Futás kezdőknek

Hogyan kezdjük el a futást? Itt a válasz!

Ajánló

Amikor valaki azt kérdezi tőlem, „hogyan kezdjük el a futást?” alapvetően egy dolgot szoktam neki javasolni. De összesen van azért legalább 2 lehetőség, ahogyan érdemes lehet nekiindulni az első kilométereknek. Lássuk ezeket.

Hogyan kezdjük el a futást? #1: A tuti módszer

A legtutibb megoldás, és én is ezt szoktam javasolni, hogy először csak sétákat tegyél, és azt minél hosszabban. Lehet tempós séta, vagy „városnézős” tempójú. Mindegy.

Erre a bevezetőre azért van szükség, mert fölcsillan majd a szemed, és motivált leszel, hogy jobban és jobban érzed magad minden levegőn töltött időszak után. Ellenben másnap nem lesz túlzott izomlázad, kimerítő fáradtságérzeted, így hosszútávon lelkes maradhatsz. Átvészeled az első néhány hetet, és szokássá emelheted a rendszeres sportot az életedbe.

Ezért beszéltem a Youtube Csatornán arról, hogy miért lehet problémás, ha újévi fogadalomnak szánod a futás elkezdését.

futas

Tipp: Nézd meg az ingyenes első 5 km felkészítő programot.

Hogyan kezdjük el a futást? #2: Az óvatos duhaj módszer.

A futás elkezdésének másik módszere, ha séták és kocogások kombinálásával építed fel magad. Ennek lényege, hogy kimész például 30 percre, amiben sétálsz 4 percet, aztán kocogsz 1-et, és ezt ismétled hatszor. Így fél óra alatt összejön 24 perc séta 6 perc kocogással.

Fontos, hogy a kocogásos részekben tényleg lassan fuss. Olyan lassúsággal, amely tempó mellett beszélgetni is tudsz/tudnál.

Az óvatos duhaj változatnál abszolút te határozod meg azt is, hogy mennyi legyen a kocogásos fázis. Minél jobb formában vagy, annál többet tudsz majd kocogni.

Hetek után azon kapod majd magad, hogy a teljes 30 percet képes vagy kocogással teljesíteni.

Erre alább láthatsz példát, amely a Félmaraton könyvem kezdőknek írt első hónapjának edzéstervét tartalmazza.

kezdő futó edzésterv 1. hónap

kezdő futó edzésterv. 3. hónap.

Ahogy láthatod, egy kicsit „keményebben” indul ez a hogyan kezdjük el a futást program, mert 1 perc séta, 1 perc kocogással számoltam, azonban minden rajtad múlik. Az elsődleges, hogyan érzed magad az edzés közben.

Mikor használd az óvatos duhaj megoldást a futás elkezdésére?

  • 50 év alatti vagy.
  • Nincs komolyabb túlsúlyod. (Kevesebb, mint 15 kiló).
  • Ha szoktál valamiféle sporttevékenységet végezni legalább havi 1-5 alkalommal.

Tipp: Ha szeretnéd összeszedetten elkezdni a futást, hogy a zsebedben legyen minden kulcsfontosságú infó, nézd meg a Futás kezdőknek online tanfolyamomat.

Az okos futó olvas is..

Kérj azonnali blogértesítőt,
és meglepünk egy ajándékkal.

Kérlek, add meg az email címed itt:

Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!

Bármikor leiratkozhatsz a hírlevélről. Marketing anyagot nem küldünk részedre. Adatkezelési irányelveinket itt találod. 

A Szerzőről:

Adam G. Steve.

Polgári nevén: Galambos Ádám. 1991 óta fut, melyből bő 10 év volt élsportolói szinten. Közép -és hosszútávfutó. Versenyző. Többek között kismaratoni csapatbajnokság országos harmadik helyezett. 3K 9:18 12K 42:15 21K 1:18:36 Futás könyvek szerzője: Könyvei a DiBookon: https://dibook.hu/szerzo/adam-g-steve Könyvei a Bookline-on: https://bookline.hu/search/search.action?page=1&searchfield=Adam+G.+Steve

Témába vág

A FutótárShop bajnokai

[products limit="3" columns="3" class="woo" best_selling="true" ]
'Fel a tetejéhez' gomb