válaszmechanizmusainak megértése.
A hőség komoly problémát jelent a fegyveres erőknél: 2018-ban 2792 aktív szolgálatot teljesítő katonánál diagnosztizáltak hőgutát vagy hőkimerültséget. A dél-afrikai szénbányászokhoz hasonlóan a kánikula fizikai következményei is kihatnak a végeredményre, és évtizedenként akár 10 milliárd dollárba is kerülhetnek a hadseregnek.
Minden bevetésre 8-14 napos hőakklimatizációs protokollt ajánlanak, hogy a katonák hatékonyabban tudjanak helytállni az új környezetben. Az utóbbi években azonban a hőakklimatizációs protokollok még korábban kezdődnek, már az első napon, amikor egy új katona beteszi a lábát a bázisra. „Nem csak harcolunk a hőségben, hanem edzünk is” – mondta Charkoudian. „Sok kiképzőbázisunk az Egyesült Államok déli részén van. Gondolunk arra, hogy hol vannak a főbb kiképzőbázisok, mint Fort Benning, Fort Bragg, Fort Jackson, ezek mind délen vannak. Vannak ezek a 18 évesek, akik többet játszottak videojátékokkal, mint amennyit edzettek, és elküldjük őket Fort Benningbe, ahol ki vannak téve a hőségnek és ennek az intenzív gyakorlatnak. Ez valós kockázatot jelent, és volt már olyan ritka eset, amikor az emberek a hőség miatt haltak meg, nem pedig az ellenséggel való harcban.”

A hőséghez való alkalmazkodás titka

Ahhoz, hogy a szélsőséges hőmérsékleten végzett extrém terheléshez a legjobb gyakorlatokat fejlesszék ki, a kutatóknak először egy ellenőrzött környezetet kell létrehozniuk az ilyen körülmények tanulmányozásához. Charkoudian laboratóriumában, a massachusettsi Natickban klímakamráknak nevezett fülkéket használnak, amelyek lehetővé teszik a kutatók számára a pontos hőmérséklet, páratartalom és magasság beállítását. Egy férfi futópadon 40 °C fok felett fut páratartalomban, hogy teszteljék a test hűtésére használt jeges lepedők hatékonyságát. Másnap a tárcsák az ellenkező irányba fordulnak, és egy másik kísérletben kakaóbabkivonat fogyasztását tesztelik terhelés mellett, hogy megtudják, valóban segíti -e az ujjak melegségének megőrzését hideg körülmények között. A maghőmérséklet, a bőrhőmérséklet, a pulzusszám és a vérnyomás megfigyelésével a kutatók jobban megérthetik, hogy mikor és milyen folyamatok zajlanak le a testben.

Az állóképességi sportolók gyakran igyekeznek maximalizálni a teljesítményüket, így a teszten való részvétel számukra azzal az előnnyel jár, hogy a szakértők közelsége révén edzési tanácsokat is kapnak. De mind a sportolók, mind a magasan képzett katonák számára van egy kis mazochizmus is – a szélsőségek ugyanis vonzók, legyen szó távolságról, intenzitásról vagy környezeti feltételekről. És egy futópados teszt 40 fokban nem feltétlenül ijesztő. Ha valami, akkor inkább kihívás.
„Van egy csoport katonánk, akik önként jelentkeznek a vizsgálatainkhoz, akik történetesen a hadsereg gyalogságában [a hadsereg fizikailag legmegerőltetőbb szerepében] szolgálnak” – mondta Charkoudian.
„Nagyon büszkék arra, hogy általában véve erősek és gyorsak; elsősorban így kerülnek a gyalogsághoz. És hirtelen a klímakamrákban a kétmérföldes futópróbájuk 12 percről 20 percre csökken. Nagyon sokszor láttam már ilyet, hogy az emberek olyan dolgok miatt verik magukat, amiket nem tudnak befolyásolni.”
Annak ellenére, hogy számos bizonyíték alátámasztja, hogy a hőhatás változást okoz a légzésszámban, az izomműködésben és a VO2 max-ban, még mindig uralkodik az a hiedelem, hogy a hőségben való küzdelem személyes hiba.

Bár bizonyos mértékű kimerültséget le lehet győzni a szívóssággal, az egyetlen módja jelenleg annak, hogy a testedet hozzászoktasd a hőséghez, a fokozatos akklimatizáció.

„Ha az első alkalommal háromórás futásra indulnék 40 fokban, valószínűleg hőgutát kapnék” – mondta Charkoudian. „Több napig rosszul lennék, és a felépülésem alatt nem sokat tudnék csinálni. De ha lassan kezdeném, az első napokon rövidebb futásokkal, majd fokozatosan növelném a futással töltött időt, akkor jobban bírnám a hőséget.
„Van itt valami, talán alapvető biológiai szinten, ami arra utal, hogy van mód a folyamat lerövidítésére. Csak még nem tudjuk, hogy mi az.

Átlagosan a hőséghez való hozzászokás körülbelül 10 napig tart

Vannak, akik már 6 nap alatt alkalmazkodnak, míg másoknak akár 14 napig is eltarthat. Ez a különbség nem teljesen tisztázott, bár egyes kutatások szerint az akklimatizációs edzések közötti regenerációs időszak szerepet játszhat.
„Olyan ez, mint az erőnléti edzés” – mondta Charkoudian. „Nem akkor építünk izmot, amikor a súlyokat emelgetjük, hanem akkor, amikor pihenünk és regenerálódunk. Ugyanez igaz minden adaptációra, beleértve a hőséget is”

Lehetséges az akklimatizálódást tíz napról ötre, esetleg egyetlen hétvégére zsugorítani?

Ez a 10 milliárd dolláros kérdés. A hadseregnek érdeke fűződik a hőséghez való alkalmazkodás lerövidítéséhez, mivel így a katonák gyorsabban bevethetők lennének . Az állóképességi sportolók is szívesen lerövidítenék azt átállási időszakot – kérdezzenek meg bárkit, aki a hawaii Kailua-Konában megrendezett Ironman-világbajnokságon szeretne indulni anélkül, vagy a hideg wisconsini télből a napsütötte arizonai maratonra utazó futókat.
Az évek során a kutatók szinte mindent kipróbáltak, hogy lerövidítsék a hőséghez való alkalmazkodási időt: C-vitamin-kiegészítők szedése, forró fürdőben való áztatás a kemény edzés után, egyre hosszabb szaunázási etapok, napi kétszeri edzés hőségben. A sportolók is kísérleteztek már forró jógaórákon való részvétellel, extra rétegű ruházatban való futással, vagy a mosókonyhában felállított biciklitrénerrel, ahol a szárító teljes sebességgel működik.

A bizonyítékok mégis azt mutatják, hogy a leghatékonyabb protokoll a régi módszer: a helyszíni hőakklimatizáció tíz-tizennégy napon keresztül. „Ha megnézzük [bizonyos tanulmányok] adatait, az emberek körülbelül felét rövidebb idő alatt szoktatják át, például 14 nap helyett hat nap alatt, és a felének a teljes átállási időre van szüksége” – mondja Charkoudian.

Mi történik az izmokkal hőségben?

Az Omahai Nebraska Egyetem Edzésfiziológiai laboratóriumának klímakamrájában egy kerékpáros spinningel. A testéről csöpög az izzadság, mind a megerőltetéstől, mind a napi kísérlethez kialakított meleg és párás körülményektől. Miután végzett, átvonul egy sebészeti berendezéshez, ahol Dr. Dustin Slivka elérzésteleníti a combbőrt, majd bemetszést ejt, és kivág egy kis izomdarabot.

Slivka már több százszor végezte el ezt az eljárást a laboratóriumban és a terepen, régi mentorával és munkatársával, Dr. Brent Rubyval, a Montanai Egyetemről. Végzett kutatásokat közvetlenül a Badwater ultramaraton és az Ironman triatlonversenyek célvonala mögött álló sportolókon. A gyakorlatlan szem számára az ilyen környezetben gyűjtött minták mind ugyanúgy nézhetnek ki. Slivka számára azonban apró molekuláris napló arról, hogyan hat a hő a testre.

A legtöbb hőterhelést vizsgáló tanulmány nagyméretű adathalmazra összpontosít, például, hogy mennyivel lassabb egy futó a hőségben, vagy mennyivel nehezebbnek érződik egy futam magas páratartalomban. Ezeket a teljesítménymutatókat azonban számos tényező színezheti, kezdve attól, hogy mennyit aludtál előző este, egészen addig, hogy mennyi érzelmi stresszt érzel aznap

Ezért szereti Slivka inkább a test molekuláit tanulmányozni. A genetikai anyagban található legapróbb részletek egyszerű magyarázatot adnak arra, hogy mi történik a szervezetben, amikor szélsőséges hőmérsékletnek van kitéve.
„Tudjuk, hogy bizonyos dolgok másként történnek, amikor hőségben edzünk, mint normál körülmények között” – mondta Slivka. „Tudjuk, hogy a maghőmérsékletünk megemelkedik. Tudjuk, hogy fokozódik a vérmennyiség, mert a hőstressz arra serkenti a szervezetet, hogy több plazmát termeljen. Tudjuk, hogy a könnyű erőfeszítések hirtelen nehéznek tűnhetnek. De a kérdés, amit én vizsgálok, az az, hogy miért. Ha mélyebbre ásunk, mi történik molekuláris szinten?”
Azáltal, hogy az izmot a legapróbb építőelemekre bontja, Slivka meg tudja vizsgálni a mitokondriumok működését, vagyis a sejt ATP-termelésének erőművét, amely a táplálékból származó energiát a mozgás energiájává alakítja. A biopszia egy nagyon konkrét pillanatfelvételt ad arról, hogy mi történik a sejtekben egy adott pillanatban: milyen jeleket küld a szervezet, és mely gének és fehérjék milyen adaptációs folyamatokat indítanak el. A molekuláris elemzés néhány meglepő felfedezéshez vezetett a hőadaptációval kapcsolatban – nevezetesen, hogy nem minden hőforrás egyenlő.
„Bár azt látjuk, hogy bizonyos markerek megváltoznak a hőségben végzett edzés után, ez nem mindenhol ugyanaz” – magyarázta Slivka. „Különbözik, hogy forró környezetben vagyunk-e, vagy hőt hozunk létre, például hőt alkalmazunk a bőrünkön.”
Ez megmagyarázhatja, miért olyan nehéz mesterséges eszközökkel hatékony hőakklimatizációs protokollt létrehozni. Lehet, hogy a sejtjeink egyszerűek, de hihetetlenül okosak. A futás vagy a biciklizés egy forró napon más inger, mint a melegítőcsomag bőrre helyezése vagy a forró fürdőben való ücsörgés. Úgy tűnik, hogy más molekuláris útvonalak indulnak be, és ennek eredményeképpen más adaptációk jönnek létre (amelyek hasznosak vagy károsak lehetnek). Ugyanez igaz a hideg körülményekre is. A hideg időben végzett kinti edzés pozitív láncreakciót generál molekuláris szinten, míg a futás utáni jeges fürdő nem biztos, hogy olyan jótékony hatású, mint azt sokan remélik.

„Mindig érdekes látni a tudomány és a gyakorlat közötti különbségeket” – mondta Slivka. „Olyan sokan szeretnék tudni, hogy a hőségben való edzés jó vagy rossz dolog, a hidegben való edzés jó vagy rossz dolog? Nos, talán egy kicsit mindkettő, és ez attól függhet, hogy milyen valós rendszereket nézünk.” Az egyéni eltérések is szerepet játszanak

Charkoudianhoz hasonlóan Slivka is úgy véli, hogy molekuláris szinten lehet valami, ami egy napon megmagyarázhatja, hogy egyes emberek miért alkalmazkodnak viszonylag könnyen a hőségben végzett kemény terheléshez, míg mások miért küzdenek meg vele. Ezen információk feltárása segíthetne a hőséghez való alkalmazkodás személyre szabottabb megközelítésének kialakításában. „Minden, amit teszünk, az átlagokon alapul” – mondta Slivka. „Amikor szinte bármilyen kutatási cikket olvasol, az átlagok összehasonlítását nézed. A tipikus mérések nem foglalkoznak az egyéni fiziológia bonyolultságával, ami nagyon nehéz. Tudjuk, hogy néhány ember jobban bírja a hőséget. Most azt kell kiderítenünk, milyen konkrét dolog, vagy ami valószínűbb, dolgok kombinációja áll e mögött. És ha ezt meg tudjuk tenni, akkor végre választ kaphatunk arra a kérdésre, hogy hogyan tudunk jobban edzeni ilyen kihívást jelentő körülmények között?”

Egy szerencsétlen (És növekvő) szükségszerűség

1984-ben az alapvető hőakklimatizáció tudományának alkalmazása teljesítményelőnyt biztosított. 2084-re ez már csaknem szükségszerűség lesz. Néhány helyen már most is az. A NASA Goddard Institute for Space Studies (GISS) tudósai által végzett, folyamatban lévő hőmérsékletelemzés szerint a Föld globális átlaghőmérséklete 1880 óta 2 Fahrenheit-Fokkal emelkedett. A felmelegedés kétharmada 1975 óta következett be. A rekordokat döntögető hőhullámok minden nyáron normává válnak, nem pedig kivétellé. Míg az éghajlatváltozás számos egészségügyi hatásáról széles körben beszámoltak, az emberi fizikai aktivitásra gyakorolt hatásról csak korlátozottan esett szó.

Mi fog történni, ha a körülmények rendszeresen meghaladják az emberi szervezet önhűtő képességét?

Dr. Shane Maloney, a Nyugat-Ausztráliai Egyetem munkatársa szerint a „veszélyes napok”, amikor a hőség mértéke kockázatossá teszi a szabadban végzett tevékenységet, évről évre exponenciálisan növekedni fognak . A Maloney által kidolgozott egyik modell szerint 2070-re a szabadban végzett tevékenység évente átlagosan 33-45 napon át képtelenség lesz a nem klimatizálódott emberek számára, szemben a jelenlegi évi 4-6 nappal. A hőséghez alkalmazkodottak számára a veszélyes napok száma évi 15-26 nap lesz. Ezeket a napokat valószínűleg több, a küszöbérték alatti, változó mértékű hőség fogja kísérni, ami még a jól alkalmazkodók számára is hónapokig tartó, a testmozgáshoz szinte tarthatatlan hőmérsékletet eredményez.

Jelenleg az American College of Sports Medicine azt javasolja, hogy az eseményeket töröljék, vagy önkéntes visszavonulást javasol a sportolóknak, ha a hőség, a páratartalom és a környezeti hőmérséklet kombinációja (az úgynevezett Wet Bulb Globe Temperature mérés vagy WBGT) meghaladja a 28 Celcius fokot

Ezek az ajánlások azonban csak ajánlások. Nem kötelező érvényűek, és nem mindenki ért velük egyet. Egyes kritikusok rámutatnak, hogy bár a nedves gömbhőmérséklet bizonyos környezetekben meglehetősen jó mutató lehet, egy pontos hőmérlegegyenletnek akár 50 változót is tartalmaznia kell, sokkal többet, mint amennyit a WBGT-ben használnak. De leginkább az az oka, hogy az emberek tényleg nem akarják lefújni a versenyeket.

„Az ajánlás az, hogy amint a WBGT meghaladja ezt a küszöbértéket, mindent le kell zárni. De elég sok olimpiai szintű sportoló, egyetemi és országos szintű sportoló is megfordult már a laboromban” – mondta Maloney. „És minden alkalommal megkérdeztem tőlük: ‘Hányszor volt már olyan, hogy a hőség miatt törölték a versenyeket?’ És a válasz? „Nulla.”

Egyes sportágak a technológiával próbálnak túljárni az éghajlatváltozás eszén

Maloney rámutat a légkondicionált helyszínek számának növekedésére, például a Katarban épülő 100 000 férőhelyes stadionokra a 2022-es FIFA-világbajnokságon. De egy maraton 42 K vagy egy Ironman 220 km-es távjának klimatizálása egyszerűen nem megvalósítható. Ráadásul azok a sportolók, akik a legmelegebb napokon zárt térben edzenek, azt kockáztatják, hogy elveszítik a korábban megszerzett hőadaptációt. Az akklimatizálódás nem egy egyszeri dolog, amely felkészíti a testet egy egész életre, amikor kényelmesen izzad, hanem egy izom, amelyet folyamatosan hajlítani kell az ereje fenntartásához.
Egyes tanulmányok szerint a hőadaptáció 48 órán belül csökkenni kezd, így az edzések egyhetes hőhullám idejére (vagy egy teljes szezonra) légkondicionált edzőterembe való áthelyezése egy tervezett „emlékeztető injekciót” igényel a hőhatásnak való kitettség vagy az újraakklimatizációs időszak, amikor a szabadtéri edzés folytatódik.
A klímaváltozás miatt azonban a hőséghez való akklimatizálódás már nem biztos, hogy a sportolók egyszerűen csak egy fontos, forró verseny előtti hetekben veszik igénybe.  A sportolók és az edzők hamarosan azon kaphatják magukat, hogy az időjárás figyelembevételével alakítják ki az edzésterveket, és bizonyos edzéseket úgy terveznek meg, hogy a versenyzőt bizonyos hőhatásoknak tegyék ki (vagy kerüljék vele el).
A technológia fejlődése segíteni fogja ezt a folyamatot, mondta Maloney: „Jelenleg olyan modellek vannak fejlesztés alatt, ahol az emberek nemcsak a következő néhány nap időjárását nézhetik meg, hanem nyomon követhetik az akklimatizációs állapotuka. Belekalkulálhatják milyen keményen fognak futni, milyen ruházatot viselnek majd, és milyen színben.
Egy olyan index, mint a nedves hőmérséklet egyszerűen kiszámítható. Korábban erre szükség volt. De most, a számítógépes teljesítménynek köszönhetően a teljes hőmérleg-modell ugyanolyan könnyen kiszámítható.” A hőség fiziológiájának jobb megértése, amelyet olyan kutatók hoztak létre, mint Charkoudian és Slivka, közelebb visz minket a hőség meghackkeléséhez. Talán egy nap a megfelelő ismeretek birtokában a futók tudni fogják, hogyan tudnak majd a legjobb teljesítményt nyújtani bármilyen körülmények között, nem csak az 40 fokos napokon. De addig is az óvatosság a legjobb, ha extrém körülmények között edzünk.
„El kell ismernünk, hogy bizonyos körülmények között egyszerűen még nem lehetséges az edzés vagy versenyzés, bármennyire is szeretnénk, hogy ez így legyen” – mondta Charkoudian. „
A szervezet nem tud két nap alatt hozzászokni a hőséghez. Még ha teljesen akklimatizálódsz is, akkor is egy kicsit lassabban fogsz mozogni, mint hűvösebb hőmérsékleten. Hajlamosak vagyunk olyan dolgok miatt ostorozni magunkat, amelyeket nem tudunk befolyásolni, holott a testünk pontosan azt teszi, amit tennie kell.
Kiemelt Kép. © Warrengoldswain | Dreamstime.com

Az okos futó olvas is..

Kérj azonnali blogértesítőt,
és meglepünk egy ajándékkal.

Kérlek, add meg az email címed itt:

Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!

Bármikor leiratkozhatsz a hírlevélről. Marketing anyagot nem küldünk részedre. Adatkezelési irányelveinket itt találod. 

A Szerzőről:

Adam G. Steve.

Polgári nevén: Galambos Ádám. 1991 óta fut, melyből bő 10 év volt élsportolói szinten. Közép -és hosszútávfutó. Versenyző. Többek között kismaratoni csapatbajnokság országos harmadik helyezett. 3K 9:18 12K 42:15 21K 1:18:36 Futás könyvek szerzője: Könyvei a DiBookon: https://dibook.hu/szerzo/adam-g-steve Könyvei a Bookline-on: https://bookline.hu/search/search.action?page=1&searchfield=Adam+G.+Steve

Témába vág

'Fel a tetejéhez' gomb

TÖLTSD LE MOST AJÁNDÉKBA!