Futóvilág

Hogyan kezeld a csalódást, ha nem úgy sikerül a futás, ahogy tervezted?

Ajánló
Egy bukás itt. Egy rossz teljesítmény ott. Mindannyiunknak vannak álmai, melyek sajnos néha meghiúsulnak. Talán nem az országos televízióban, de a fájdalom nagyon is valóságos. Ajee’ Wilson, aki az amerikai rekordot tartja 800 méteren, jól ismeri ezt. Elmondta, hogy az idei szezonja nem volt ideális, de remélte, hogy időben vissza tud állni, hogy a tokiói olimpián a legjobbját nyújthassa. Sajnos nem jutott be a döntőbe, elődöntőjében a negyedik helyen végzett, miután az első három helyért küzdött, a célegyenesben elhagyta az ereje. Ez egy éremre esélyes versenyző számára igazi gyomros volt.

„A kemény munka, amit beleteszünk, nem mindig hozza meg a kívánt eredményt” – írta Wilson az Instagramon. „És amikor ez megtörténik – pshhh, az fáj mindenkinek!”

De még mielőtt a játékok elkezdődnének, a futóknak kvalifikálniuk kell. A legtöbb amerikai atléta számára valószínűleg nincs nagyobb csalódás, mint a negyedik helyezés az amerikai olimpiai válogatóversenyen. Ez egy szívdobbanásnyira van attól, amit a sportág csúcsának tartanak: olimpikonokká válni.
„Könnyű visszamenni a fejemben, és megpróbálom végiggondolni, mit csinálhattam volna másképp, és talán van néhány apró taktikai hiba, amit elkövettem” – mondja Cooper. „De ugyanakkor legyőztek. Azok a nők hihetetlenek. Néha felépíthetjük ezt a narratívát, amely lehetővé teszi számunkra, hogy jobban kontrolláljuk a dolgokat, de a valóság az, hogy megtettem a legjobbamat, és nem végeztem az első háromban”.

Bár a legtöbbünknek soha nem fog ennyi minden múlni egyetlen versenyen, ez nem jelenti azt, hogy nem törheti össze a szívünket a sport, amit szeretünk. Az, hogy órákat szentelünk az életünkből a nagy versenyekre való felkészülésnek, miközben nagy célokat tűzünk ki magunk elé, azt jelenti, hogy nemcsak fizikailag, hanem érzelmileg is befektetünk az eredménybe.

Amikor nem úgy alakul, ahogyan szeretnénk, az csalódást okoz. Nem számít, hogy a helyi 5 km-es versenyre vagy a tokiói aranyéremre hajtasz, mindannyiunknak vannak olyan tapasztalataink, amelyek megtanítanak minket arra, hogyan vészeljük át a teljesítményünk hullámvölgyeit. Ismerj meg néhány tippet és trükköt a csalódások kezeléséhez néhány olyan nőtől, akik versenyeztek az amerikai olimpiai válogatón, de alulmaradtak.

Hagyj időt a feldolgozásra

Cooper férje, Jacob sportpszichológus, így a támogatás nemcsak szeretet, hanem néha szakmai segítség formájában is érkezik számára. Az első tanácsa az volt, hogy szánjon időt a feldolgozásra.

Azt mondta: ‘Az olimpiai válogatón elért negyedik helyezés egy összetett helyzet, és meg kell engedned magadnak egy összetett reakciót.” Ez a tanács levette Cooperről a nyomást, hogy rájöjjön, mit kell tennie. Megengedte neki, hogy egyszerűen csak ambivalens maradjon.

„Csalódott voltam, de ugyanakkor le voltam nyűgözve” – mondja Cooper. „Ahogy telt az idő, sokkal nyugodtabbnak érzem magam.”

Tudta, hogy még mindig ki tudja használni az egészségét és a fittségét, még ha ez Tokióban nem is történik meg. Július 25-én 5000 méteren versenyzett, és 14:56.58-as PB-vel zárt.

Keress olyan embereket, akik segítenek a következő lépéseidben

Chanelle Price számára a Trials számos mérföldkövet jelentett. Cooperhez hasonlóan ő is számos egészségügyi problémával és sérüléssel küzdött az elmúlt években: lábtörés, tüdőembólia, amely vérrögöket okozott a tüdejében, és a mononukleózis kiújulását is magával hozta. A karrierje többször is véget érhetett volna, de ő még legalább egy esélyt akart adni 2020-ban… amiből aztán 2021 lett. Price 800 méteren indult, és az ötödik helyen végzett, miközben egyéni csúcsot futott (1:58.73). Már az is győzelemnek számított, hogy ilyen közel került, még akkor is, ha nem jutott ki a tokiói olimpiára. Valójában a válogató döntőjének napján elöntötték az érzelmek, csak amiatt, hogy ilyen messzire jutott, és hogy van esélye. „A nap nagy részében sírtam, mert hű, tényleg megcsináltam, és esélyt adtam magamnak, hogy bekerüljek a csapatba” – mondja Price.

 „Mosolyogva sétáltam le a pályáról, mert tudtam, hogy lefutottam a versenyemet. Semmit sem tennék másképp” – mondta.

A csalódottság nem tartott sokáig, mert a nap végén ez volt minden, amit kérhettem magamtól” Az azt követő napokban azonban Price kimerültnek érezte magát. Az ügynöke versenyeket szervezett neki Európában, és egy nap ágyban fekvés után már indult is, hogy versenyezzen Monacóban. Bár élvezte a kalandot, azt, hogy segíthetett másoknak elérni a céljaikat, és a környezetváltást, végül hazatért és azt mondta az edzőjének, hogy le kell állnia.

Bár Price azt tervezi, folytatja a versenyzést a szezon második felében, időre volt szüksége, hogy átgondolja a lehetőségeit, és a családjával és a barátjával töltött idő segített neki a továbblendülésben. 

futas

Csak folytasd!

A 2012-es szezon elején Josette Norris váratlanul az 5000 méteres olimpiai csapatversenyzők között találta magát. A válogatóig folyamatosan javította az idejét, aztán jött a döntő, és a nyolcadik helyen végzett – nem ott, ahol ő vagy mások jósolták neki. Utólag Norris azt mondja, hogy túl sokat gondolkodott a végcélról, és nem hajtotta végre azokat a stratégiákat, amelyek eleve oda vezették.

„Azt hiszem, az első három helyezésre való túlzott koncentrálás elvette az idei szezonban futóként meglévő erősségeimet, amelyek a nyugalom és a lazaság volt” – mondja Norris. „Azt hittem, hogy meg tudom nyerni a versenyt, és mire odakerültem, mentálisan és fizikailag is kimerültem.”

Robbie Andrews, aki szintén profi futó, emlékeztette őt arra, hogy rövid idő alatt hosszú utat tett meg. A szezonja sem ért véget, és különben is, mindannyian szeretik őt, függetlenül attól, hogy milyen gyorsan vagy lassan fut. „Azt mondták nekem, hogy egy verseny nem határozza meg a szezonomat vagy az értékemet” – mondja. „Robbie azt mondta, hogy több vagyok ennél a pillanatnál, és ez nem rossz kezdés az első olimpiai válogatómon.
Azt ajánlja, keressük meg azokat a kézzelfogható változtatásokat, amelyekkel jobb teljesítményt érhetünk el. Előbb az érzéseket kell kimondani, akár úgy, hogy beszélsz valakivel, aki tud segíthet, akár úgy, hogy mindent leírsz. Bármit, ami megakadályozza, hogy a negativitás örökre a fejedben maradjon.

Menj előre és válts sebességet

Grayson Murphy visszatért a pályára, hogy az olimpiai válogatóversenyen a 3000 méteres akadályfutásban induljon, és az elődöntőben a várakozásokon felül teljesített, megnyerte a futamát. Bár szerény célokkal érkezett a válogatóra, hirtelen tele lett reménnyel. Miután áttért a trail runningra, ahol országos bajnoki címeket nyert, Murphy kissé félve tért vissza a pályára.

A döntőben végül a hatodik helyen végzett.
Bár különlegesnek tartotta, hogy megnyerte azt az első előfutamot a Hayward Field-en, nem tudott nem arra gondolni, hogy a döntőben alulmaradt. „Miután megnyertem az első futamot, azt gondoltam, hogy ‘Ó, Istenem, kijuthatok az olimpiára'” – mondta Murphy.
„De a döntőben elég laposnak éreztem magam. Nagyon hálás voltam, hogy ott lehettem, de ez szívás, mert még ha csak pár napig is az az álmod, hogy bekerülsz a csapatba, ha nem jön össze, az megvisel érzelmileg. Beletelt pár napba, mire feldolgoztam.”

„Valószínűleg két-három napig csalódott voltam utána, de egyszerűen csak szünetet tartottam az edzésben, és adtam magamnak egy kis teret” – mondja Murphy. „Aztán visszatértem a pályára. Szeretek különböző szakágakat csinálni, mert hajlamos vagyok könnyen megunni a dolgokat”.

Nem sokkal a Trials után benevezett a Cirque Series versenyre, és meg is nyerte. Ez jó önbizalomnövelő volt az augusztus 15-i amerikai hegyifutó-bajnokságra vezető úton. Az, hogy megtalálta a békét a földön, segített neki továbblépni. „Nem hiszek a kudarcban” – mondja Murphy. „Úgy gondolom, hogy ha tanulsz valamit, még ha azt is megtanulod, hogy mit ne csinálj, az valamilyen módon siker. Sikernek tartom, hogy túljutottam a kínzó körökön és kezeltem az érzelmeimet. Ez megkönnyíti számomra a továbblépést és a boldogságot.”

Az okos futó olvas is..

Kérj azonnali blogértesítőt,
és meglepünk egy ajándékkal.

Kérlek, add meg az email címed itt:

Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!

Bármikor leiratkozhatsz a hírlevélről. Marketing anyagot nem küldünk részedre. Adatkezelési irányelveinket itt találod. 

Forrás
Womansrunning
A Szerzőről:

Adam G. Steve.

Polgári nevén: Galambos Ádám. 1991 óta fut, melyből bő 10 év volt élsportolói szinten. Közép -és hosszútávfutó. Versenyző. Többek között kismaratoni csapatbajnokság országos harmadik helyezett. 3K 9:18 12K 42:15 21K 1:18:36 Futás könyvek szerzője: Könyvei a DiBookon: https://dibook.hu/szerzo/adam-g-steve Könyvei a Bookline-on: https://bookline.hu/search/search.action?page=1&searchfield=Adam+G.+Steve

Témába vág

'Fel a tetejéhez' gomb