Futóvilág

Hogyan lassíts le és tarts mentális szünetet?

Ajánló

Ha van valami, amit a járvány megtanított nekünk, ez a következő: A mentális egészséggel való törődés fontosabb, mint valaha. Ennek egyik módja? Tarts mentális szüneteket a nap folyamán, különösen, ha több időt töltesz otthon.

A mentális szünetek egyszerű célt szolgálnak. „Tudatos erőfeszítés, hogy elmédet a stressz enyhítésére koncentráld” – mondja Bethany Cook, Psy.D., klinikai pszichológus, egészségügyi szolgáltató pszichológus és igazgatósági képesítéssel rendelkező zeneterapeuta Chicagóban.

Gondolj olyan dolgokra, mint meditáció, sétálni mindenféle kütyütől mentesen, vagy akár főzés vagy sütés. „Az elsődleges cél, hogy teret engedj az elmédnek. Hogy távol maradhasson a mindennapi stressztől, a téged érő negatív hatásoktól”

Ez kulcsfontosságú, tekintettel arra, hogy hány ember működik pörgő üzemmódban, és ritkán fordít időt a lassításra. „A kis szünetek, akár csak néhány percre, lehetővé teszik, hogy ráhangolódj arra, amit érzel, hogy letisztázd magadban valójában mi is a problémád, mi okozza benned a feszültséget” – mondja Michele Goldman, Psy.D., klinikai pszichológus a Columbia Healthnél New York-ban és a Hope for Depresszió Kutatási Alapítvány sajtószóvivője.

Milyen technikákat alkalmazz a mentális lazításra?

futas

 

  1. Progresszív izomlazítás: Ez a technika ellazítja a test különböző izomcsoportjait, amelyek Goldman szerint segíthetnek rájönni, mely pontokra hat a legnagyobb feszültség, mely izmok a legmerevebbek. „Miután beazonosítottad a feszültség helyét, elkezdhet megtanulni hatékonyan pihenni” – tartja a prof.
  2. Hallgass zenét: A zene erőteljesen segít a mentális pihenésben. „Amikor zenét hallgatsz (függetlenül attól, hogy a te ízlésed -e vagy sem), az agyi vizsgálatok azt mutatják, hogy megnövekszik a véráramlás az agyad szinte minden területén” – mondja Cook. „Nem csak a gondolataid szabadulhatnak fel a zene dallamával, hanem az agyad is visszaáll „gyárilag” a nyugalmi szintre.” Mivel a tested szinkronizál a ritmussal, lehetőleg olyan stílust válassz, mely megfelel a belső állapotodnak. Például, ha dühös vagy, ne kapcsolja be a nyugtató zenét, mert az irritálni fog. „Hangold össze a zenét az aktuális energiaszinteddel, majd kapcsold be a dalokat, hogy oda vidd a tested, ahova kell” – teszi hozzá a professzor. Két-három dal elég hozzá.
  3. Gyakorold a légzést: Nem véletlenül hallasz annyit a légzéstechnikáról. Mert működik. Ehhez keress csendes helyet a házban, ahol kiiktathatod a zavaró tényezőket, vagy menj a szabadba – mondja Goldman. Miután rendezettnek érzed magad, kezd el odafigyelni a lélegzetvételeidre. Legyen egyenletes, nyugodt. Az idegrendszer egyensúlyának elősegítése érdekében ugyanolyan hosszan szívd be a levegőt, mint ahogy kifújod. Stresszesnek érzed magad vagy szorongsz? Akkor duplázd meg a kilégzés idejét. Letargikusnak érzed magad? Ez esetben a belégzés hosszát nyújtsd kétszer annyi időre.
  4. Csinálj valamit, amit gyerekként szerettél. Vagy vágj bele valami újba. Nyilván ne a cumizásra vagy a homokozóban építkezésre gondolok. Bármikor, amikor olyat csinálsz, ami nem kapcsolódik az alapvető túléléshez (például alvás, evés, testmozgás és munka), elméd képes ellazulni. „A mentális törés akkor következik be, amikor az elméd képes ellazulni, kreatív lenni, abbahagyni a folyamatos fokozott éberséget, és valamire összpontosítani, amely pozitív érzésekkel tölt el” – mondja Cook, hozzátéve, hogy ezért vannak például felnőtt kifestők is. Ugyanez igaz arra is, ha új hobbit találsz magadnak. Olyat, amit tényleg szívből csinálsz. Az ugyanis képes fókuszba helyezni. Például egy alkalmazás révén tanultam gitározni. Mivel a képernyőn mutatták melyik húrt, hogyan kell lefogni, ez olyan koncentrációt igényelt, hogy esélyem se volt másra gondolni.
  5. Olvass könyvet: Nem számít, hogy szépirodalmat olvasol vagy szakkönyvet esetleg valami egyszerűbb témáról szólót. „Az olvasás nemcsak arra kényszerít, hogy jelen legyél és koncentrálj az adott pillanatban, hanem a vizuális képzeleted használatára késztet, így  az itt és most érzés miatt ”fókuszt igényel” – mondja Cook.
  6. Vedd körbe magad illatokkal: Bármikor, ha valami egyedi vagy szokatlan illatot érzel, az elvonja a figyelmed. Ezért javasolja Cook egy újszerű illat bevezetését a helyiségbe. Vihetsz magaddal egy narancsot a zuhany alá, és zuhanyozás közben meghámozhatod. Az illat lenyűgöző hatást gyakorolhat az elmédre.V
  7. Mozogj. Fuss: Vagy csinálj bármit. Ha túlságosan sztresszes vagy, nem biztos, hogy csak a futás a legjobb a számodra. Előnyös lehet egy csapatjáték is, ahol végképp nem marad időd arra, hogy a problémáiddal vagy a stresszt okozó gondolatokkal foglalkozz.

Forrás link

Az okos futó olvas is..

Kérj azonnali blogértesítőt,
és meglepünk egy ajándékkal.

Kérlek, add meg az email címed itt:

Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!

Bármikor leiratkozhatsz a hírlevélről. Marketing anyagot nem küldünk részedre. Adatkezelési irányelveinket itt találod. 

A Szerzőről:

Adam G. Steve.

Polgári nevén: Galambos Ádám. 1991 óta fut, melyből bő 10 év volt élsportolói szinten. Közép -és hosszútávfutó. Versenyző. Többek között kismaratoni csapatbajnokság országos harmadik helyezett. 3K 9:18 12K 42:15 21K 1:18:36 Futás könyvek szerzője: Könyvei a DiBookon: https://dibook.hu/szerzo/adam-g-steve Könyvei a Bookline-on: https://bookline.hu/search/search.action?page=1&searchfield=Adam+G.+Steve

Témába vág

A FutótárShop bajnokai

[products limit="3" columns="3" class="woo" best_selling="true" ]
'Fel a tetejéhez' gomb